Bouw van bijna 400 woningen gestart in stadswijk Wisselspoor in Utrecht Bouw van bijna 400 woningen gestart in stadswijk Wisselspoor in Utrecht

Bouw van bijna 400 woningen gestart in stadswijk Wisselspoor in Utrecht

Bouw van bijna 400 woningen gestart in stadswijk Wisselspoor in Utrecht
De bouw van 397 huurwoningen in de nieuwe stadswijk Wisselspoor is deze week gestart. Deze nieuwe wijk wordt gebouwd op het oude bedrijventerrein van de NS en ligt tussen de 2e Daalsedijk en het spoor naar Amsterdam.

De bouw van 397 huurwoningen in de nieuwe stadswijk Wisselspoor is deze week gestart. Deze nieuwe wijk wordt gebouwd op het oude bedrijventerrein van de NS en ligt tussen de 2e Daalsedijk en het spoor naar Amsterdam.

Onder toeziend oog van betrokkenen gaf wethouder Eelco Eerenberg deze week het startsein voor de bouw van 397 huurwoningen in de nieuwe stadswijk Wisselspoor. De woningen worden gebouwd in deelgebied 2 tot en met 4 van de nieuwe wijk. Deze bouwfase volgt op de reeds opgeleverde woningen in het eerste deelgebied van Wisselspoor.

Tekst loopt door onder de foto

 

De eerste bouwfase bestaat in totaal uit 538 woningen, waarvan 141 koopappartementen en 397 huurappartementen. De huurappartementen zijn verkocht aan SSH en Woonin, die de woningen vervolgens gaan verhuren aan studenten en mensen met een lager inkomen. De verkoop van de koopwoningen start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2024. De verhuur van de huurwoningen wordt in 2025 opgestart.

Tekst loopt door onder de foto

Biodiversiteit

Bij het ontwerp van dit gebied is extra aandacht besteed aan biodiversiteit en ecologie. Zo worden er nestkasten voor verschillende vogelsoorten in de gebouwen geplaatst en krijgen de egel en diverse insectensoorten ook een plek. Ook komt er een wadi, een groene greppel die regenwater opvangt om daarmee wateroverlast en droogte tegen te gaan. Naar verwachting worden de woningen in 2028 opgeleverd.

Ping Pong Club

Vanwege de ontwikkelingen in dit gebied moet de Ping Pong Club de deuren sluiten. In eerste instantie kon de horecazaak tot 31 december dit jaar blijven, maar na overleg met NS is dat 30 juni volgend jaar geworden.

“De Ping Pong Club op deze plek is tijdelijk”, vertelde eigenaar John eerder al eens aan DUIC. “We hopen dit ooit voort te kunnen zetten op een andere plek, ook in andere steden. Maar we kijken niet buiten de deur als er geen locatie in Utrecht is. We houden van dit stadje. Hier moet gewoon een Ping Pong Club zijn.”

Roerige tijd voor nieuwbouw

Wisselspoor is een van de vele nieuwbouwprojecten die in Utrecht op de planning staan, maar nieuwbouw maakt een roerige tijd door. Inmiddels is het ook niet meer vanzelfsprekend dat de bouw van nieuwbouwwijken in de stad ook vlekkeloos verloopt. Ontwikkelaars hebben te maken met oplopende bouwkosten, een afkoelende woningmarkt en stijgende rente. De bouw van nieuwbouw in de stad lijkt te stagneren en locaties voor nieuwbouw zijn moeilijk te vinden.

Eerder deze week werd bijvoorbeeld bekend dat de gemeente Utrecht voor 6800 woningen op zestien locaties, waaronder Wisselspoor, bij het Rijk aanklopt voor extra geld. Per woning kan er 12.500 euro worden uitgekeerd. Het Rijk heeft een commissie aangesteld om de aanvragen te beoordelen.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Paul

  Mooi project ! Hopelijk nu wel meer hoogbouw naast het spoor waar zo’n 500 treinen per dag zijn te zien, een uniek punt !
  Zeker in kavel 4 lijkt een paar mooie woontorens een perfect zucht te geven op Centraal Station, Noord zijde.

 2. Wim

  @ Paul

  Helemaal mee eens. Utrecht heeft echt hoogteangst. In al die nieuwe wijken ontbreken landmarks. Vier max vijf verd, dat is het wel zo’n beetje.

