Binnen wooncrisis in Utrecht ontvouwt zich een nieuwe crisis; tekort van zo’n 500 huizen voor kwetsbaren Binnen wooncrisis in Utrecht ontvouwt zich een nieuwe crisis; tekort van zo’n 500 huizen voor kwetsbaren

Binnen wooncrisis in Utrecht ontvouwt zich een nieuwe crisis; tekort van zo’n 500 huizen voor kwetsbaren

Binnen wooncrisis in Utrecht ontvouwt zich een nieuwe crisis; tekort van zo’n 500 huizen voor kwetsbaren
Archieffoto Overvecht
Er dreigt in Utrecht een crisis binnen de bestaande wooncrisis te ontstaan. De gemeente verwacht namelijk dat er dit jaar een ‘groot’ tekort ontstaat aan huizen voor mensen in een kwetsbare positie. “Een deel van deze mensen dreigt […] tussen de wal en het schip te vallen.”

Er dreigt in Utrecht een crisis binnen de bestaande wooncrisis te ontstaan. De gemeente verwacht namelijk dat er dit jaar een ‘groot’ tekort ontstaat aan huizen voor mensen in een kwetsbare positie. “Een deel van deze mensen dreigt […] tussen de wal en het schip te vallen.”

Dat de woningmarkt in Utrecht onder druk staat is voor de meesten wel bekend. Zo is bijvoorbeeld de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning meer dan 10 jaar. “Binnen deze algemene wooncrisis speelt zich een andere crisis af”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Er dreigt dit jaar namelijk een tekort aan woonruimte voor kwetsbare groepen. Dit zijn bijvoorbeeld jongeren die hun jeugd hebben doorgebracht in een pleeggezin of zorginstelling, statushouders en mensen die na een moeilijke periode weer klaar zijn om zelfstandig te gaan wonen.

De prognose is dat er in 2023 zo’n 1.600 mensen uit deze groep een woning nodig hebben in Utrecht, terwijl het ernaar uitziet dat er maar zo’n 1.100 huizen voor kwetsbare Utrechters beschikbaar komen. Eén van de redenen hiervoor is dat er simpelweg te weinig woningen worden gebouwd.

Statushouders

Daarnaast is de prognose van 1.600 kwetsbare mensen die dit jaar in Utrecht een huis nodig hebben veel groter dan voorgaande jaren. Dat komt onder andere omdat het aantal statushouders dat een woning nodig heeft ‘fors’ is toegenomen. In de eerste helft van dit jaar zouden dat er 433 zijn, terwijl dit er in 2022 nog 479 in totaal waren. In 2020 ging het in totaal om 239 statushouders in totaal. Daarnaast zijn volgens de gemeente een aantal cijfers nu beter inzichtelijk. Zo kan er een betere inschatting gemaakt worden over hoeveel woonplekken er nodig zijn voor ex-gedetineerden.

“De nood is hoog”, schrijft het college, “het niet huisvesten van deze mensen brengt aanzienlijke maatschappelijke en financiële gevolgen met zich mee en maakt de urgentie om hierop bij te sturen groot.” Om het tekort van 500 woningen aan te pakken zouden dan ook ‘onconventionele’ maatregelen nodig zijn.

Maatregelen

Zo wordt er op dit moment gekeken of sociale nieuwbouw sneller gebouwd kan worden of voorrang kan krijgen op reguliere nieuwbouw. “Ook de brede inzet van ons eigen vastgoed en het verkennen van het actief aankopen van vastgoed en grond maken onderdeel uit van deze verkenning.” Tot slot wordt ook gekeken of doorstroming en het delen van woningen gestimuleerd kan worden, waardoor de bestaande huizen beter worden benut.

Het college zegt rond eind maart met meer informatie te komen over de eventuele maatregelen die genomen moeten worden. “Deze ingewikkelde puzzel is, hoe graag we ook zouden willen, niet op korte termijn en in één klap gelegd en opgelost. Het vraagt een intensieve samenwerking met de partners in de stad. Ook vraagt het aanpakken van dit vraagstuk het maken van lastige keuzes. Hierover gaan we graag met uw raad in gesprek.”

