Universiteit krijgt 5 miljoen voor onderzoek naar bodemdaling in Nederland | De Utrechtse Internet Courant Universiteit krijgt 5 miljoen voor onderzoek naar bodemdaling in Nederland | De Utrechtse Internet Courant

Universiteit krijgt 5 miljoen voor onderzoek naar bodemdaling in Nederland

Universiteit krijgt 5 miljoen voor onderzoek naar bodemdaling in Nederland
Foto: Archief DUIC
Een onderzoek geleid door de Universiteit Utrecht naar bodemdaling heeft 5 miljoen euro gekregen. Het internationale onderzoek brengt veel verschillende disciplines samen.

Een onderzoek geleid door de Universiteit Utrecht naar bodemdaling heeft 5 miljoen euro gekregen. Het internationale onderzoek brengt veel verschillende disciplines samen.

Het zakken van het maaiveld en de ondergrond kan grote maatschappelijke gevolgen hebben. Verschillende disciplines zoals fysische geografie, biologie, civiele techniek en rechtsgeleerdheid slaan nu de handen ineen.

In Nederland zijn de effecten van bodemdaling al zichtbaar volgens de onderzoekers. Een groot onderzoeksteam heeft nu 5 miljoen euro gekregen om in de volle breedte te onderzoeken hoe Nederland het beste met de bodemdaling kan omgaan.

Bodemdaling heeft meerdere oorzaken, die samen de totale daling verklaren. Er wordt een antwoord gezocht op de vraag hoe de huidige omgang met bodemdaling kan worden omgebogen als de schade te groot wordt.

Andere projecten

Daarnaast hebben ook andere Utrechtse onderzoeksprojecten financiering ontvangen van de Nationale Wetenschapsagenda: Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC). In totaal gaat het om zo’n 9,25 miljoen euro voor consortia die door de Universiteit Utrecht en/of UMC Utrecht geleid worden.

Ook het voorkomen van een opioïde-epidemie in Nederland, een betere risicoinschatting bij zwangere vrouwen in Ghana en een betere behandeling voor kinderen met autisme hebben subsidies gekregen.

9 Reacties

Reageren
  1. Joris

    Verhoog het grondwaterpeil.

    Zo, ook weer opgelost

  2. NK

    En pomp eens wat CO2 terug in die gas velden zodat de druk in de bodem herstelt.
    2 vliegen in 1 klap.

  3. Fred

    Een beetje een merkwaardig en tegenstrijdig verhaal inderdaad.
    Vooral in o.a. het westen zijn er problemen door bodemdaling, waarvan meestal de te lage grondwaterstand als reden wordt gegeven.
    Maar dat is juist ook het gebied dat serieus onder zeeniveau ligt en waar dus continue water weggepompt wordt.
    Dus wellicht moeten ze wat minder hard pompen, of zeg ik nu iets heel vreemds ?

  4. herman

    Stoppen met landbouw in Nederland, de boeren willen leeggepompte polders voor hun werkzaamheden, die elders onder veel betere omstandigheden kunnen worden uitgevoerd.
    Stoppen met boeren, allemaal voordelen: CO2 uitstoot naar benden, grondwaterpeil omhoog en milieu de grote winnaar. Onze boeren worden allemaal landschapsbeheerder.

  5. Piet

    @Joris & Nk als het zo simpel was had NWO hier vast geen 5 miljoen voor over.

  6. Wim Vreeswijk

    Er zal best wel wat daling door de gasboringen in met name Groningen zijn ontstaan. Ook wordt er, meen ik, in Zuid-Holland naar gas geboord en die provincie is heel wat dicht bevolkter dan Groningen.Wellicht zullen er op termijn ook wat scheuren hierdoor ontstaan in het 2e Kamergebouw in Den Haag…. Des te meer reden om de bouw van kerncentrales op korte termijn te overwegen, zo publiceerde onlangs ook Elsevier Weekblad.

  7. Koel Hoofd

    Antwoord op de vraag: “hoe de huidige omgang met bodemdaling kan worden omgebogen als de schade te groot wordt”
    Als de schade te groot wordt…. Als, dus het is nog niet zeker of het gaat gebeuren?

