Bewonersgroep Leidseweg: wel fietsers, géén asfalt | De Utrechtse Internet Courant Bewonersgroep Leidseweg: wel fietsers, géén asfalt | De Utrechtse Internet Courant

Bewonersgroep Leidseweg: wel fietsers, géén asfalt

Bewonersgroep Leidseweg: wel fietsers, géén asfalt

Fiets JA, Asfalt NEE. Dat is het credo van de bewoners van de Leidseweg. Zij zien niets in het plan van de gemeente Utrecht om de weg te voorzien van rood asfalt, en zijn een handtekeningenactie gestart. Donderdagavond, 30 januari, overhandigen zij de ruim 200 verzamelde handtekeningen in het stadhuis aan burgemeester Van Zanen.

Per wijkbericht gaf de gemeente afgelopen zomer kennis van haar voornemen de Leidseweg te asfalteren, ter verbetering van het fietscomfort. Volgens de bewoners van de Leidseweg zijn de fietsers meer dan welkom, maar het asfalt niet. “Bijna elk huis had in no time een poster met de tekst ‘Fiets JA, Asfalt NEE’ voor het raam, teken dat het verzet breed gedragen is”, aldus de bewonersgroep. Ze beoordelen het plan van de gemeente als een “volstrekt overbodige ingreep” die het historisch karakter van de straat zou aantasten en kwetsbare verkeersdeelnemers in gevaar zou brengen.

“Huidige inrichting kostte veel geld”

GroenLinks pleitte twintig jaar geleden ook al voor rood asfalt op de Leidseweg, maar dat plan werd destijds door de gemeenteraad verworpen. In 2003 is na overleg met bewoners de huidige inrichting van de Leidseweg tot stand gekomen. Volgens de bewonersgroep heeft dit project veel geld gekost en zijn omwonenden zeer tevreden met het resultaat omdat het goed past bij de historische uitstraling van de straat.

“Verre van duurzaam”

“Voor de inrichting van de openbare ruimte geldt een minimale levensduur van 20 jaar, wat betekent dat de huidige inrichting nog maar voor de helft is afgeschreven. Wij verbazen ons dan ook over het verre van duurzame plan. De voorgestelde forse investering beschouwen we, zeker in deze economisch onzekere tijd, als verspilling van gemeenschapsgeld”, laten de bewoners weten.

Inspraak

Het bewonerscomité sprak met verschillende politici, waaronder ook wethouder Lintmeijer, en presenteerde een alternatief plan met twee vrij liggende fietsstroken voorzien van vlakke fietsklinkers. “Het is echter nog volstrekt onzeker of we nu een stem krijgen in de besluitvorming. Daarom adviseren we het college, dat bewonersparticipatie hoog in het vaandel heeft, met klem de inspraak naar behoren te organiseren, alvorens te investeren in een nieuw ontwerp. Onze oplossing betekent een win-win-win-winsituatie: een onaangetast historisch stadsgezicht, besparing op gemeenschapsgeld, een prettige fietsstraat met behoud van verkeersveiligheid en bewoners die zich serieus genomen voelen,” vat Thea Roelofs van de bewonersvisie samen.

Marijke Orthel vroeg zich eerder op DUIC ook af wat het nut van rood asfalt is.

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).