‘Alleenstaande starter heeft in Utrecht 145.000 euro eigen geld nodig om huis van 60 m2 te kunnen kopen’ ‘Alleenstaande starter heeft in Utrecht 145.000 euro eigen geld nodig om huis van 60 m2 te kunnen kopen’

‘Alleenstaande starter heeft in Utrecht 145.000 euro eigen geld nodig om huis van 60 m2 te kunnen kopen’

‘Alleenstaande starter heeft in Utrecht 145.000 euro eigen geld nodig om huis van 60 m2 te kunnen kopen’
Archiefbeeld
Een alleenstaande starter met een modaal inkomen moet in Utrecht ruim 145.000 euro eigen geld inleggen om een woning van 60 vierkante meter te kunnen kopen. Voor mensen ouder dan 35 jaar ligt dit bedrag zelfs op ruim 152.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van Jumba-data.

Een alleenstaande starter met een modaal inkomen moet in Utrecht ruim 145.000 euro eigen geld inleggen om een woning van 60 vierkante meter te kunnen kopen. Voor mensen ouder dan 35 jaar ligt dit bedrag zelfs op ruim 152.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van Jumba-data.

Een modaal inkomen is een bruto jaarsalaris van 38.000 euro. Kopers die ouder zijn dan 35 jaar moeten meer eigen geld inleggen, omdat zij geen vrijstelling hebben van de overdrachtsbelasting.

Provincie

Uit het onderzoek van Independer blijkt dat alleenstaande starters die 35 jaar of jonger zijn, een huis van 60 vierkante meter in de provincie Utrecht willen kopen en een modaal inkomen hebben, gemiddeld 86.942 euro eigen geld moeten inleggen. In vergelijking met de andere Nederlandse provincies is dat het meest.

In de stad Utrecht moeten kopers weer het meest van de hele provincie aan eigen geld inleggen. Dit betekent overigens niet dat Utrecht daarmee het duurst is. In de gemeente Amsterdam moeten mensen met een modaal inkomen, die een huis van 60 vierkante meter willen kopen en 35 jaar of jonger zijn, net geen 254.000 euro eigen geld inleggen.

Tienerjaren

Alle bovenstaande bedragen komen bovenop de maximale hypotheek die starters kunnen krijgen. “Het gaat dan bijvoorbeeld om spaargeld of een schenking”, zegt Marga Lankreijer, hypotheekexpert van Independer. Ook het overbieden op een woning kan vaak niet in het hypotheekbedrag worden opgenomen. Lankreijer: “Dat moet dus met jouw eigen centen gebeuren. Vreemd genoeg moet je nu in je tienerjaren al gaan sparen voor je eigen huis later.”

De hoogte van het eigen geld dat kopers moeten inleggen is afhankelijk van leeftijd, salaris en de prijs van het huis. Bekijk de verschillen in het overzicht hieronder.

Bron: Independer

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

48 Reacties

Reageren
 1. Jeannne

  Moraal: lekker gaan samenwonen

 2. Bromsnor

  Tjonge, dus dat jubeltonnetje is niet eens genoeg. Bromsnor’s kroost blijft nog ff thuis wonen.

 3. Lachgas

  Zou zeggen lekker verhuren aan statushouders en oekraïners. Onze kinderen schikken zich wel.

 4. Len

  Ik denk dat we binnenkort beter een paar nullen van onze valuta kunnen halen, dan lijkt het tenminste weer een beetje ergens op.

 5. JdV

  Nergens staat ook dat mensen ” recht ” hebben op een koophuis. Nergens staat dat mensen het ” recht ” hebben om in Utrecht te wonen.
  Ga huren. Ga ergens anders op zoek naar een huis dat je wel kan betalen. Stop met zeuren.

