Het startsein voor de bouw van de tweede fase van De Kwekerij aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht is woensdag gegeven. Er komen in dit deel in totaal 244 huurwoningen voor starters.
Als alles volgens planning verloopt worden de huizen op het voormalige KPN-terrein in het voorjaar van 2022 opgeleverd. Dura Vermeer past bij het bouwen ‘legolisering’ toe. Bij deze bouwtechniek wordt gebruikgemaakt van geprefabriceerde elementen. Dit versnelt en verduurzaamt het proces.
Onder andere wethouder Klaas Verschuure was woensdag aanwezig bij de officiële handeling. “We kiezen ervoor om in vrijkomende gebieden in de stad woningen toe te voegen, waarbij we ook veel aandacht besteden aan een gezonde leefomgeving en duurzaamheid. We hopen dat hier heel veel jonge mensen een mooie start maken van hun wooncarrière in Utrecht.”
Groen en gezond
De Kwekerij is een project van Jebber en telt in totaal 1.150 huurwoningen voor studenten en starters. Het thema van het gebied is ‘groen en gezond’. Zo wordt de energie voor de woningen zoveel mogelijk lokaal opgewekt, dient de voormalige atoombunker als waterberging en vijver en is de stroom in de gebouwen grotendeels afkomstig van de zonnepanelen op de daken.
Daarnaast zijn er deelauto’s, deelfietsen en deelscooters, waardoor er niet zo veel parkeerplaatsen nodig zijn. Hierdoor blijft meer ruimte over voor groen en water. Vorig jaar werd op De Kwekerij al het gebouw Sequoia met 318 studio’s opgeleverd.
Gekoppelde berichten

De Kwekerij: 318 studio’s opgeleverd en bouw van 244 starterswoningen begint bijna
Terwijl het gebouw Sequoia, met 318 studio’s, net is opgeleverd start later dit jaar de…
5 Reacties
ReagerenJammer dat ze het niet het Kwekerijkwartier hebben genoemd…
Zo dan! Nog meer starterswoningen. Het houdt niet op.
Zou fijn zijn als er ook wat luxe appartementen voor senioren komen!
@ Sjaak
Blabla.
Genoeg yuppenparadijzen die gebouwd worden hoor, vanaf de 350.000 euro en meer; voor een appartementje.
Aan starterswoningen is dan ook een ernstig tekort.
Puur wonen is er te lezen op de foto.
Als je dat letterlijk neemt dan kom je idd uit op 4 muren, vloer en plafond.
Al het overige moet je delen want dat is duurzaam en gezond.
Hoe diep zijn we in deze stad eigenlijk gezonken dat zelfs een deelfiets onder sociale woningbouw bewoners wordt gepromoot boven het eigen fietsbezit?
Een eigen fiets is een stuk goedkoper!
Maar daar is kennelijk geen plaats voor?
Een goed voorbeeld project.! De grond wordt intensief gebruikt, er is sprake van een eigen archief stijl, de openbare ruimte met bunkervijver voegt kwaliteiten toe aan de wat rommelige buurt. De enige toevoeging zou kunnen zijn enkele senioren woningen, maar ik denk dat deze in de directe buurt ook juist al veel aanwezig zijn.
Vrij veel nieuwbouw projecten als Wisselspoor, Merwede kwartier lijken architectonisch wat te veel op elkaar.
Tevens is het aantal huizen wat bv bij project Wisselspoor gebouwd wel aan de erg lage kant. Er ontbreekt ondanks de vele vrije ruimte , zicht op sporen traject, een hoogbouw toren.