20 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Links dat “onconventionele maatregelen” aankondigt als maatregel tegen een crisis die ze zelf veroorzaakt heeft en in stand houdt; dat belooft opnieuw weinig goeds voor de Utrechter…

  2. Geenstijl@Utrecht

    Dus omdat de politiek er een zooitje van maakt,worden oudere alleenstaanden straks gedwongen,om of te verhuizen naar een andere kleine woning in een ander wijk.
    Het probleem is dat er teveel mensen in Nederland komen wonen,deze situatie wordt onhoudbaar voor dit land en gaat leiden tot onhoudbare spanningen.
    Iedere malloot kan dit zelfs zien aankomen.

  3. Am

    Wellicht moet de gemeente de spelregels eens veranderen. De woningen die achter de croeselaan gebouwd worden, dat zijn behoorlijk wat appartementen, daar hebben mensen met sleutelberoepen voorrang op op andere mensen. Echter hoeven de betreffende mensen met een sleutelberoep niét in Utrecht te werken.

    U raadt het al, mensen die elders in het land werken en door de landelijke problemen op de huizenmarkt geen woning kunnen krijgen hebben voorrang op deze woningen en willen daarvoor best wel naar Utrecht verhuizen ook al hebben ze verder geen affectie met Utrecht.

    Dat gecombineerd met het bericht dat we afgelopen jaar meer dan 10.000 vluchtelingen hebben opgevangen in de stad, vindt ik het niet zo gek dat we een enorm woningtekort hebben.

  4. Harm

    Inkopper voor de comedian: Dan blijf je liever in de gevangenis zitten. Beter dan dakloos.
    Verder ook vreemd dat mensen die hier komen gratis geld krijgen. En zelfs gratis zorg, eten en een woning. Is het raar om gelijke regels te wensen voor iedereen?

  5. Otto

    Die lastige keuzes betreffende al deze voorrangsgroepen, betreffen ook en vooral de woningzoekers zonder etiket. Die mogen hun verwachtingen nog verder opschorten.
    Wat de woningbouwverenigingen betreft: Die kunnen hun borst nat maken. Hun huizen zullen in toenemende mate bevolkt worden door mensen die eigenlijk niet in staat zijn een woning op een volwassen wijze te beheren. In toenemende mate zullen hun bewoners niet in staat blijken te zijn om te voldoen aan de rekeningen voor de huur, gas licht en water, ziektekosten en wat dies meer zei.
    Mensen uitzetten mag niet van de rechter, dus de anarchie is koning.
    Oplossingen zijn ver uit het zicht, dus gemeente, sterkte met uw verder wanbeleid

  6. Wolkewietje

    @am dat is niet het enige. : jongeren: krijgen voorrang op normale huizen met tuinen??? Waarom . Iedereen moet op een appartementje en flat beginnen? Wij moesten dat ook : ouderen : krijgen voorrang als ze van groot naar beter gaan: prima maa rwel alleen op 65 plus woningen: dat is niet het geval ze krijgen voorrang op álle woningen. (slaat nergens op) en wij, , ik wacht al 20 jaar op een huis met een tuin. Om medische redenen …. Ik ga hier verder niet op in . ik laat wel een huis achter op een a1+ locatie van 60M2+ … daar wordt geen rekening mee gehouden: ik laat wat achter.. groot in het centrum, zij n iet, die jongeren ook niet. Het is de wereld op zijn kop. Dat je alleen vanwege je beroep voorrang krijgt. Er zijn auto’s en treinen, en wellicht moet je gaan werken waar je woont …. ipv carrierehunter te zijn. denk ik dan. Of ga een andere baan zoeken bij je in de buurt. De overheid moet mensen die binnen een straal van 2 a 3 km werken van hun woning een beloning geven elke maand. Daarmee red je het land: bespaar je op onderhoud van wegen, aanleg van wegen en infrastructuur zoveel dat een onzinnig laag bedrag is als je mensen die da tdoen , compenseert en dit haalt gelijk het probleem weg van het woningtekort op gecentraliseerde / geconcentreerde plekken !

  7. sneuschutter

    dus er komt weer zo’n voorrangsactie dit jaar voor statushouders, een dikke middelvinger naar iedereen die al minstens 15 jaar wacht!

  8. Binnenstadbewoner

    Het met voorrang huisvesten van “kwetsbare groepen” leidt juist tot meer polarisatie in de samenleving.

