Bouw 264 betaalbare huurappartementen aan Berlijnplein in Leidsche Rijn van start Bouw 264 betaalbare huurappartementen aan Berlijnplein in Leidsche Rijn van start

Bouw 264 betaalbare huurappartementen aan Berlijnplein in Leidsche Rijn van start

Bouw 264 betaalbare huurappartementen aan Berlijnplein in Leidsche Rijn van start
Artist impression: WAX
De bouw van 262 betaalbare huurappartementen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn is gestart. Het project, BLOEI030, is een onderdeel van de 19,2 miljoen euro subsidie die Utrecht kreeg, om acht nieuwbouwprojecten in Utrecht versneld te bouwen. 

De bouw van 262 betaalbare huurappartementen aan het Berlijnplein in Leidsche Rijn is gestart. Het project, BLOEI030, is een onderdeel van de 19,2 miljoen euro subsidie die Utrecht kreeg, om acht nieuwbouwprojecten in Utrecht versneld te bouwen. 

In het nieuwe gebouw komen 156 sociale huurwoningen en 108 middenhuurwoningen. Ook komt er 1500 m² aan maatschappelijke bedrijfsruimtes en werkplekken. Daarnaast zijn veertig woningen bestemd voor ‘beschermd thuis’, een samenwerking met Leger des Heils waar mensen zelfstandig onder begeleiding kunnen wonen. 

Het complex BLOEI030 krijgt zes woonlagen. De woonblokken bestaan uit samengestelde gebouwen, die binnenin beschutte pleinen, straten en hoven vormen. Deze pleinen moeten mensen stimuleren samen te komen.

Subsidie

De initiatiefnemers ontvingen een startbouwimpuls voor dit project, een subsidie vanuit de overheid voor projecten die planologische ver genoeg zijn om te starten met bouwen, maar door onder meer veranderde economische omstandigheden vertraging oplopen. 

In totaal kreeg Utrecht ruim 19,2 miljoen euro om acht nieuwbouwprojecten te starten. De huurappartementen aan het Berlijnplein is daar een van. De bouw gaat zo’n twee en een half jaar in beslag nemen.

Wethouder Eelco Eerenberg was bij de start van de bouw aanwezig. “Er is grote behoefte in de stad aan sociale huurwoningen en middenhuurwoningen. Ik ben dan ook erg blij dat we de start van de bouw kunnen vieren samen. Dit project is mede tot stand gekomen via de startbouwimpuls van het Rijk en is onderdeel van de Utrechtse aanpak. Met die aanpak nemen we in Utrecht al langer maatregelen om de nieuwbouw van woningen op peil te houden. Zodat we in Utrecht ook doorbouwen aan een passende woning voor alle Utrechters”, zegt Eerenberg.

 

10 Reacties

Reageren
  1. Woningnood

    Zou de subsidie wel nodig zijn geweest bij 8 bouwlagen ?

  2. Het dorp

    @ Woningnood
    Je weet, Utrecht is zo plat als een dubbeltje, een grote stad onwaardig. Het ontbreekt in LR nagenoeg volledig aan hoogteaccenten.

  3. Nico

    En wat kosten deze betaalbare appartementen dan per maand…?
    Zou wel aardig zijn als dat ook in stukje hier boven stond of lees ik verkeerd?

  4. Hayat

    Deze huis voor urgentie of schrijduur

  5. Lisette

    @nico sociale- en middenhuur, dus die prijs is afhankelijk van wat de prijzen zijn op moment van opleveren. Nu zou dat max 877 en 1133 zijn (om en nabij)

  6. de Kreek

    Betaalbare woningen, volgens mij leven die bestuurders onder een steen, ik kan geen betaalbare woning meer vinden in dit land, echt alles is onbetaalbaar geworden en de huurverhoging sociale huurwoning vanaf 1 juli 2024 maximaal € 25 als de (kale) huur lager is dan € 300 per maand. Dit is meer dan 5,8%. Zo kunnen verhuurders heel lage huren sneller verhogen. Ja, u lees het goed, zo kunnen de verhuurders de huur nog sneller verhogen en het geld klots al tegen de plinten bij woningbouwverenigingen. Ja, mooie kunnen ze het niet maken wel duurder!!!

  7. Ano

    Waar kan ik inschrijven?

  8. henk

    nog meer inwoners en nog steeds geen extra supermarkt. Ik begrijp niet dat er nog vertrouwen is in het bestuur van de gemeente Utrechr.

  9. Toine Goossens

    @Ano,

    https://hureninbloei030.nl/
    Voor de 108 middenhuur woningen, de ontwikkelaar is Wonam.

    De rest wordt door de, commerciële, ontwikkelaar gebouwd voor Woonin. Die kan dat zelf niet. Het disfunctioneren van de woningcorporaties zoals Woonin is een groot probleem. Het zijn ambtelijke molochen geworden die nalatig blijven in het realiseren van de maatschappelijke doelstellingen.

    De corporaties worden aan alle kanten voorbij gelopen door private woonexploitanten. in 2 jaar tijd,(2021 en 2022) hebben zij hun marktaandeel zien toenemen van 13,8% naar 14,3%. Zij leverden 67.000 woningen op, een toename van 6,1%.
    Hoe schriel staan daar de corporaties bij. Zij voegden 0,4% woningen toe aan hun bestand.

    De private exploitant Vesteda heeft besloten om 1.500 sociale woningen te gaan bouwen. De politiek aangestuurde corporaties delven het onderspit.

    De Utrechtse corporaties verkopen hun panden. Tegen de zin van de gemeente in. Dus wat doe je dan je eist miljoenen van de gemeente wegens schade die je leidt.
    Terwijl het op de private markt wemelt van kleinschalige ontwikkelaars en exploitanten, zijn de corpo’s bezig met navelstaren, dus met elkaar fuseren. Op DeNuk strijdt Cees Grimbergen al lang tegen het grootschalig falen van de corpo’s in Utrecht. Hoogmoedig gaan die echter door op de ingeslagen weg.

    Weg met de woning corporaties. Die hebben hun tijd gehad. Geef de private sector de ruimte om onder de wet die de corpo’s regelt, meer initiatief te nemen. Binnen no time wordt er in Utrecht dan meer sociaal gebouwd.

  10. Katja

    Wat is betaalbaar ? Waar staat de prijs ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).