Bouw 200 studentenwoningen in Hoograven gestart Bouw 200 studentenwoningen in Hoograven gestart

Bouw 200 studentenwoningen in Hoograven gestart

Bouw 200 studentenwoningen in Hoograven gestart
Aan de Opaalweg in Utrecht is begonnen met de bouw van 200 studentenwoningen. Het gebouw van tien verdiepingen moet volgend jaar klaar zijn. Wethouder Klaas Verschuure heeft de eerste paal geslagen voor de bouw. 

Aan de Opaalweg in Utrecht is begonnen met de bouw van 200 studentenwoningen. Het gebouw van tien verdiepingen moet volgend jaar klaar zijn. Wethouder Klaas Verschuure heeft de eerste paal geslagen voor de bouw. 

Om het gebouw heen in de wijk Hoograven wordt een openbare tuin aangelegd. Deze wordt parkachtig ingericht en er komt een wandelpad. Er worden bomen, struiken en planten geplaatst. De studentenkamers hebben een eigen badkamer en een gemeenschappelijke kookruimte.

“Deze 200 studentenwoningen hebben we in onze stad hard nodig”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling). “Utrecht is nu eenmaal populair onder studenten die hier graag komen studeren en wonen. We verwachten dat we hier volgend jaar al de eerste bewoners kunnen verwelkomen.”

Waterlinieweg

Op de plek waar het pand komt, langs de Waterlinieweg en de Opaalweg stond eerder geen ander bouwwerk. “Als we de ambitie willen waarmaken om het enorme tekort aan studentenkamers in Utrecht in de komende jaren in te lopen, hebben we elkaar én locaties als deze hard nodig”, aldus Rob Donninger, directeur-bestuurder van SSH.

Met de realisatie van dit woongebouw wordt de naastgelegen onderdoorgang onder de Waterlinieweg richting Lunetten door de gemeente opgeknapt en verfraaid.

Het project is een initiatief van Waal, Maas Wijkontwikkeling en Jebber. SSH gaat het pand verhuren. Het gaat om studentenkamers die onder het woningwaarderingsstelsel vallen. Hierdoor kunnen de woningen tegen vastgestelde huurprijzen worden verhuurd en moet het betaalbaar blijven voor de studenten.

23 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Weinig aan te merken! Goed dat er meer gebouwd wordt. (Wel een erg inspiratieloos ontwerp maar dat zie ik door de vingers).

 2. Fred

  Had dit gebouw 2x hoger gemaakt en je had 400 woningen, of nog wat hoger en 500 woningen.
  Dan gaan we tenminste wat efficiënter om met de ruimte.

 3. Esrin W.

  Iedereen veel succes met de overlast daar straks.

 4. Van Leiden

  Goh, sfeervol hoor …

 5. Len

  @Fred: precies! En 2 keer zo breed en je hebt er 1000. Zet er kippen in en je hebt een kippenhok!

 6. Utrechtse Jantje

  Er hebben daar in het verleden al zo vaak studenten onderkomens gestapeld gestaan ….Maar even zo vaak weer afgebroken , dus nu dan eindelijk een permanent gebouw , dat werd tijd !!!

 7. Koel Hoofd

  Goed dat er studentenwoningen gebouwd word!
  Maar slechts 200 plekken voor ettelijke tienduizenden studenten van UU/HU met groei ambities…

  Ik vraag me al jaren af waarom er eigenlijk amper studentenwoningen met voorzieningen op de Uithof worden gebouwd.
  Is dat grasterrein gereserveerd voor bedrijven, collegezalen en konijnen?

 8. Henk

  De toekomstige bewoners, c.q. studenten hebben in elk geval alle tijd om “in rust” aan hun studie te werken. Begraafplaats Tolsteeg ligt direct naast het te bouwen flatgebouw.

 9. Baliekluiver

  Er zijn niet te weinig studentenwoningen, er zijn veel te veel studenten. Waarom leggen we het probleem van die ‘woningnood’ niet op het bordje van UU en HU? Het is hun verdienmodel om steeds meer studenten aan te nemen ten koste van de leefbaarheid in Utrecht. Als zij verantwoordelijk worden voor de huisvesting van hun klanten is die hele overkill aan studenten na 1 studiejaar over!

