Vergeten Gebouwen in Utrecht 1850 – 1940 door Arjan den Boer (DUIC)
Utrecht staat vol met bijzondere gebouwen waar iedereen zomaar aan voorbij loopt of fietst. Ken jij het verhaal achter deze panden? Het zijn niet de bekende monumenten van de stad, zoals de Domkerk, het voormalige postkantoor of het Rietveld Schröderhuis, maar de panden waar iedereen wel eens langs komt maar waarvan bijna niemand het verhaal kent. Dat geldt voor woonhuizen, winkels, fabrieken en kantoren, maar ook voor (voormalige) scholen en kerken. Achter alledaagse gevels schuilen soms spectaculaire interieurs. Veel bijzondere details zijn verborgen in kelders, op zolders of gewoon boven systeemplafonds.
Utrechtsche Hypotheekbank, Drift 17, 1900 (Architect: Petrus Johannes Houtzagers)
Maandelijks bezoekt en beschrijft Arjan den Boer zo’n vergeten gebouw voor De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Hij kijkt niet alleen achter deuren die normaal gesloten blijven, maar duikt ook in de historische foto-archieven. Voor dit rijk geïllustreerde boek selecteerde en bewerkte hij 30 gebouwen uit de periode 1850-1940. Door de chronologische volgorde laat het boek niet alleen de geschiedenis van elk pand zien, maar ook de ontwikkeling van bouwstijlen: classicisme, neogotiek, Jugendstil, de stijl van Berlage, de Amsterdamse School, Art Deco en Nieuwe Zakelijkheid. Behalve voor architecten en kunstenaars is er ook aandacht voor bewoners en gebruikers.
Woningen Erasmuslaan, 1931 (Architect: Gerrit Rietveld)
Dit boek is mogelijk gemaakt door sponsoring van verschillende fondsen en een crowdfundings actie op voordekunst.nl.
Over de auteur
Arjan den Boer (1972) studeerde Algemene Letteren met als specialisaties Cultuureducatie en Kunstgeschiedenis. Hij is publicist en rondleider op het gebied van monumenten, architectuur, vormgeving en spoorwegen. Behalve voor DUIC schrijft hij ook voor De Architect, Rail Magazine en het Tijdschrift Oud-Utrecht, waarvan hij tevens eindredacteur is. Samen met Bettina van Santen en Ronald Willemsen schreef hij in 2019 het boek Utrecht Bouwt 1945-1975 over de naoorlogse architectuur in de stad. Dit boek gaat over de periode die daaraan vooraf ging.
Het boek is verkrijgbaar bij de volgende verkoopadressen:
Camping Ganspoort, Helling 87, Utrecht
Broese Boekverkopers, Oudegracht 112-b, Utrecht
Utrechtse Boekenbar, Westerkade 2, Utrecht
Bilthovense Boekhandel, Julianalaan 1, Bilthoven
Boekhandel Bijleveld, Janskerkhof 7, Utrecht
VVV Utrecht, Domplein 9, Utrecht
Groeten uit Utrecht, Zadelstraat 28, Utrecht
Bruna, Nachtegaalstraat 83, Utrecht
Boekpresentatie Anatomiegebouw 18 juni 2020, Burgemeester Jan van Zanen krijgt het eerste exemplaar overhandigd van Arjan den Boer.