Bouw nieuwe woonbuurt ‘Kroon op Leeuwensteyn’ in Utrecht van start Bouw nieuwe woonbuurt ‘Kroon op Leeuwensteyn’ in Utrecht van start

Bouw nieuwe woonbuurt ‘Kroon op Leeuwensteyn’ in Utrecht van start

Bouw nieuwe woonbuurt ‘Kroon op Leeuwensteyn’ in Utrecht van start
Met de plaatsing van de eerste vloerplaat is de bouw van de nieuwe Utrechtse buurt Kroon op Leeuwensteyn op 9 december van start gegaan. Hier moet straks een ‘duurzame woonbuurt met een echt Utrechts en stedelijk karakter’ verrijzen met 78 huur- en koopwoningen.

Met de plaatsing van de eerste vloerplaat is de bouw van de nieuwe Utrechtse buurt Kroon op Leeuwensteyn op 9 december van start gegaan. Hier moet straks een ‘duurzame woonbuurt met een echt Utrechts en stedelijk karakter’ verrijzen met 78 huur- en koopwoningen.

Volgens de plannen komen er in Kroon op Leeuwensteyn in totaal 46 middenhuur appartementen, 2 vrije sector huurappartementen en 30 koopwoningen. In bijzijn van de toekomstige bewoners is hiervoor op vrijdag 9 december de eerste vloerplaat gelegd.

De uitstraling van de nieuwe woonbuurt moet een brug slaan tussen oud en nieuw Utrecht; de architectuur is geïnspireerd op de art-decostijl die zo’n 100 jaar geleden ontstond. En om De Kroon op Leeuwesteyn een Utrechtse uitstraling te geven, maakt het street art collectief De Strakke Hand een muurschildering op een voorste gevel van het woonblok.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Brug

Wethouder Eerenberg (Ruimtelijke Ordening) was ook bij de start van de bouw. “Dé fysieke verbinding tussen oud en nieuw Utrecht is wellicht wel de Dafne Schippersbrug, een letterlijke overbrugging. Bewoners van De Kroon op Leeuwesteyn hebben het geluk dat deze brug direct naast hun nieuwe buurt ligt. Of je nu naar de oude binnenstad wil, of toch naar het moderne Leidsche Rijn Centrum, met de fiets ben je er zo.”

“Leeuwesteyn is echt een buurt die klaar is voor de toekomst”, zegt de wethouder, “waar circulariteit een belangrijke rol speelt, natuurinclusief wordt gebouwd en slim wordt omgegaan met toenemende hittestress door bijvoorbeeld groene daken en een slim waterbergingssysteem.”

Eind 2021 verleende gemeente Utrecht de omgevingsvergunning voor het bouwen van de nieuwe buurt. De verkoop van de koopwoningen startte in december 2021 en waren binnen enkele weken volledig verkocht. Naar verwachting wordt de laatste woning in de tweede helft van 2024 opgeleverd.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Leon

  Wel een gave binnentuin.

 2. jan

  Binnentuinen geven alleen maar overlast. Echt waar leon het is niet zo leuk als men denkt

 3. Barend

  De westoever van het Amsterdam-Rijnkanaal is een prachtige kansrijke plek. Aan het water, met zicht op de oude stad. Wat is het toch betreurenswaardig dat deze kans niet benut wordt door er echte hoogbouw neer te zetten. Niemand tot last, iedereen tot lust.

 4. Kees Truijens

  “de architectuur is geïnspireerd op de art-decostijl” Ha ha.

 5. Wil

  Stedelijk karakter!?!? Veeleer dorps…

 6. Scherpschutter

  Eens met Leon, in die zin dat ik wel eens troostelozere luchtplaatsen heb gezien.

 7. Pieter

  Op zich best een mooi project, hoewel op deze locatie een flinke dosis meer stedelijke smoel erg goed had gepast. We hebben zo’n behoefte aan woningen en aan bouwlocaties dat ik het best moeilijk te begrijpen vind dat dit bouwblok zo laag blijft en zelfs uit vele grondgebonden gezinswoningen bestaat.

 8. Katja

  Voetbalveldje !

 9. Johan

  @ Pieter
  Precies. Wat een gemiste kans dat er langs de waterkant niet echt hoog wordt gebouwd.

 10. WV

  Utrecht is en blijft zo plat als een dubbeltje. In het Beurskwartier heeft de stad weliswaar de geest gekregen, maar dit soort locaties lenen zich bij uitstek voor grootstedelijke bouw met een hoge dichtheid. Gemiste kans inderdaad.

 11. Koel Hoofd

  Leuke plaatjes deze keer.
  Maar zo gaat het er niet uitzien, ook die grijze vlakken worden helemaal dichtgebouwd.

  “natuurinclusief gebouwd”??
  Giftig groene liegebeesten, er woonden daar fazanten, konijnen, eekhoorns, vogels en de nodige plantjes en insecten. Allemaal verdreven of dood omdat de mens hun plek wil hebben.

 12. ChocoPrince

  Hoezo alleen koopwoningen, waarom niet 50/50 sociale huur én koop. Iedereen weet dat 80 procent van de mensen geen huis kan kopen alleen de allerrijksten? ……………. vanwaar koopwoningen????????????????? en dan nog iets. “art deco”? Art fricandeau jah het ziet er uit als een slachthuis dat op instorten staat ! Ooit van ornamentiek en esthetiek gehoord? ……………………….. #gemeenteutrecht discrimineert lagere inkomens, nimb ambtenaren zijn het.

 13. passalacqua

  ik zie nergens iets terug van artdeco, of zit het in de deurklinken?
  maar wel supermooi die enorme geasfalteerde parkeerpleinen aan weerszijden! 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).