‘Bewoners Ondiep krijgen huis nauwelijks verkocht wegens jarenlange bouwput’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Bewoners Ondiep krijgen huis nauwelijks verkocht wegens jarenlange bouwput’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Bewoners Ondiep krijgen huis nauwelijks verkocht wegens jarenlange bouwput’

‘Bewoners Ondiep krijgen huis nauwelijks verkocht wegens jarenlange bouwput’
Op een kleine pauze na tussen 2013 en 2014 zijn er sinds 2008 non-stop verbouwingen gaande in de wijk Ondiep en die gaan de komende jaren met de renovatie van onder andere de Kloosterlaan nog wel even door. Dit tot frustratie van buurtbewoners. “De huizen in de straat raken niet verkocht.”

Op een kleine pauze na tussen 2013 en 2014 zijn er sinds 2008 non-stop verbouwingen gaande in de wijk Ondiep en die gaan de komende jaren met de renovatie van onder andere de Kloosterlaan nog wel even door. Dit tot frustratie van buurtbewoners. “De huizen in de straat raken niet verkocht.”

Wat in 2008 begon met de renovatie en sloop van ‘De Kleine Wijk’ eindigt in december 2016 pas met de renovatie van de Fruitbuurt. In de tussentijd heeft de hele wijk een onderhoud- en/of opknapbeurt gehad. Tien grote renovatieprojecten hebben de wijk dan achtereenvolgens deels platgelegd, afgezet of volgezet met containers, vrachtwagens en werkende bouwvakkers.

Jasper Koning, bewoner van de Nieuwlichtstraat, doet tegenover DUIC zijn beklag en heeft inmiddels ook de gemeente via een brief op de hoogte gebracht van de problemen die hij ervaart in zijn wijk: “Laat ik vooropstellen dat er ergere problemen in de wereld zijn, maar toen ik afgelopen week alle bouwprojecten op een rijtje zette, was ik toch wel verbijsterd over de hoeveelheid ervan. Deze wijk is inmiddels al bijna net zo lang als het Stationsgebied een bouwput. Ik zou het ergens dan ook wel terecht vinden als we net als de mensen rond die bouwput ook een vergoeding van de gemeente krijgen.”

In 2007 is Koning in Ondiep komen wonen. Een bewuste keuze. De volksbuurt was voor de gemeente een plek die meer gentrificatie kon gebruiken en dus zou er meer diversiteit in de wijk komen met onder andere hogere huisprijzen tot gevolg. “Ik wilde destijds juist in een volksbuurt wonen en niet in een nieuwbouwwijk. In Leidsche Rijn kan je dergelijke langdurige bouwprojecten verwachten, maar hier toch niet. Inmiddels wil ik met mijn vriendin ergens anders gaan samenwonen, maar huiseigenaren in mijn straat die weg willen krijgen hun huis niet verkocht. Met het vooruitzicht dat de verbouwingen tot eind 2016 nog doorgaan, stemt het behoorlijk deprimerend om mijn huis ook te koop te zetten.”

Een andere doorn in het oog is de gebrekkige communicatie van de gemeente. “Per project krijgen we zo’n ‘wijkbericht’ op de deurmat en dat is gelijk waar we het mee moeten doen. Had ik bijvoorbeeld geweten dat de afgelopen weken elke dag vanaf vroeg in de ochtend extreem lawaaiige werkzaamheden waren gepland, had ik mijn vakantiedagen anders gepland. Thuiswerken is op deze manier ook nagenoeg onmogelijk.”