 6. Scherpschutter

  Ja, die Euro was een goed idee…Heeft de E.C.B. intussen eigenlijk al eens complimenten ontvangen van de president van de centrale bank van Zimbabwe voor het uitstekende monetaire beleid? LOL

 7. Utrechter2

  In Utrecht mogen veel starters niet meer klagen over de hoge huizenprijzen.
  Ze hebben op zogenaamd linkse partijen gestemd die via de EU woekeraars ruime toegang tot de woningmarkt hebben gegeven (en de corporaties hebben verzelfstandigd en getransformeerd tot stichtingen die pas groot onderhoud plegen als ze het kunnen combineren met gentrificatie (sloop en nieuwbouw).
  Ook hebben ze bewust of onbewust gekozen voor een rem op de uitbreiding van het woningaanbod (in Rijnenburg). En gekozen voor moeizame inbreiding met kleine en dure appartementen. Het enige dat de starter dan nog zou kunnen aanvoeren ter verdediging is de informatie over de woningmarkt nogal onvolledig is.

 8. Liza

  @ lachgas

  Goedkope doelbewuste extreem rechtse retoriek. Walgelijk en goedkoop.

  Je eigen verwende kroost vergelijken met oorlogsvluchtelingen en potentieel dodelijke burgers.

 9. Nina

  @JdV
  Dat is natuurlijk goed te doen, als je met pensioen bent. Dan kun je uit de stad, want hoef je niet dichtbij je werk te blijven wonen uit bijv. duurzaamheidsoverwegingen.

  Maar zelfs op het platteland stijgen de prijzen zo hard dat de jongvolwassenen die daar zijn geboren en getogen geen huis kunnen bemachtigen en de enkele huurwoning die vrijkomt, is om andere redenen verhuurd aan iemand die niet al 5-6 jaar staat ingeschreven.

  Kijk naar het VPRO-programma Half Holland dakloos:

  https://www.vpro.nl/programmas/half-holland-dakloos.html

 10. Joey

  @nina

  Maar waarom zou het zo normaal moeten zijn om te wonen waar je wil of waar je geboren en getogen bent?
  Waar ligt die grens? Ik ben geboren op de nieuwegracht, mijn ouders wonen daar nog.
  Is het dan belachelijk dat ik daar niet kan wonen?

 11. Henk

  Even iets anders, voor alle “Realistjes” op deze wereld, die het nog steeds niet (willen) zien, voordat er hier WEER forumpropaganda verschijnt:

  https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-mislukte-fvd-lijsttrekker-op-urk-wil-nu-de-mislukking-van-het-fvd-wel-verklaren~ba64fe62/

 12. Bill

  @Schampschutter, wat heeft de Euro hier mee te maken? Of kwam dit toevallig uit de dobbelsteen waarmee je je argumenten lijkt te bedenken?

 13. Geenstijl@Utrecht

  Het probleem is dat wij in Nederland een treuzelende overheid hebben,waar incompetente mensen werken,die de problemen alleen maar erger maken in Nederland.
  Vraag mij hopeloos af hoe het nu verder moet voor de jongere generatie die hier het slachtoffer van worden.

 14. wollie

  ‘k heb getwijfeld over belgië
  want die huizenprijzen zijn zo zacht

 15. JdV

  @nina: we werken tegenwoordig voor een groot gedeelte vanuit huis. Veel bedrijven helemaal of enkele dagen per week. De noodzaak om dicht bij je werk te wonen is minder groot geworden. Ook als brandweerman, leraar, politieagent of verpleegkundige kun je in utrecht werken en in Houten Maarssen, Nieuwegdin, de Bilt etc etc wonen. Niet dat het daar goedkoop is, maar nog steeds minder duur dan in de populaire wijken in utrecht.

 16. Jankanerwatvan

  Helemaal met je eens JdV. Er is helemaal geen woningcrisis, mensen moeten gewoon minder zeuren!!

 17. Lachgas

  @Liza
  Zeker geen kinderen die het huis uit willen?

 18. Realist

  In 2021 zijn er 69.000 nieuwe huizen opgeleverd, de bevolking is met 118.000 inwoners gegroeid, er vestigden zich 245.000 immigranten. Dat de problemen op de huizenmarkt groter en groter worden spreekt voor zich, ook dat immigratie één van de oorzaken is en dat juist daar een deel van de oplossing ligt.

 19. Koel Hoofd

  Vlak naast de linkse prijsopdrijving ook de invloed van de EU/ECB niet uit. Google maar eens op Basel akkoorden. Daar worden alleen banken beter van, niet burgers.

  @Scherpschutter, jij als anarcho-kapitalist zou van die Basel akkoorden tranen in je ogen krijgen… Waarschijnlijk van het lachen.