 10. Katja

  @Baliekluiver; zeer terechte opmerking.

 11. JdV

  Was het niet eenvoudiger geweest een 10,-hoogflat in Overvecht vrij te maken voor deze studenten ? Exact hetzelfde ontwerp. En stukken goedkoper. Had er in Hoograven iets moois kunnen worden gebouwd, daar is de wijk hard aan toe.

 12. Koel Hoofd

  @Baliekluiver
  De gemeente krijgt van de overheid ook geld (€2.000?) per in utrecht woonachtige student, daar hoeft de gemeente geen enkele prestatie tegenover te zetten.
  Dus het is ook gewoon een verdienmodel voor de gemeente.
  zie:
  https://www.ad.nl/utrecht/onderhuur-of-geen-officieel-adres-utrecht-loopt-miljoenen-euro-s-mis-door-2000-spookstudenten~ad15e1231/

 13. Tinus

  Er komen bomen en struiken?? Op het de plekje waar gebouwd gaat worden staan nu toch al bomen, dus er gaan bomen neer? wat een goedkope verkoopbrochure!

 14. RABE

  Ik hoop dat de toekomstige bewoners zich wel respectvol gedragen als ze langs de begraafplaats lopen of fietsen. Voor heel veel mensen is dit een plaats van rust en vrede.

 15. Esrin W.

  Absoluut JdV, en daar komt nog bij, in Overvecht hebben de meesten ook datzelfde dag- en nachtritme. Win-win.

 16. Wim

  Hè bah. Weer zo’n uitstralingsloos flatje. Paar verdiepingen op elkaar stapelen, en klaar is Kees. Dit kan toch echt zoveel beter.

 17. GeenStijl@Utrecht 🤫

  Tijd voor een studenten stop zeker op buitenlandse, tijd dat we om onszelf gaan denken in deze stad.

 18. Leo

  De voorkant van het gebouw, hier niet afgebeeld, lijkt iets minder inspiratieloos, dus wellicht valt het esthetisch wel mee straks. Heel erg jammer dat het bos daar gekapt is; het was geen braakliggend terrein! En dan als gemeente mooie sier maken met de gemeenschappelijke ‘tuin’ die komt…

 19. paul

  Eens met Fred, waarom niet hoger ? gebruik de ruimte beter, en zorg dat sneller het te kort minder wordt….Toen ik zelf hier student was…was er al een te kort ! Het blijft maar steeds zo. Komt echt niet door die buitenlandse studenten. Waarom zou überhaupt Utrecht talent uit het buitenland weren ? En moet het buitenland dan Utrechtse studenten weren ??

 20. paul

  Bij station Utrecht Vleuten , is alleen laagbouw en een groot parkeer terrein, ook een goede extra optie voor studenten woningen , komt ook de eenzijdige wijk ten goede.!

 21. Henk

  De gemeente heeft dit -voormalig- stukje groen zelf aangewezen als gemeentelijke hoofd groenstructuur. De gemeente neemt het blijkbaar niet zo nauw met haar eigen beleid.
  Vanwege de milieu situatie mag er alleen ‘tijdelijk’ gewoond worden, omdat anders de schade aan de menselijke gezondheid bij langdurig wonen op die locatie (qua luchtkwaliteit en geluidsituatie) te groot zou zijn. Geluidsbelasting op gevel zit volgens het akoestisch onderzoek bij het bestemmingsplan net (1 dB) onder maximaal toegestane waarde.
  Een financieel plusje op de grondexploitatie/begroting, ten koste van bestaand groen én de gezondheid van studenten. Zeldzaam slecht plan!

 22. wollie

  zo goed is de universiteit utrecht nu ook weer niet. ga lekker in maastricht of enschede studeren, dan kun je nog eens de grens over

 23. Sonja

  Waarom gaat de gemeente en de SSH niet eens kijken of er kantoor-gebouwencomplex die leeg staan omgebouwd kunnen worden als woningen voor iedereen inplaats van afbreken en weer nieuwe gebouwen neer te zetten

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).