    Ehm, dus de materiele en sociale schade in Groningen is nog niet groot genoeg? Daar denken ze in Groningen toch anders over, maar Den Haag (en dus Nederland) heeft goed verdiend door ons gas aan het buitenland te verpatsen.
    In Limburg is de boel ook nog steeds aan het verzakken, ondanks dat de mijnen al in de jaren zeventig zijn gesloten want mijnwerken was ongezond, waardoor dat landsdeel in armoede is gestort. Was ook die materiele, economische en sociale schade nog niet groot genoeg?
    Gouda, ook dat kampt al jaren met verzakkingen omdat het veen uitdroogt. Is ook dat geen probleem wat zoden aan de dijk zet?

    Hoe groot moet de schade eigenlijk worden voordat mensen eindelijk gaan nadenken over de impact en naijel effecten van korte termijn acties?
    Wanneer ze in Den Haag natte voeten krijgen?

    Nederland is een rivierendelta waar wetenschappers al eeuwen lang mee aan het knutselen zijn vanwege hun drang om de natuur onder controle te krijgen. Het gevolg is dat tegenwoordig de jaarlijkse bakken smelt- en regenwater vanuit het buitenland, zo snel en efficient mogelijk via de kortste route met de minste bochten, via nu slechts enkele rivieren en kanalen naar de zee wordt geleid. Dat is handig, want dan kan er gebouwd worden op locaties welke voorheen de natuur nodig had om het grondwaterpijl op hoogte te houden, en kunnen de rivieren commercieel worden benut. Kennelijk gaat we daar nu een keertje de prijs voor betalen…

  8. Toine Goossens

    Bodemdaling is van alle tijd. In gebieden die overstromen vindt aanvullingen met nieuw sediment plaats.
    Burgers vinden die overstromingen maar niks, krijgen ze natte voeten van. Dus zet het zakken door. Levert ook natte voeten op, dus zetten we wat pompen aan het werk, dus zakken we verder.
    Zo simpel is dat.

    En dan maar zeuren als de funderingen het niet meer aankunnen. Groningerse bestuurders hebben het zeuren daarover tot een kunst verheven. Jarenlang hebben zij verzuimd om nieuwe afdoende bouwvoorschrifren op te stellen. Groningse gebouwen zijn onvoldoende gefundeerd en zijn onvoldoende stijf gebouwd. Van lateien hebben ze daar pas 10 jaar geleden gehoord. Eigen schuld dikke bult, wie nalaat gebouwen tijdig te verstevigen., die zit met de gebakken peren.

    Leg de eis voor Groningse schadeloosstelling eens uit aan Amsterdammers en Dortenaren die op eigen kosten de funderingen van hun huizen moesten herstellen. Kost 50.000 Euro, komt voor eigen rekening. Niks geen landelijke politieke aansprakelijkheid.

    De Groningse bevinkjes zijn meer dan 1000 keer zo zwak als de beving bij Roermond. En zelfs die werd niet als zwaar gekwalificeerd. Nepal, ja dat was zwaar. Japan, de tsunami, ja dat was zwaar.

    Dat gezeur, dat slachtoffertje spelen, de eigen verantwoordelijkheid verkrachten, dat is het probleem.

  9. Karel

    Ach ja zelfverklaard expert in zo’n beetje alles, heer Toine Goosens, is er weer eens.

    Het is lachwekkend, als het niet zo triest zou zijn.

    Ik neem al die meninkje van al die mensjes die menen te moeten reageren als zelfverklaard expert als lang niet meer serieus.

    Ik luister liever naar mensen die bewezen hebben verstand van de materie te hebben. Dat wil zeggen, mensen die jaren hebben lopen ploeteren in vele universitaire studies om zichzelf expert te moeten noemen. Bewezen en al.

    En al die roeptoeterende meninkjes onder al die nieuwsartikeltjes. Tja.

    En dan dat neerbuigende over Groingen. Er zijn miljarden door ‘Nederland’ binnengeharkt, zonder daar evenredig veel geld voor terug te investeren in Groningen, de Groninger huizen en de Groninger mensen. En het feit dat de Nederlandse overheid keer op keer de kop in het zand steekt en beloftes niet nakomt, maar juist juridische procedures oprekt en de bewoners een trap na geeft. Daar gaat de woede daar over. Dat is heel iets anders dan de problemen die er zijn met lage grondwaterstanden in West-Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).