 3. de Roeptoeter

  Heel erg jammer van de pingpongclub, zo’n toffe omgeving om in de zomer te zijn.
  Wat gaat daar nu mee gebeuren?

  Wel heel goed dat daar gebouwd gaat worden, dat braakliggende stuk is ook wel vrij mistroostig.

 4. Koel Hoofd

  Extra aandacht aan biodiversiteit en ecologie: nestkasten voor vogels en ruimte voor de egel terwijl er daar dankzij verstening en verdichting geen voedsel voor ze te vinden is en dieren echt last hebben van mensen die hun leefgebied verstoren…

  Waar denken die wereld- en natuurvreemde academisch design stedelingen eigenlijk aan als ze het over ‘biodiversiteit en ecologie’ hebben? Aan dierentuinen waar de dieren zijn onderworpen aan geforceerd gedrag ter vermaak en beleving van de mens en geldelijk gewin?

 5. Katja

  Ik woon in de buurt, en weet al bijna 10 jaar dat er gebouwd gaat worden
  Bij her spoor worden de appartementen maximaal 5, 6 of 7-hoog. Fungeert gelijk als geluidswal voor de trein. Helaas gaan er wel weer een groot aantal bomen tegen de vlakte op de 2e Daalsedijk, die ca. 25 jaar geleden werden geplaatst.
  En komt er een uitvalsweg aan de Fabriekstraat, daar zijn ze aldaar niet bllij mee. Want wedden dat er zwaar vrachtverkeer doorheen komt ?

 6. Pierre

  Zonde. Pierre kwam hier al sinds jaar en dag met de hond. Lekker los rennen en spelen met zijn viervoeterige kameraden. En de baasjes, die dronken een goudgele kletser bij de Ping Pong Club.

  Helaas moet het weer volgepropt worden met woningen. Alsof de stad Utrecht nog niet vol genoeg is. Koopwoningen van het niveau kippenhok. 3 ton voor 45 vierkante meter. Mensen zijn knettergek.

  En de hond? Die baalt.

 7. Wanhopig op zoek naar een prima woning

  @Pierre

  Waar moeten die knettergekke mensen dan wonen als er verder 0,0 aanbod is? Ons 2persoons middeninkomen van 3k p.p. p.m. is te hoog voor sociale huur en te laag om een hypotheek van 400k (want zo goedkoop is een prima rijtjeshuis in regio Utrecht minimaal) af te kunnen sluiten. Wat er verder qua vrije sector woningaanbod per week online komt, is amper op 1 hand te tellen. We hebben toch echt onderdak nodig binnen 2 maanden anders dakloos… dus dan moeten we ons maar laten bestelen.

 8. Massegast

  @Pierre — Ik voel mee met je hond. Ik laat mezelf regelmatig uit in het gebied. Ik ben gek op dat soort verlaten industrieterreinen. Jammer dat het verdwijnt. En dat geldt ook voor de Ping Pong Club. Een biertje drinken onder het genot van een prachtige zonsondergang. Als je daar zit dan zie je de intercity naar Amsterdam recht op je af komen, om op het laatste moment de bocht te nemen. Ik zou er trouwens nooit willen wonen. Aan de ene kant spoorweggeluid, met ‘s-nachts zware goederentreinen, en aan de andere kant heb je die motorbeweging, wat met het nodige geronk gepaard gaat. Ben benieuwd hoe de verkoop (of verhuur?) gaat verlopen. Cartesius loopt niet zo lekker begrijp ik. Een slecht voorteken.

 9. Pierre

  @wanhopig: dan heb je in dit project ook niets te zoeken. De woningen zijn te duur voor de meeste singles (3 ton). En te klein voor samenwoners (nog geen 50 m2). Op papier is dit betaalbaar, in de praktijk heeft niemand wat aan deze kippenhokken.

 10. WJM

  Vraag me steeds af of Utrecht niet alleen bouwt voor die expats die 30% minder belasting betalen! Dit belastingvoordeel klopt toch mensen?
  Zodat Utrechtse starters op deze wijze altijd achter het net vissen.
  Zij lopen een paar honderd euro per maand achter in salaris, die zij niet kunnen besteden om een hypotheek te betalen!

