Bouw van honderden woningen op voormalig KPN-terrein gaat van start | De Utrechtse Internet Courant Bouw van honderden woningen op voormalig KPN-terrein gaat van start | De Utrechtse Internet Courant

Bouw van honderden woningen op voormalig KPN-terrein gaat van start

Bouw van honderden woningen op voormalig KPN-terrein gaat van start
De toekomstige studententoren 'De Kwekerij' op het voormalig KPN-terrein Burgemeester Fockema Andreaelaan. Foto: SSH
Er worden 750 tot 800 starters- en studentenwoningen gerealiseerd op het voormalig KPN-terrein aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht en de start van de bouw is op donderdag 13 september.

Er worden 750 tot 800 starters- en studentenwoningen gerealiseerd op het voormalig KPN-terrein aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht en de start van de bouw is op donderdag 13 september.

Op het terrein ontwikkelen Jebber en de SSH samen honderden woningen voor studenten en starters. Het terrein ‘De Kwekerij’, een verwijzing naar het verleden waarin dit gebied diverse tuinderijen had, is in 2008 aangekocht door de SSH.

Donderdag wordt de starthandeling verricht voor de eerste fase van de bouw; de woontoren Sequoia. Deze toren bestaat uit 318 studentenstudio’s. De de oude KPN-toren is inmiddels al gesloopt en de woontoren Sequoia moet in april 2020 worden opgeleverd.

De studio’s zijn ongeveer 21m2 en hebben een klein keukenblok en een eigen badkamer met douche en toilet. Elke verdieping heeft een gezamenlijk woonkeuken.

Een voorlopige impressie van De Kwekerij

14 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  En deze keer is het hoop ik ook voor NL studenten en niet vnl. voor onze internationale vrienden, zoals bij Keramus op het Rotsoord.

 2. MJPD

  Sorry, maar het lijkt wel of de gemeente Utrecht alleen maar “studentenhokken” kan bouwen. Rotsoord is inderdaad al volledig volgeplempt met studentenhokken waar 70-80% internationale studenten (met schijnbaar huursubsidie!) gaan wonen, zoals vermeld in een eerder DUIC-artikel:

  “Zo’n 70 tot 80 procent van de huurders zijn internationale studenten die hier voor een jaartje komen studeren. Holland2stay beheert meerdere panden in Nederland en Utrecht. Naast het verhuren van de kamers helpen ze buitenlandse studenten ook met het regelen van huursubsidie en verzekeringen.”

  En we pikken het allemaal maar als belastingbetaler….

 3. Jacopo

  @ MJPD

  Inderdaad. Waar blijven toch de luxe appartementen voor tweeverdieners die grootstedelijk willen wonen?

 4. JdV

  Mag je een kamer van 21m2 een woning noemen? Dan is mijn slaapkamer een woning. Zou ik subsidie kunnen aanvragen?

 5. Visser

  En wederom worden er in een nieuwbouwproject studenten en starters opgehokt. Utrecht faciliteert slechts twee soorten bouwprojecten: eindeloze rijen eengezinswoningen buiten de ring en voortwoekerende hokjesbouw binnen de ring. Een gezonde mix die diversiteit in de bevolkingssamenstelling borgt ontbreekt.
  Al in 1961 wees de Commissie Hoogbouw/Laagbouw op het voordeel van het collectieve, gemeenschapsvormende, karakter van hoogbouw versus het zelfgenoegzame karakter van de eengezinswoning. In het verzuilde door Christendemocraten gedomineerde Nederland hebben deze adviezen nooit weerklank gevonden en bleef het primaat van het standaard gezinshuishouden de toon zetten in de woningbouw. Tot in de moderne tijd zijn de gevolgen hiervan te zien in Leidsche Rijn.
  Inmiddels is de christendemocratische dominantie vervangen door de bakfietsdominantie van Groenlinks/D’66, wat ertoe heeft geleid dat de bouw voor het standaard gezin aangevuld wordt met de hokjesbouw voor starters en studenten.
  Voor echte hoogbouw, hoogbouw als collectieve voorziening waar ook ruim baan geboden wordt aan andere samenlevingsvormen en gezinnen van middelbaar of hoger inkomensnivea, is nog steeds geen plaats.

 6. Joep

  @ Visser

  Wat een lang verhaal om te zeggen dat JIJ VINDT dat rijtjeshuizen ruiken naar spruitjeslucht.

  Ik wil die onderzoeken wel eens zien dat er geen (echte) vraag naar rijtjeshuizen en studentenstudio’s is.

