Aangepast plan voor nieuwbouw Kanaleneiland biedt kansen voor Eiland 8 | De Utrechtse Internet Courant Aangepast plan voor nieuwbouw Kanaleneiland biedt kansen voor Eiland 8 | De Utrechtse Internet Courant

Aangepast plan voor nieuwbouw Kanaleneiland biedt kansen voor Eiland 8

Aangepast plan voor nieuwbouw Kanaleneiland biedt kansen voor Eiland 8

De sloop- en nieuwbouwplannen voor de Utrechtse wijk Kanaleneiland gaan grotendeels niet door. Het nieuwbouwplan dat vijf jaar geleden werd gepresenteerd, is financieel niet haalbaar. Dit laten de gemeente, woningcorporaties Mitros en Portaal en bouwbedrijf Heijmans weten. Volgens GroenLink raadslid Pepijn Zwanenberg is dit het uitgelezen moment om de bewoners van Eiland8 te betrekken bij het maken van plannen voor de wijk.

De flats in Kanaleneiland Noord zullen niet allemaal worden gesloopt: sommige worden alleen gerenoveerd. Het gaat om de flats aan de noordkant van de Churchilllaan, die sinds 2009 mede worden bewoond door de kunstenaars, muzikanten en creatieve ondernemers van eiland 8. Tot de sloop mogen zij in hun woning blijven. In ruil hiervoor fleuren zij de buurt op met creatieve projecten.

Kans om bewoners te betrekken bij renovatieplannen

Volgens Zwanenberg is het afblazen van de sloop een uitgelezen kans om die tijdelijke bewoners van Eiland 8 mee te nemen bij de uitwerking van de renovatieplannen. Zwanenberg: ‘Daar heeft GroenLinks ook vaak voor gepleit bij Mitros en Portaal. Gelukkig geven de corporaties en het college dit nu ook aan in hun brief. Laat dit geen loze belofte zijn.’

Oorspronkelijke bewoners

Voor de oorspronkelijke bewoners van de flats is het stoppen van de nieuwbouwplannen een flinke domper. Een deel van hen is verhuisd, met in het achterhoofd de gedachte weer terug te kunnen keren naar de nieuwbouw van de wijk. Mitros en Portaal kijken samen met de bewoners naar de mogelijkheden om toch naar de wijk terug te keren.

‘‘De tijdelijke bewoners geven samen met de oorspronkelijke bewoners positieve reuring en kleur aan de wijk,’’ zegt Zwanenberg. Hij wil dat het mogelijk wordt dat bewoners die moesten vertrekken uit de wijk, maar graag terug willen komen, hier ook de kans voor krijgen.

Bekijk hier de serie over kunstenaars in Eiland 8.

3 Reacties

Reageren
 1. kees van oosten

  GroenLinks, met name Pepijn Zwanenberg, heeft geen poot uitgestoken toen de oorspronkelijke bewoners (merendeels allochtoon) zich tegen de sloopplannen verzette. In 2009 stapte de Huurders Organisatie Kanaleneiland-Centrum naar de rechter omdat de corporaties met veel kunst- en vliegwerk een uitslag van de draagvlakmeting wisten aan te tonen van net iets meer dan 60% (door alleen de ja en nee stemmen te tellen). De rechter koos de kant van de corporaties, omdat de gemeente beweerde dat de draagvlakmeting correct was uitgevoerd.

  Inmiddels zijn zo’n beetje alle oorspronkelijke bewoners verhuisd (met een zeer bescheiden oprotpremie) en zijn de flats aan tijdelijke bewoners verhuurd. Die oorspronkelijke bewoners gaan waarschijnlijk niet opnieuw kosten maken (die nauwelijks worden vergoed) om terug te keren. De “terugkeergarantie” is altijd al oplichterij geweest.

  Als GroenLinks en Pepijn Zwanenberg zich destijds (net als de SP) achter de bewoners had opgesteld, was het niet zo ver gekomen. Waarschijnlijk voelde Pepijn zich minder met de oorspronkelijke allochtone bewoners verbonden dan met de huidige tijdelijke bewoners. Had Pepijn in 2009 zijn mond maar open gedaan.

 2. Bram de Goede

  Het was een heel andere wereld in 2009. Huizen slopen in plaats van renoveren, gelukkig is daar geen geld meer voor en wordt daardoor goedkope huizen gespaard en kunnen mensen in hun eigen wijk betaalbaar blijven wonen. Nu moeten we zorgen dat de wijk weer gaat leven, betrek de tijdelijke bewoners daarbij, goed idee.

 3. Bram de Goede

  Het was een heel andere wereld in 2009. Huizen slopen in plaats van renoveren, gelukkig is daar geen geld meer voor en wordt daardoor goedkope huizen gespaard en kunnen mensen in hun eigen wijk betaalbaar blijven wonen. Nu moeten we zorgen dat de wijk weer gaat leven, betrek de tijdelijke bewoners daarbij, goed idee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).