 20. Esrin W.

  Nog even geduld mensen tot zo die luchtbel klapt. Alles wordt duurder en de eerste huishoudens beginnen al om te vallen. Hou in ieder geval wat geld achter de hand, de koopjes liggen straks voor het oprapen.

 21. Sandy

  Luxe problemen. Kom op. Vroeger waren de huizen ook onbetaalbaar. Lekker huren of langer op kamers of studio. Zo heb ik het ook gedaan en velen met mij. De prijs die je betaalt voor leven, studeren en starten in Utrecht. Of je gaat buiten de stad wonen. Iedereen wil voor een dubbeltje op de eerste rij. Allemaal willen ze in het hippe centrum of in Oost. Sorry it don’t work that way..

 22. LvH

  Utrechter2

  Wat een onzin. Het was de VVD in 2013 die vond dat de woningmarkt wel af was en buitenlandse investeerders aantrok. Ook zette zij een behoorlijke rem op sociale woningbouw en vond dat gemeente niet meer in grond moest “speculeren” waardoor gemeenten nu het nakijken hebben wanneer planontwikkelaars iets op “hun” grond willen bouwen. Google maar op minister Blok. De VVD hief het ministerie van wonen op. En ik vind ja; Ook de vuilnisman, docent en schoonmaker mogen in de buurt van hun werk wonen. Niet perse binnen de singels.. Maar rechts ziet hen liever verdwijnen.

 23. OokUtrechtenaar

  @utrechter2: a weer zo iemand die niet kan hebben dat z’n partij niet meer zetels behaalt? Als je jezelf beetje inleest weet je dat juist VVD en vrienden hebben gezorgd voor meeste problematiek op de huizenmarkt in Nederlans door het promoten van verkoop van panden aan buitenlandse investeerders. Beetje schreeuwen met verkeerde feiten wanneer het je uitkomt?

 24. Piet

  Wel een rare berekening. Als je voor het minimumloon werkt en je wilt een herenhuis in het Wilhelminapark dan moet je meer dan 1,5 miljoen cash meenemen. Misschien moeten we met z’n allen ook niet denken dat als je niet veel verdient in een groot huis kan wonen, in ieder geval niet in de stad Utrecht.
  Betekend wel dat de stad wat meer zou moeten voorzien in (huur-)woningen in de lagere prijscategorie die dus kleiner zijn maar niet perse oncomfortabel.

 25. Henk

  @ Lachgas en realist

  Stem dan GVD geen rechts man!

  Rechts bezuinigd namelijk op (eigen personeel) en zit te springen om goedkope arbeidskrachten uit het buitenland. Het grootste deel van de migratie is legale migratie binnen de eu.

  Rechts heeft immigratie vanuit met name Oost-Europa en Zuid-Europa gestimuleerd om doelbewust personeel op de eigen arbeidsmarkt te verdringen. Het neo-liberalisme zit ook te springen om nog goedkoper personeel van buiten de eu. Rechts was het die flexibilisering van arbeidscontracten heeft gestimuleerd, waardoor jongeren met name al geen kansen meer op vaste contracten kregen en problemen voor de toekomst kregen (en torenhoge schulden ontwikkelden, ook door hoge studieleningen o.a.).

  Rechts heeft de woningmarkt verkocht aan de internationale beleggers (Stef Blok> VVD). Partijen als de LPF, Forum, de PVV worden gedreven en gesponsord door mensen in- en uit het vastgoed. Zij hebben alle belang bij hoge prijzen op de woningmarkt en spelen dubieuze internationale beleggingsspelletjes. En de niet ingelichte kiezer maar met bepaalde (migratie-) retoriek achter zich krijgen.

 26. Realist

  @Sandy. De tijden zijn echt veranderd, wellicht van je bed nu maar zeer latent aanwezig in de maatschappij. Het is allang geen luxeprobleem meer.

 27. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  “@Scherpschutter, jij als anarcho-kapitalist zou van die Basel akkoorden tranen in je ogen krijgen… Waarschijnlijk van het lachen.”