  9. Koel Hoofd

    Er ligt nog een polder te wachten op woningen.
    Onze kneiterlinkse gemeente geeft echter meer prioriteit aan het klimaat redden.
    Bij ‘onconventionele maatregelen’ van links Utrecht krijg ik dan ook visioenen van windmolens met kamertjes van 18m2 waar mensen duurzaam en milieuvriendelijk in geparkeerd kunnen worden. Precies genoeg ruimte voor een bed, lammpet en brood.

  10. Realist

    Blijkt dat statushouders door dit kneiterlinkse bestuur weer eens voorrang gaan krijgen want ineens behoren ze bij kwetsbare groepen.. Beledigend voor de echte kwetsbaren maar ook voor mensen die al heel lang op een wachtlijst staan. Typisch links om anderen achter te stellen om de eigen ideologische doelen te behalen.

  11. Don

    Wil je niet tientallen jaren op een huis wachten als inwoner van utrecht dan moet je dus na een moeilijke periode weer klaar zijn om zelfstandig te gaan wonen. Dus woning zoekenden in utrecht stop met werken zorg dat je in de goot beland maak er een tering zooi breek alles af daarna even door het leger hulpverleners van de zieligheid industrie bijten die het linkse bolwerk gemeente utrecht op je af zal sturen en je heb zo een woning.

  12. Romano Nicolic

    Dit probleem zal blijven voortduren als je ieder jaar een stad als Eindhoven binnen blijft halen,het houd een keer op.

  13. Len

    Als iedereen voorrang heeft, heeft niemand voorrang

  14. FB59

    Ik begrijp echt niet waarom de tekorten worden afgenteld op de “rest”. Benoem jezelf tot bijzonder en je krijgt als eerste een huis. @Wolkewietje: terecht, wat is er mis met een kamer of een flatje. Laten we aub de pijn verdelen. Misschien zelfs een beetje positieve discriminatie voor de de geduldige mensen die meer dan 10 jaar moeten wachten. Stop met het voordringen!

  15. Rob H.

    Dertig jaar rechts afbraakbeleid. Dan krijg je dit.

  16. Nina

    Regeren is vooruitzien, dus dit kan geen verrassing zijn. Die 500 woningen waar nu een tekort aan is, zijn afgelopen zomer gegeven aan statushouders:

    https://www.duic.nl/algemeen/490-statushouders-hebben-versneld-sociale-huurwoning-gekregen-onderzoek-of-maatregel-wel-eerlijk-is/

  17. Gbrie

    Zolang onze verwende jeugd een flat geen huis vinden en alleen huis met tuin willen houden we problemen. Tot 2018 waren flats prima te koop voor deze groep maar daar haalden ze en masse hun.verwende neusjes voor op. Nou ja dan blijf je tot je 35e lekker thuis wonen! In de jaren 60 was er ook woningnood maar de jeugd toen ging gewoon ‘op kamers’ of deelden een flat in de buitenwijken . Ook nu niets mis mee!

  18. JdV

    @Nina: Grappig. Dat was mijn reactie exact. Maar de redactie van DUIC heeft er voor gekozen die te censureren.

  19. Lombok

    Een crisis is een niet te verwachten situatie. Dit is geen crisis, dit is beleid. Beleid om ons asiel systeem te laten voor wat het is, om ondanks een giga huizen crisis tienduizenden mensen van heinde en verre hier te willen huisvesten ondanks dat deze mensen door tientallen veilige landen komen. Dat is een keuze. Zo was het ook een keuze om bijna 500 statushouders vorig jaar voorrang te geven op een sociale woning. Om daarna erachter te komen dat mensen massaal hun baan op gingen zeggen. Eigenlijk is het dus een zegen dat statushouders geen woning kunnen krijgen want dan blijven ze in ieder geval werken! Dit college moet eens kijken hoe hun eigen ideeen en ideologie deze problemen in de hand heeft gewerkt. Als het college derhalve verwacht dat er vanuit de maatschappij medelijden komt dan moet ik ze teleurstellen, van mij krijgen ze die niet. Op een tweede voorrang van statushouders op woningen volgt wat mij betreft een rechtszaak.

  20. Janet

    ik vind het onvoorstelbaar dat er op dit (delen van) huizen worden verhuurd op basis van airbnb. Ik vind dat de gemeente hier tegen op moet treden. Huizen worden onttrokken aan de huizenmarkt. Toestaan dat huizen samengevoegd worden zou niet meer moeten gebeuren, zonder dat er voorwaarden gesteld worden over het gebruik. Verhuren via airbnb moet niet worden toegestaan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).