Gemeente: De wijk ligt er al een stuk beter bij dan in 2008

Ingrid van der Aa, woordvoerder van de gemeente Utrecht: “De constatering van de heer Koning dat er al jarenlang gebouwd en gesloopt wordt klopt. Om het in een wat bredere context te plaatsen: Ondiep en daarbij ook de wijk Noordwest zijn ergens in de jaren 2000 aangemerkt als Krachtwijk. Dit houdt in dat er voor de ontwikkeling van de wijk een samenwerkingsverband is aangegaan met onder andere scholen, welzijnsorganisaties, ondernemers en woningcorporaties. In samenspraak zijn we destijds tot een herstructureringsplan gekomen voor de buurt dat in 2008 is gestart en een looptijd heeft van 10 jaar. Dat geeft natuurlijk overlast en zal per straat door bewoners anders ervaren worden, maar de wijk ligt er al een stuk anders bij dan in 2008. Deze herstructuring omvat naast bakstenen en beton ook investeringen in leefbaarheid, sociaal-maatschappelijke impulsen, wijkeconomie, werkgelegenheid, veiligheid, welzijn en armoedebestrijding.”

Wat betreft de communicatieproblemen is Van der Aa duidelijk: “Daarvoor moet je bij de woningcorporaties zijn. We hebben bewust afgesproken dat de verschillende woningcorporaties de communicatie doen voor de bewoners omdat wij als gemeente onmogelijk voor elk project kunnen weten wat er gaat gebeuren en hoe lang dit gaat duren.”

14 Reacties

Reageren
  1. L to the John

    “Ik zou het ergens dan ook wel terecht vinden als we net als de mensen rond die bouwput ook een vergoeding van de gemeente krijgen.”

    nou, nou ik heb na 2 jaar achtereenvolgende sloop & bouwwerkzaamheden voor me huis (abrikoosstraat) wel degelijk een bon van 25 euro gekregen! Misschien is deze u ontgaan…?

  2. Stijn van Drongelen

    “Daarvoor moet je bij de woningcorporaties zijn” is een antwoord wat je alleen kunt uitspugen met een hoop oprechte naïviteit of een hoop geveinsde naïviteit. Zo kennen we de gemeente Utrecht weer.

  3. Jasper Koning

    Een bon van 25 euro! Die wil ik dan ook 🙂 Aan mijn neus voorbij gegaan! Haha. Nee, het gaat me niet om het geld. De reactie van de woordvoerster is in elk geval wel treffend voor hoe hiermee wordt omgegaan, ik had het zelf niet beter kunnen zeggen :-p

  4. Leusink

    Lijkt me dan een mooi moment voor de gemeente om 1 plek voor álle projecten voor heel de stad op 1 punt te verzamelen. Kan direct met de vergunningaanvraag toch een verplichting voor het bijhouden van de projectplanning instellen, lijkt me.

  5. Fred

    Misschien een te hoge vraagprijs?

  6. Utrechter

    De woordvoeringslijn is niet verrassend. Het ontbreekt gemeente Utrecht al jarenlang aan de intrinsieke wil om zaken in een geheel te willen zien. Het zijn micromanagers. Bij bijvoorbeeld vergunningen wordt door de gemeente niet naar geheel gekeken. Zeer bijzonder dat de gemeente niet wil weten hoe lang een project (lees:overlast) duurt. Daarnaast kan de gemeente voorwaarden stellen aan vorm (tijdig) en inhoud (inclusief mate van overlast voor de direct omwonenden) van de communicatie door de woningcoöperaties. Ook kan de gemeente eisen dat er een overall communicatieplan is voor de bewoners. Dit is wel een hele passieve houding van de gemeente.

  7. Toeter

    Wat een gezeur zeg.. De hele wijk knapt er uiteindelijk van op en daar wordt je huis echt wel meer waard van. Een beetje vreemd om met deze motivatie om geld van de gemeente te gaan vragen, wees blij dat een achterstandswijk wordt aangepakt.

  8. Jasper Koning

    @Utrechter en Leusink: Het lijkt inderdaad wel redelijk structureel. Overal in de stad zijn losse bouwprojecten die tegelijkertijd worden uitgevoerd waardoor in 1 keer een hele route wordt geblokkeerd. Iets meer samenhang en centrale visie zijn misschien wel gewenst. En je kan met hele simpele maatregelen heel veel resultaat boeken. Maar deze reactie is inderdaad wel vrij gemakkelijk de zwarte piet doorschuiven.