  Wel, de anarcho-kapitalist ergert zich natuurlijk aan iedere frats van valsemunters. De investeerder daarentegen verwacht zich over een paar jaar weer de ballen uit de broek te lachen. Globale insolvabiliteit in combinatie met tegelijk een tsunami aan liquiditeit is in ieder geval een buitengewoon interessante omstandigheid…L’histoire se répète. 😉

 28. Anthony

  @sandy volgens mij heb je het artikel en kaartje niet goed gezien.
  Kort door de bocht kun je als starter niet meer aan een bezemkast komen zonder dik een ton in te leggen, hooguit op het platteland ver van de randstad heb je dat probleem niet.

  En goh hoe kan dat nou dat mijn generatie minder snel kinderen neemt? Ra ra.. In mijn (huur)bezemkast van 30m2 of zelfs in een studentenhuis begin je daar niet aan, omdat je verder nergens heen kunt.

 29. pivo

  Er zijn te weinig woningen. Je kunt ook zeggen : er zijn te veel mensen.

 30. Laurens

  De reacties samenvattend: veel emoties, dat is ook niet onterecht. Velen weten waaraan het ligt, maar voor ieder complex probleem bestaat er wel een simpele oplossing die niet werkt. Met de euro heeft dit i.i.g. weinig te maken.

  Dat juist in de stad Utrecht de prijzen hoger zijn dan elders komt ook gewoon door de enorme populariteit van de stad. Hoe je de bestaande huizenvoorraad ook verdeelt onder de gegadigden, er zijn op dit moment gewoon heel veel meer mensen die hier graag willen wonen dan dat er huizen zijn. Bijbouwen is dus een deel van de oplossing (tenzij je alleen nog maar ‘echte Utregters’ wil huisvesten). Erg opvallend is het daarom wel dat als het om grootschaliger bouwplannen in de stad gaat er op DUIC.nl door velen geklaagd wordt.

 31. Bromsnor

  Bromsnor roept: Hoera voor Henk 23/3/2022 – 9:40! Niet links maar rechts staat aan de wieg van de woning crisis. Maar goed, wie maalt er nou om feiten als je lekker ambtenaren en linkse partijen kan bashen? Fact free politics?

 32. Katja

  En vooral veel mensen binnenhalen, dat schiet dus ook niet op.
  Bevolkingsvermindering werkt pas echt.

 33. Nina

  @Joey
  En waar had je gedacht dat de mensen moeten gaan wonen die geboren en getogen zijn in de goedkoopste woonregio’s van ons land? Goedkoper wonen kan in hun geval niet…..

 34. Nina

  @JdV
  Helaas zijn de dorpen die jij noemt te duur voor de beroepen die jij noemt.

 35. Nina

  @ Sandy
  Welk betaalbaar huis of appartement moet er gehuurd worden door starters? Er is een tekort en daardoor zijn er dus te hoge huur- en koopprijzen. Zucht.

 36. Nina

  @Pivo

  Nederland is pas voor 13% bebouwd (woningen, bedrijven èn wegennet), dus daar kunnen nog zat woningen bijgebouwd worden.

  Bron: https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2021/hoe-wordt-de-nederlandse-bodem-gebruikt/

 37. Scherpschutter

  @Anthony 11:45

  God, daar heb je weer zo’n larmoyante zompige klaagtosti uit een jongerengeneratie…

  Zorg er dan voor dat je wél een ton hebt, ga inderdaad buiten Utrecht wonen of neem wél een gezin op 30m2. Hele generaties in Azië weten niet beter…Ga. Iets. Doen. Los het op!

  Je hebt het allemaal in eigen hand.

 38. Utrechter2

  @LvH
  @OokUtrechtenaar

  Stef Blok als kop van Jut zodat geen enkele starter hoeft na te denken welke partijen de VVD en CDA al 20 jaar aan een meerderheid helpen voor het EU-beleid waardoor al die gemene woekeraars op de Nederlandse woningmarkt zijn gekomen. En mag ik immigratie en klimaatbeleid ook noemen in de woningmarktproblematiek, of willen jullie dat ik er niet over praat als er starters bij zijn 😉

 39. Utrechter2

  @Laurens: en wie klagen er over grootschalige bouwplannen in Rijnenburg?

