Bouw 487 huurappartementen aan Gerbrandystraat gestart | De Utrechtse Internet Courant Bouw 487 huurappartementen aan Gerbrandystraat gestart | De Utrechtse Internet Courant

Bouw 487 huurappartementen aan Gerbrandystraat gestart

Bouw 487 huurappartementen aan Gerbrandystraat gestart
De bouw van 487 huurappartementen op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht is dinsdag begonnen. Dat gebeurde door het slopen van een deel van het bestaande pand met de sloopkogel.

De bouw van 487 huurappartementen op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht is dinsdag begonnen. Dat gebeurde door het slopen van een deel van het bestaande pand met de sloopkogel.

Wethouder Klaas Verschuure was bij de starthandeling aanwezig: “We hebben in Utrecht behoefte aan woonruimte voor starters en studenten. Met dit project realiseren we in één keer maar liefst 487 appartementen voor deze groepen. Daarmee komt er ook wat meer levendigheid in dit gebied.”

Oppervlakte

De 487 appartementen voor starters en studenten voorzien in een grote vraag naar huisvesting in Utrecht en worden verspreid over drie gebouwen. Een daarvan is een woontoren met 19 verdiepingen waarin 205 woningen komen.

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Artist impression Gerbrandystraat Utrecht

De andere twee gebouwen zijn lager met 5 en 7 verdiepingen waarin respectievelijk 82 appartementen en 200 studentenstudio’s komen. De woningen variëren in grootte tussen de 50 en 70 vierkante meter.

De studentenstudio’s hebben een oppervlakte van 21 vierkante meter. Tussen de gebouwen komt een plek, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Daaronder komen de parkeervoorzieningen.

Deelauto’s

De bestaande kelder waar de nieuwe bebouwing deels op wordt gefundeerd, blijft gehandhaafd en hierin komen de bergingen van de woningen. De toekomstige bewoners kunnen straks gebruikmaken van elektrische deelauto’s die worden opgeladen met zonne-energie die wordt geleverd door panelen die op het dak van het complex worden geplaatst.

De Belastingdienst vertrok in 2010 uit het kantoorpand aan de Gerbrandystraat. Het Rijksvastgoedbedrijf  heeft het gebouw verkocht. Eind 2021 staat de oplevering gepland.

17 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Toch wel weer een gemiste kans.
  Er is enorm veel vraag naar studentenwoningen (en woningen in het algemeen) in Utrecht, en in plaats van die ruimte goed te benutten komt er weer veel laagbouw te staan.
  Eén woontorentje van 19 verdiepingen, hooguit 60 meter denk ik, en daarnaast een jaren-60 laagbouw flat.
  Je kunt op die plek ook 3 of 4 mooie stedelijke woontorens neerzetten van minimaal 80 meter hoog, zodat je veel meer woningen kunt realiseren.
  Voor de studentenwoningen is de parkeernorm ook laag, dus dat zal weinig uitmaken.
  Erg jammer weer deze Utrechtse gematigdheid.

 2. Peet

  Heel goed. Een pensioenfonds die zijn geld in Nederland belegt in plaats van anonieme amerikaanse beursfondsen. Goed voor de stad. Lef en durf van de ontwikkelaar/belegger!

 3. isabelle

  @Fred: één Overvecht is wel genoeg hoor!

 4. Marian

  Wordt dit sociale woningbouw?

 5. Inez

  @Marian: Ik ben ook wel nieuwsgierig naar hoeveel de huur gaat kosten.

 6. mark

  Ik heb het al eerder gezegd: wat voor intens slechte architect ontwerpt dit? Ik weet dat alles goedkoop moet, maar kom op. Over 50 jaar zegt echt niemand “ik woon in een karakteristieke jaren 20 appartement…..Al zal het dan al wel weer gesloopt zijn.

 7. JdV

  Eindelijk iets voor starters en studenten. Voor het eerst in jaren eindelijk aandacht voor deze vergeten groep. O nee, wacht even…..

 8. Fred

  @Mark, Je kunt niet alles willen. De gemeente dwingt ontwikkelaars welhaast om uitsluitend sociale woningbouw en middenhuur te bouwen. Dat gaat direct ten koste van het rendement voor de investeerder. En dus wordt er bezuinigd op architectuur.
  Ontwikkelaars maken meeste rendement met koopwoningen en vrije sector huur. Als de gemeente ontwikkelaars hiervoor meer ruimte geeft, ontstaat er ook meer financiële ruimte voor mooie architectuur (zie bijvoorbeeld project Zijdebalen).

 9. Van hetzelfde

  Ik lees alleen maar huur, huur, huur…. blijven deze starters voor de rest van hun leven afhankelijk van deze commerciele verhuur organisaties gemaakt???? omdat er gewoonweg niets te kopen valt voor een starter? Wat voor perspectief is dat… Niet ok.