    @Fred Ik heb mijn huis niet te koop staan, want er staan nog zeker 3 andere woningen in de straat al maanden te koop. Ik wacht het voorlopig even af, maar zo te horen gaan de verbouwingen hier voorlopig nog even door.

  9. Onmon

    Ondiep staat niet bepaalt bekent om prettig te wonen,dus dat kan ook een reden zijn dat de huizen slecht verkopen!

  10. Rietje

    Woon al jaren in Ondiep.
    Heel fijn wonen in Ondiep hoor Onmon.
    Er zijn veel mensen die hun stinkende best doen het een fijne buurt te laten zijn.
    Ooit was hier vooral sociale huur.
    Jaaaarenlang zijn onze huizen niet onderhouden.
    Daar hebben de bewoners geen schuld aan. Beleid van de woningbouwverenigingen.
    Uiteindelijk is de halve buurt gesloopt.
    Nu staan er dan van die brave nieuwe huisjes, vooral koop en hoge huur. De wijk is ahw uit mekaar getrokken.
    De oude bewoners zijn flink in de steek gelaten. Beloftes die niet nagekomen zijn en wat dies meer zij.
    Het geld voor die geweldige ‘krachtwijk’ is nu op. Overgebleven bewoners trekken wederom aan het kortste eind.
    Ondiep is een volkswijk. Dat is wellicht voor sommige mensen niet sjiek genoeg. Maar dat is dan hun probleem.

  11. Pietje

    Het is toch fijn dat er geld in je wijk wordt gestoken?
    Met de hogere huizenprijzen als gevolg, zie daar je tegemoetkoming of winst.
    Slechte verkopen waren er overal tot nu, je bent er bijna!

  12. Mikel

    Ik laat mijn hond nog geeneens uit in Ondiep.
    Zou er geeneens dood gevonden willen worden.

  13. Jasper Koning

    @pietje en @toeter De verbouwingen zelf juich ik toe en ik ben erg blij voor de bewoners van die huizen dat die nu eindelijk (veel te laat) toch gerenoveerd worden (met de grootst mogelijke tegenzin van Mitros, maar toch).

    Het gaat me niet om het geld, maar als er in het stationsgebied wel een vergoeding is voor omwonenden, vind ik het raar dat dit hier niet is.

    Wat ik veel belangrijker vind, is de manier waarop ermee wordt omgegaan. Als ik op zaterdagochtend keihard ga timmeren, dan laat ik dat mijn buren vooraf ook even weten. Zeker als dat weken achter elkaar het geval is. Als ik dan de straat ook nog moet afzetten en mensen daar hinder van ondervinden, dan geef ik iemand even een bloemetje of een aardigheidje. Niet omdat het moet, maar omdat ik dat normaal vind.

    Zoiets verwacht ik van Mitros en gemeente Utrecht ook. Even normaal iets laten weten als er overlast is en als de overlast heel hevig wordt, dan regel je iets leuks. Een aardigheidje.

    Dat gedoe dat ik er ook beter van word, vind ik onzin. Ik ben in Ondiep gaan wonen omdat ik het een prima wijk vond en mijn huis is prima. Ik vind het mooi voor de huurders dat hun huis wordt opgeknapt, maar ik heb daar echt helemaal niks aan. Dus ik word er wel een beetje gestoord van dat ik al die overlast maar prima moet vinden omdat ik ervan zou mee profiteren. Dat is echt onzin.

  14. Martijn

    Wijk gaat met sprongen vooruit. Nieuwbouwwoningen in delen van de wijk die ‘af’ zijn, worden stuk voor stuk binnen een paar weken verkocht. Prima woonwijk, ruim opgezet en grote oppervlakte voor nette prijs. Nog wel, want iedereen weet wat er in gegentrificeerde wijken in Europese steden gebeurt…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).