  De markt bouwt voor de markt, daar waar geld aan te verdienen is. Daar is dus ook vraag naar. Hoogbouw er doorheen drammen alleen maar vanwege je eigen principes is altijd een slecht idee, Uit weinig blijkt dat er daadwerkelijk veel vraag voor is. Tenzij er niets anders te kiezen is.

 7. MZegers

  De torens staan veel te dicht op elkaar. Daarnaast zien de torens er enorm saai uit. Geen aanwinst voor de stad.
  Hoop dat ze in iedergeval duurzaam zijn, zal ook wel niet. Studentenwoningen is natuurlijk makkelijk geld verdienen. Paar lelijke blokken neerzetten en makkelijk geld harken. Daar is de ontwikkelaar mee bezig, en niets anders

 8. MJPD

  @Joep Ik ruik geen spruitjeslucht in de reactie van Visser, dat is toch uw eigen interpretatie/toevoeging. Prima betoog verder.

  “De markt bouwt voor de markt, daar waar geld aan te verdienen is. Daar is dus ook vraag naar.”

  Niet helemaal correct naar mijn mening, u gelooft nog in “marktwerking”? De markt (lees: projectontwikkelaars) bouwt daar en datgene waar het meeste geld
  is te verdienen, gesteund door Utrechtse wethouders. Paulus Jansen en Rotsoord is hier een treffend voorbeeld van.

  Studentenhokken dus, met zo min mogelijk vierkante meters om maar zoveel mogelijk huuropbrengsten te kunnen incasseren, parkeervoorzieningen hoeven ook niet of nauwelijks te worden getroffen vanwege de lagere parkeernorm voor deze doelgroep, dus dat is maximaal vierkante meters woon”ruimte” creëren voor zoveel mogelijk huurders/kopers.

  Komt nog bij dat buitenlandse studenten blijkbaar huursubsidie kunnen ontvangen, dus de belastingbetaler financiert hiermee indirect projectontwikkelaars en daarmee is de cirkel rond.

 9. J. van D.

  Joep, je kraamt onzin uit. Ik lees in de bijdrage van Visser nergens dat er geen vraag naar rijtjeshuizen en studentenstudio’s is. Ik lees een pleidooi voor differentiatie in het bouwaanbod.
  Wat mij betreft heeft hij daar gelijk in. Ik woon nog steeds met mijn vriendin in een kleine etage in de binnenstad. We verdienen allebei goed en zouden dolgraag verhuizen naar een mooi groot appartement rond of in het centrum. Maar die zijn er niet en dus blijven we maar zitten. En dus komt onze etage niet beschikbaar voor starters. Wat zou het mooi geweest zijn als er op dat KPN-terrein een mooie toren met fraaie appartementen voorzien van een royaal balcon was neergezet. Helaas. En nee, een huis in een rijtje met een tuintje in Leidsche Rijn zien we echt niet zitten.

 10. MJPD

  @Jacopo Bijvoorbeeld. Naast uiteraard misschien wat minder luxe app. eenverdieners, gezinnen, gepensioneerden, et cetera. Ook de jarenlang opgefokte studenten zullen uiteindelijk elders in Utrecht willen wonen. Wat is uw punt eigenlijk?

 11. Marcel

  21 m2 is toch te idioot voor woorden? Toilet, douche en slaap en woon kamer?
  SSH? Kan het gekker?

 12. Katja

  Nou, da’s weer baanbrekende architectuur hoor…

 13. Jeroen

  @J van D. Volgens mij moeten we voor luxe appartementen en woningen in de buurt van het centrum in de buurt even wachten op Smakkelaarsveld, Galaxy Tower, Beurskwartier, Wilhelminawerf, Defensieterrein, Merwedekanaalzone, Kruisvaartkade en zo nog wat plekken. Die projecten komen alleen maar langzaam tot stand. Volgens mij had je in ieder geval in Zijdenbalen een duur appartement kunnen kopen en komen er ook appartementen in het Noord- en Zuidgebouw. Binnenkort lijk je dus nogal wat keuze te hebben.

 14. R.v.t.

  Bij al die nieuwe gebouwen heeftmen er niet aan gedacht,natuurlijk net want dan moetmen denken.dieenorehoeeelheid glas. Waarom zet me er meteen bij de bouw transparante zonepaelein.die ramen zien eruit als dubbelglas en zo gedragen ze zich ook qua warmte en geluidsisolatie maar het zijn zonnepanelen.op de grond meteen oplaadpapen voor electrische autos. 2 vliegen in een klap.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).