Universiteitsraad ziet geen reden om hogeschoolstudenten weer toe te laten tot bibliotheken | De Utrechtse Internet Courant Universiteitsraad ziet geen reden om hogeschoolstudenten weer toe te laten tot bibliotheken | De Utrechtse Internet Courant

Universiteitsraad ziet geen reden om hogeschoolstudenten weer toe te laten tot bibliotheken

Universiteitsraad ziet geen reden om hogeschoolstudenten weer toe te laten tot bibliotheken
Binnen in de universiteitsbibliotheek op de Drift.
De Universiteitsraad ziet geen aanleiding om studenten van de Hogeschool Utrecht weer toe te laten tot de bibliotheken tijdens tentamenperioden. De raad is blij met het beleid dat gevoerd wordt.

De Universiteitsraad ziet geen aanleiding om studenten van de Hogeschool Utrecht weer toe te laten tot de bibliotheken tijdens tentamenperioden. De raad is blij met het beleid dat gevoerd wordt.

Sinds 2018 mogen alleen nog studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht tijdens tentamenperioden studeren in de bibliotheken van de onderwijsinstelling. Door de drukte die  er dan heerst is er geen plaats voor studenten van de Hogeschool Utrecht.

De maatregel werd vorig jaar voor het eerst gebruikt omdat de druk te hoog zou zijn en het was volgens de universiteit een succes. Daarom wordt deze regel ook volgend studiejaar gehanteerd.

De Hogeschoolraad had echter gevraagd of de regel gestopt kon worden. Door een verbod zou communityvorming niet gestimuleerd worden en de regel zou er ook niet voor zorgen dat er ineens wel genoeg studieplekken zijn. De Universiteitsraad heeft echter in een reactie laten weten dat zij blij zijn met de maatregel. De instellingen zouden namelijk zelf verantwoordelijk zijn voor voldoende studieplekken.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Cico

    ‘communityvorming’

    Dat betekent niets, is niet meetbaar en gebaseerd op wensdenken. In de praktijk zit iedereen voor zichzelf te studeren en doe je een koffie met mensen die je al kent.
    Ik heb in al die jaren in de letterenbieb nog nooit met zo’n exotische HBO’er gesproken, die meed ik als de pest. Bah, praktische mensen. Straks moet ik opeens praten over ‘wat voor competenties er in je portfolie zitten’ of ‘leerdoelen’ en ‘afstudeerstages’. Geen idee wat dat allemaal is, maar op het HBO gaan ze daar hard op.

  2. Hadjememaar

    Eigen volk eerst 🙁

  3. wollie

    lol @ Cico

  4. Tim

    De hogeschool heeft hiermee best wel een probleem, want in ieder geval op de school waar ik heb gezeten was er een schrijnend tekort aan studieplekken. Het was er ook altijd lawaaierig, concentreren was vrijwel onmogelijk. Ben benieuwd hoe ze dit gaan oplossen, gelukkig ben ik inmiddels afgestudeerd en is het niet meer mijn probleem.

  5. Jelle

    Ik snap dit wel. Als ik een grote tuin heb en mijn buren niet, betekent dit niet dat de buurkinderen ook in mijn tuin mogen spelen, zeker niet als dit ten koste gaat van speelruimte voor mijn kinderen. Er zijn speeltuinen en parken zat.

    Als de UU de hoeveelheid studieruimte wel op orde heeft en de HU niet, betekent dit niet dat de HBO-studenten in de UU-bieb kunnen studeren, zeker niet als dit betekent dat universiteitsstudenten (die deze ruimte via collegegeld financieren) hierdoor geen plek hebben. HBO-studenten hebben kamers, er zijn openbare bibliotheken en andere werkplekken zat.

    Tot slot: De HU heeft lekker makkelijk praten met hun ‘communityvorming’, die erop neerkomt dat ze geen geld willen investeren in studieruimte voor de eigen studenten, maar gratis willen meeliften op die van de UU. Ze bouwen zelf maar een bieb, of huren een ruimte.

  6. Gerard Brugmans

    HBO instellingen zijn beroepsopleidingen die ‘universiteitje’ willen spelen. Dan past zo’n fraaie bibliotheek met mooie studieplaatsen natuurlijk perfect in dat droomplaatje. Maar misschien is het toch een beter idee om zelf de noodzakelijke faciliteiten te regelen, in plaats van de echte studenten lastig te vallen?

  7. Hadjememaar

    Het WO krijgt grofweg twee keer zoveel rijksbijdrage per student als het HBO. Het geld voor HBO gaat helemaal op aan onderwijs en onderwijsruimte. De onderwijsruimte is al krap bemeten, studie- en projectruimtes zijn heel schaars. Geld voor onderwijsinnovatie is er niet of nauwelijks. “Laat het HBO dit zelf oplossen?” Hoe dan? Van welk geld?

  8. Piet

    Tis lastig, want in principe is dit openbare gebouw van de UU maar de kosten hiervan worden de belastingbetaler opgebracht(het collegegeld is natuurlijk bij lange na niet toereikend om de studie te bekostigen).
    Misschien moet de HU toch wat beter zijn best doen om zijn studenten tevreden te houden.

  9. Wim

    Een spreiding van locaties waar beide partijen kunnen studeren zou een betere oplossing zijn, vergelijking met je achtertuintje gaat helemaal fout dat is persoonlijk eigendom bibliotheken zijn gemeenschappelijk eigendom

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).