 10. Anne Marie ten Berge

  Zo’n gebouw slopen gebouwd van onze belasting-guldens is een gotspe, een gewetenloze verspilling. Steun de gele hesjes.

 11. Rvt

  Aangezien het huur is had men on een keer aan enkel kunnen vragen om zonnepanelen op het dak.transparante zonnepanelen ipv dubbelglas. Alle ruimtes die niet privé zijn door een bedrijf laten voorzien van led verlichting en meer van dat soort energie betreffende maatregelen. Daar ga ik tenminste van uit.bi,j nieuwbouw of verbouwen zijn de extra ,osten minimaal. Er moeten natuurlijk ook energidbedrijven zijn die hun geld niet in zonneweides maar hierin stoppen.nou ja als er niemand is die er in wil stappen dan zijn ze stom.eneco is niet voor niets destadsverwarming in utrecht gaan aankopen

 12. Zonnewende

  Ik zeg het nog maar een keer…

  Waarom altijd die 50 tinten grijs?

  Als je het mensen vraagt vinden ze rood-bruin-gele bakstenen gebouwen met hout en glas nagenoeg altijd mooier dan grijze gebouwen met plaatwerk en beton.

  Dit wordt gewoon een nieuwe Overvecht/Kanaleneiland flat.

  En inderdaad; wanneer komen er betaalbare koopappartementen voor starters en middeninkomens? En niet alleen tussen de studenten, want er zijn meer dan genoeg werkende mensen tussen de 35 en 55 die ook klem zitten in de te dure woningmarkt.

  Tijd voor een premiesysteem zodat ook middeninkomens en lagere inkomens (zonder pappie of mammie met afgelost huis) mee kunnen doen op de koopmarkt en vermogen kunnen opbouwen.

  Tuurlijk mét regeling dat ze ook na rato van wat ze betaald hebben, delen in de verkoopopbrengst op den duur. Anders zou het iets te gemakkelijk cashen zijn 🙂

 13. Scherpschutter

  @Zonnewende 9/5/2019 – 9:26

  U doet net alsof mensen uit het door u genoemde segment helemaal niet de keuze hebben om een woning te kopen. Zo is het natuurlijk niet. Die groep kan prima een woning kopen en starten met vermogensopbouw. Alleen niet in Utrecht….

  Deze mensen voorzien van een ‘premie’ om een woning in Utrecht te kunnen kopen is niet uit te leggen aan belastingbetalers. Niet alleen omdat het niet de verantwoordelijkheid van een belastingbetaler is om het vermogen van een ander op te bouwen, maar ook nog omdat de belastingbetaler daarmee zijn eigen concurrentie zou aanjagen én omdat de belastingbetaler in kwestie nu zelf minder geld beschikbaar heeft om iets te kunnen kopen. Dat is moreel ronduit wreed en volstrekt onverdedigbaar natuurlijk.

  Als je per definitie wil kopen dan moet je kopen wat je kunt betalen, waar je het kunt betalen. Een ander laten opdraaien voor jouw woonluxe is natuurlijk te gek voor woorden.

 14. trol

  Gewoon eens met scherpschutter. De reactie zal dan wel zijn: de rijken worden rijker en er is ook renteaftrek (belastingbetaler) etc. etc. etc. etc.
  Zelfs in utrecht, in de buitenwijken staat genoeg betaalbaars te koop…..ook voor alleenstaande mensen met een modaal inkomen, maar dat is dan helaas geen jaren 30 dicht bij centrum…

  Bovendien een premie…dat betekent dat het bestedingsbudget omhoog gaat, wat er weer voor zorgt dat de prijzen omhoog kunnen gaan, lekker nuttig….

 15. Katja

  Dit is gewoon een flat, met daaronder zo te zien een mooie plaats voor hangjongeren+overlast.

 16. Zonnewende

  Daar heb je op zich inderdaad wel een punt Scherpschutter.

  Ik ben het niet vaak met je eens, maar je hebt me wel laten zien dat ik met twee maten meet. Als het gaat om natuur opofferen voor nieuwbouw laagbouwwoningen met tuin, denk ik ook: ga maar naar de provincie.
  En dat is meten met dubbele maten, oeps 🙂

  Al vind ik nog wel dat de groeiende vermogensongelijkheid een ongewenste trend is.

 17. Marcel

  Waardeloze ontwikkeling. Alleen al het lef dat je een studio maakt van 21M2 is idioot. Dat is ongeveer een garage. Wat is het toch hopeloos dat je dit soort complexen wilt ontwikkelen. Is voor niemand goed.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).