487 woningen op plek belastingkantoor Gerbrandystraat | De Utrechtse Internet Courant 487 woningen op plek belastingkantoor Gerbrandystraat | De Utrechtse Internet Courant

487 woningen op plek belastingkantoor Gerbrandystraat

487 woningen op plek belastingkantoor Gerbrandystraat
Artist impression
Op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht komen 487 woningen. Ontwikkelaar Koopmans wil 200 zelfstandige studentenwoningen in het sociale segment en 287 vrije sector huurappartementen (waarvan 233 middenhuur) bouwen. De sloop van het huidige gebouw moet dit jaar starten.

Op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht komen 487 woningen. Ontwikkelaar Koopmans wil 200 zelfstandige studentenwoningen in het sociale segment en 287 vrije sector huurappartementen (waarvan 233 middenhuur) bouwen. De sloop van het huidige gebouw moet dit jaar starten.

Op de begane grond van het nieuwe gebouw komen commerciële functies, zoals horeca of dienstverlening. De toren die op de hoek van de Talmalaan en de Kardinaal de Jongweg komt wordt twee verdiepingen hoger dan het huidige gebouw van 17 verdiepingen.

De huidige kelder wordt behouden. Deze massieve atoomkelder wordt benut voor bergingen en fietsenstallingen en vormt de fundering voor het nieuwe gebouw. De gemeente laat weten dat er elektrische deelauto’s bij het gebouw worden geplaatst.

Het bestemmingsplan om dit mogelijk te maken ligt vanaf 9 februari ter inzage. Volgende maand is er ook nog een informatieavond en wordt er verder toelichting gegeven op het bouwplan. Het huidige gebouw moet dit jaar nog gesloopt worden, waarna de bouw kan starten.

20 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Leuk, voor 900 euro per maand tussen de studentenoverlast zitten. Succes er mee 🙂

 2. Ron

  Fijn dat die lelijke kolos wordt afgebroken. Jammer dat er een zo mogelijk nog minder inspirerend ontwerp voor terugkomt. Waarom houden we niet gewoon op om dit soort dertien-in-een-dozijn-ellende te bouwen in Utrecht?

 3. alonzo

  fantasieloos ontwerp!

 4. Berk

  Bouw eens wat met een beetje fantasie! Zo saai dit

 5. G.H.

  De massieve atoomkelder wordt bovengronds doorgetrokken.
  Wat een lelijk hol.

 6. De Utrechter

  Ik weet nog dat dit ding gebouwd werd, hoe lelijk ook, toch een iconische toren voor z’n tijd, jaren 80. Nu al weer afbreken.. Kunnen ze ‘m niet restylen en echt hergebruiken..? Geldverspilling!

 7. Mikel

  Gelukkig is de Neudeflat niet meer het lelijkste gebouw van Utreg.
  Ongelofelijk.
  En niemand die er wat aan gaat doen.

 8. Erwin

  Ik hoor bij veel nieuwbouwitems op DUIC eigenlijk altijd hetzelfde geluid: fantasieloze nieuwbouw, blokkendozen, rechttoe rechtaan etc. Ik vind dat in dit geval trouwens ook.

  Benieuwd wat jullie dan wel geslaagd vinden? Ik zelf vind de nieuwbouw op de Goylaan aan de kant van de Albert Heyn wel mooi, met hoogte verschillen erin.

  Misschien kan Duic hier eens aandacht aan besteden? evt. met Arjan de Boer?

 9. mees kees

  Helemaal eens met “de Utrechter” en overige reageerders: het ene lelijke betonblok vervangen door het andere, i.p.v. strippen en updaten naar woonfunctie. Zal toch vast wel goedkoper zijn….

 10. Katja

  Wéér studenten en vrije sector ? En voor “normale” mensen niets ?

 11. Wim Vreeswijk

  Ik vraag me regelmatig af waarom een constructief sterk gebouw zoals het Belastingkantoor aan de Gerbrandystraat, wat in de 70er jaren van de vorige eeuw relatief goedkoop gebouwd kon wordt, nu zo nodig met de sloopkogel vernield moet worden.Is dit geen kapitaalvernietiging? Ik vraag me hierbij af of er ooit een kosten-baten analyse is besproken over sloop of nieuwbouw. Volgens mij zijn er zat Utrechters geïnteresseerd in gerenoveerde bestaande bouw, want uiteindelijk wordt het concept sloop-nieuwbouw een veel duurdere variant voor iedereen, dan renovatie van bestaande bouw.

 12. AS

  Inderdaad!!!
  WEER Studenten en vrije vestiging. Bijna alle nieuwbouw is daarop gericht. Las trouwens vanmorgen in de krant dat steeds meer studenten thuis blijven wonen. Door basisbeurs kunnen zij de huur niet meer ophoesten.
  Wanneer denkt Utrecht eens aan de NORMALE inwoners vd stad.
  En wat een lelijk en fantasieloos ontwerp!

 13. Y

  Nou je krijgt er een prima gebouwtje voor terug hoor.
  Die lelijke betonblok vol met asbest proberen te renoveren is tijdrovend en te kostbaar dan maar een sloopkogel erdoorheen en en nieuw gebouw met alles erop en eraan realiseren.