 11. PietrO

  Ik kwam er de laatste jaren regelmatig langs, ik vraag me dan af waarom het jarenlang braak ligt. Doorpakken denk ik dan. Zoveel mensen wachten op een woning. Tijd dat dit soort procedures eens aangepast worden.
  Fijne plek om te wonen, lekker dicht bij het centrum en bus en trein. Geen auto meer nodig. Top!

 12. Barend

  @ WJM

  Hoe kom je nou weer bij deze onzin; je laat je door het frame in de luren leggen. Starters hebben geen enkele last van die 30 %-regeling.
  Die expatregeling geldt alleen als je meer dan 56.000 verdient, of als je een master hebt meer dan 43.000. Dat zijn geen startersinkomens, dus de expats vissen in een heel andere vijver dan de starters.

 13. de Kreek

  Gewoon minimaal 20 hoog bouwen en geen auto’s meer in de wijk, lekker compact bouwen in Utrecht, gewoon om iedereen een leuke fijne plek te geven in de stad. Trein halte om in de stad en elders te komen, aparte fietsparking, zodat je niet overhoop wordt gereden in de wijk. Ik sta te popelen om de sleutel in ontvangst te nemen. (PS, doe in Merwede gewoon 40 verdiepingen hoog bouwen, dan is het iets goedkoper wonen, een echte win, win situatie.

 14. Koel Hoofd

  @Wanhopig
  Jullie hebben mijn oprechte empathie want jullie zijn volkomen kansloos op een betaalbare woning in Utrecht en zelfs Nederland.

  @Barend
  Iets roepen is altijd makkelijker dan gewoon even rekenen.
  Ik zal je even helpen, dit is de vuistregel formule:
  ((56.000/108)*100)/12= 4321 br/mnd,
  ((43.000/108)*100)/12= 3318 br/mnd
  Oftewel, het zit in de marges voor gemiddeld startsalaris voor een fulltime WO baan, dan gaan de belastingen en heffingen e.d. er nog vanaf. Een expat houdt daar 30% meer aan over dan een Nederlander.
  Het is ook al wetenschappelijk bewezen dat het gros van die expats hier zit vanwege de voordelen, niet omdat Nederland ze zo hard nodig heeft.
  D66, GL/PvdA willen er nog meer van binnenhalen omdat ze een bloedhekel hebben aan van Gogh’s biologisch en ecologisch verantwoorde aardappeleters.

 15. Wim

  @ koel hoofd

  Huh wat wil je nou eigenlijk zeggen.
  Wjm zegt dat starters last hebben van expats.
  Dat is dus niet zo hè. Je bijdrage voegt niks toe.

 16. Johannes

  @ Koel Hoofd
  Een starter verdient geen 3318 per maand, laat staan 4321.
  Expats concurreren inderdaad niet met starters op de woningmarkt.

 17. Jankanerwatvan

  Maar wie zegt dat expats niet in starterswoningen gaan wonen? Het is niet zo dat je met 3k/4K per maand de woningen voor het uitkiezen hebt

 18. JdV

  50m2 voor 300k? Topdeal. Doe mij er 3, graag combineren tot 1 appartement. Graag ook 3 parkeerplaatsen dan.

 19. RvD

  @ Barend. WO starters verdienen tussen € 2.500-
  €4.000 per jaar. En starters op de woningmarkt zijn vaak al iets verder in hun carrière en soms samen. Dus € 43.000 is zeker een salaris voor starters op de woningmarkt. Daarnaast is er nog zoiets als doorstroming. Elke woning voor een expat is een woning minder voor Nederlanders. Zo simpel is het.
  En vreemd dat de belastingbetaler dik moet betalen om deze rijke expats nog extra te subsidiëren via extreem discriminerende belastingvoordelen.

 20. JdV

  @RvD: WO starters verdienen tussen € 2.500-
  €4.000 per jaar.
  Nou, als er maar 1 goede reden is om niet te gaan studeren is dit hem wel. 200 tot 350 euro per maand als starter, das niet best 🙂

 21. Jan met de Pet

  @ RVD
  En maar zeiken over studieleningen en rente. Pechgeneratie met zo’n startersinkomen. Hoe durven ze.

 22. Thom van A.

  @RvD
  De expat als nieuwe exponent van al het kwaad in de wereld.
  De politiek heeft weer een nieuw hobby-item bedacht.
  En het volk hobbelt er weer met zijn allen achteraan.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).