 40. Realist

  @Nina. Volgens je eigen linkje kan er niets meer bijgebouwd worden.. Oh wacht, tenzij de boeren verjaagd worden natuurlijk, iets waar links al hard mee bezig is.

 41. JdV

  @Laurens: het huisvesten van uitsluitend bestaande inwoners en hun kinderen hoeft wat mij betreft niet. Op 1 voorwaarde. Dat het dan ook niet gebeurd in woonplaatsen waarvandaan de jeugd massaal naar utrecht komt om te studeren en te wonen. Elke plaats die een voorkeurbeleid voor de eigen jeugd invoert mag qua import direct worden uitgesloten. Dus op het moment dat De Bilt een toewijzingsbeleid invoert waarbij lokale jeugd voorrang krijgt op andere woningzoekers sluit Utrecht Biltse woningzoekenden uit. Artikel 1 van de grondwet toch? Reciprocity is a bitch.

 42. Confusius

  @ Realist?

  Ik wist niet dat de VVD en het CDA links waren?

  Welke linkse partij zit er eigenlijk in de regering?

  Laatste keer dat ik het checkte GEEN namelijk. (D’66 is niet links, slechts progressief op bepaalde thema’s> economisch gezien gewoon rechts).

  Die boeren? Die produceren voor de export en vooral geld verdienen door EUROPESE subsidies (waar ze dan weer tegen zijn, haha).

  Ze nemen onevenredig veel grond in beslag, veroorzaken veel ellende en leed, ook voor zichzelf en de omgeving en worden in stand gehouden door de grote industrie die misbruik maakt van diezelfde boeren. Het is een vicieuze cirkel die zichzelf in stand houdt. Kan je maar beter vroeg of laat voor dat deel wat overbodig is, mee stoppen, want het slaat nergens op.

 43. Anthony

  @scherpschutter

  In kooien inderdaad ja (Hongkong, duurste grond op aarde). Mag hopen dat je sarcastisch bent. Deze millenial kaastosti is inderdaad één van de weinige die inderdaad 1,5 ton zou kunnen ophoesten maar ik weiger dat te doen aan een overgewaardeerde bezemkast, misschien 2x zo groot als me nu al ‘bevoorrecht’is. Probleem speelt overal, behalve misschien een depressief Oost-Groningen.

  Laat het systeem maar lekker een keer in elkaar lazeren.
  Dit probleem betreft een hele generatie hoor, daar ben jij als oud geld duidelijk geen deel van.

 44. Lombok

  Utrecht is een dodelijke huizenmarkt voor starters. Mega veel studenten en dus ook veel boven modaal verdienende tweeverdieners. Als alleenstaande kan je het hier nagenoeg vergeten.

 45. Natte Otter

  Dit is gewoon nog een artikel om te zeggen huizen zijn duur in Utrecht. Dat weten we allemaal.

  Het is alleen iets creatiever opgeschreven door een PR bureau zodat het op plaatsen als hier geplaatst wordt.

  Je had ook afgekund met de gemiddelde huizenprijs.

 46. W.

  @Natte Otter: Stel je voor dat berichtgeving prikkelend wordt, zaken in perspectief plaatst of interactief is. Getverderrie!

 47. Erik

  Ik betaalde 110.000 euro voor een studiootje van 60m².

  Je moet als alleenstaande misschien geen eensgezinwoning willen kopen met een tuin en het liefst vrijstaand in het centrum, 3 slaapkamers en 2 badkamers.

  De generatie die alles wil en wel nu moet wellicht een beetje inbinden.

 48. Utrechter2

  @Erik: het klopt dat de huidige generaties misschien verwend zijn. Maar in deze discussie is dat misplaatst en komt het op mij over als een poging om de ernst van de huizencrisis te verdoezelen. In Utrecht is het al zo ver gekomen dat steeds meer likeable groepen worden voorgetrokken. Jonge mensen als studenten, statushouders (likeable bij links) worden al jaren voorgetrokken. En nu moeten ook mensen met vitale beroepen worden voorgetrokken. De mensen die niet likeable zijn worden natuurlijk of uit beeld gehouden of beschuldigd (teveel eisend). Wat je ook ziet is dat gemeenten bewust ouderen de schuld geven van de crisis (observeer ik als niet-oudere).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).