 14. Bertje

  Dit stadsbestuur wil alleen maar groter, groter en groter groeien, zoveel mogelijk inwoners, alweer appartementen, om de hoek daar bij het groot winkelcentrum Overvecht komen er ook nog eens 600. Zoveel mogelijk mensen op een zo klein mogelijke oppervlakte, als de appartement bewoners ooit nog eens gezinsuitbreiding of een tuintje willen is er niks, bouw eengezinswoningen!

 15. M. uit O.

  @Bertje: En waar zouden die woningen volgens u moeten komen (om over het kostenaspect nog maar te zwijgen)? 600 appartementen nemen een stuk minder ruimte in dan eengezinswoningen met tuin. Het is dan ook niet zo zeer de gemeente die al maar groter wil groeien. Het zijn de mensen zelf die hier met zijn allen willen wonen. De een wil dat vanwege de centrale ligging, de ander vanwege het culturele klimaat, een derde vanwege de prachtige grachten en ook “onze” onderwijsinstellingen schijnen een enorme aanzuigende werking te hebben. Hoe dan ook zijn er tamelijk veel mensen (ook van buiten Utrecht) die om de meest uiteenlopende redenen in ons mooie stadje willen wonen. En dat zal op de een of andere manier gefaciliteerd moeten worden. En laat dat nu precies zijn wat de gemeente probeert te doen. Mijn zegen hebben ze, want veel lelijker dan dit stukje de afgelopen 20+ jaar was, kan het toch niet worden.

  En ondertussen is linksom de kritiek dat er bakken met gemeenschapsgeld aan onrendabele sociale huurwoningen gespendeerd wordt (Scherpschutter). En rechtsom dat de “gewone man” de dupe is, want er wordt alleen voor studenten en/of het hogere segment gebouwd (Katja). Van een middenweg schijnt men hier in ieder geval hoe dan ook niet te willen horen, laat staan dat er voor iedereen acceptabele concrete oplossingen worden aangedragen.

 16. Erwin

  Hoi Bertje, dat is precies de definitie van een stad. Als dat niet is wat je zoekt ga je toch lekker de provincie in?

 17. Angelique

  @Katja alleen mensen zoals jij zijn normaal?

 18. Cico

  Ik vind het Belastingkantoor juist schitterend. Het is Brutalistische architectuur dat beton juist omarmt, de bekisting kan je nog zien. Het is een toekomstig monument op een duidelijk zichtlocatie (de as Kardinaal de Jongweg). Ook de constructiewijze is bijzonder. Als ik mij goed herinner, ‘hangt’ het hele gebouw aan een betonnen kolom van maar liefst 7m doorsnede. Een stoere toren, daar kunnen architecten helemaal los opgaan om te moderniseren (er was ook een prijsvraag).

  Maar de alternatieve ontwerpen zijn simpelweg opzij geschoven, renovatie is altijd duurder dan volledige sloop. In plaats daarvan komt er weer een verschrikkelijk saaie woontoren voor terug. Met nep-baksteen (plakstrips op beton), sombere kleuren en balkons waar nooit iemand op zit. Inwisselbaar met elke andere woontoren in een willekeurige stad. Goedkoop en betreurenswaardig. Je kan het gebouw haten of liefhebben, het maakt in ieder geval meer los dan het lullige ontwerp wat er nu komt.

 19. Wim Vreeswijk

  @ Y: Interessant is ook te weten wat de verwijdering van asbest in een dergelijk gebouw kost. Als dat betaalbaar is, vervalt m.i. het belangrijkste argument om te slopen en kan deze Brutalistische architectuur (Bron: Cico) behouden blijven voor Utrecht.

 20. Zonnewende

  Er is uitgebreid gekeken en gerekend of het gebouw niet gestript kon worden. Vanwege o.a. geluidsnormen en asbest was dit niet rendabel te doen. Beetje dezelfde rekensom als bij het huidige Noorderlicht aan de Oudenoord.

  Verder is het huidige gebouw volgens mij niet 17 verdiepingen. Ik werkte op de 10e en bovenste (bewoonde) verdieping. Tel er nog twee bij op voor airco e.d. en je komt op max 12.

  Wel had ik op een tijdlozer ontwerp gehoopt. Niet het zoveelste wit/grijs/zwarte gebouw in Utrecht. Kijk naar de nieuwe appartementencomplexen iets verderop in Overvecht; wat een grauwe deprimerende uitstraling.

  Bouw liever zoals Zijdebalen. Of de nieuwbouw bij Kanaleneiland aan het AR-kanaal. Mijn credo blijft; baksteen en verschillende kleuren aardtinten. Bruin, rood en zandkleurig baksteen blijft eeuwen mooi. Kijk maar naar de grachten en het oude postkantoor (kolossaal en tóch mooi).

  En ja, ik begrijp dat die materialen duurder zijn. Misschien wel te duur voor de beoogde doelgroep. Maar er is inmiddels wel genoeg gebouwd voor studenten en starters. Zeker op A/B-locaties. Wie heeft het verzonnen om Rotsoord vol te bouwen met plaatwerk-gebouwen voor starters. Dat had een tweede (iets lager wellicht) Zijdebalen moeten worden wat mij betreft.

  Maar goed, ik val in herhaling 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).