De voormalige NPD-strook in Overvecht wordt opnieuw ontwikkeld en vrijdag werd de start van de bouw van ‘DeBuurt’ gevierd. Het gaat om drie woongebouwen met meer dan 300 woningen.
Aan de Brailledreef, naast Winkelcentrum Overvecht, stond jarenlang het sorteercentrum van de Nederlandse Pakket Dienst (NPD). De locatie wordt nu omgevormd tot woongebied met drie appartementengebouwen en een woontoren voor studenten.
Er komen 343 huurwoningen in de drie woongebouwen en die komen voor het grootste deel in het middeldure huursegment. Er komen ook zorgwoningen in deze gebouwen.
Superplint
In een van de gebouwen worden 112 appartementen gerealiseerd met een gemiddelde grootte van 70 m2 plus een commerciële ruimte van 315 m2. Een andere toren bestaat uit 94 levensloopbestendige woningen variërend van 44 tot 86 m2, een commerciële ruimte van 655 m2 en een centrale ruimte van 1395 m2. Daarnaast komen er drie groepswoningen met in totaal 24 units voor dementerende ouderen.
In het middelste gebouw wordt een zogeheten ‘Superplint’ ontwikkeld, een grote hal van in totaal circa 1.400m², waar (startende) ondernemers en kunst en culturele voorzieningen een plek krijgen. Daarnaast biedt AM, samen met de gemeente Utrecht en de bouwer, BAM Wonen, leerwerkplekken in de bouw voor jongeren en werkzoekenden uit Overvecht.
De oplevering van de DeBuurt is naar verwachting vanaf eind 2020.
7 Reacties
ReagerenWaarom worden er zo veel huurwoningen gebouwd terwijl er een enorm tekort aan koopwoningen is? Strategie van GroenLinks om “kapitalisten” buiten de stad te houden? “Bezit is diefstal!”
De koers van ‘rechts’ Nederland(CDA, VVD) heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een hoge schuldenlast voor de jongere generatie. Blij toe dat ik op dit moment kan huren(waar ook een enorm tekort is). Dankzij een tegenwoordig verplichte studieschuld is kopen geen optie voor veel starters.
@Rottebert Peermans
Het is de strategie van “kapitalisten” zoals projectontwikkelaars die liever studentenhokken bouwen om te verhuren. En sinds wanneer is het afsluiten van een hypothecaire lening met woning als onderpand “bezit”? Integendeel, het is een schuld. Aan het “grootkapitaal”, ook nog eens. Het is overigens “eigendom is diefstal”, een uitspraak uit de 19de eeuw.
@MJPD De gemeente (vooral GroenLinks) doet toch stoer dat er overal bij nieuwbouw een mimimumpercentage sociale huurwoningen moeten komen? Waarom kunnen ze dan niet een minimaal percentage goedkope koopwoningen afdwingen bij de “grootkapitalisten”?
@RP
Vanwege marktwerking. De overheid kan en mag niet op de stoel van aanbiedende partijen zitten, gedicteerd door het huidige kapitalistische systeem. Je ziet in elke sector dat marktwerking niet werkt, telecommarkt, zorg, energiesector, et cetera.
@ MJPD, de overheid heeft toch ook een kaderstellende rol… Die kunnen ze gebruiken om de “markt” bij te sturen wanneer er onwenselijke ontwikkelingen dreigen te ontstaan.
Het is wel mogelijk, maar het wordt eigenlijk nooit ingezet. Vooral omdat een ontwikkelaar (die de grond in eigendom heeft) dan vrolijk zegt: Ik ga daar niets bouwen zolang ik mijn zin niet krijg.
@MJPD De doelgroepenverordening is een uitstekend middel waarmee de gemeente kan dicteren of er op een bepaalde plek koop- of huurwoningen dienen te worden gebouwd en ik welk segment. Onze socialistische gemeenteraad kiest ervoor om dat alleen te gebruiken om sociale huurwoningbouw te stimuleren. En de rendabele burgers die wat kunnen en willen kopen laat men creperen want die stemmen toch niet op GroenLinks of SP.
Wiens belastinggeld wil de Gemeente straks uitgeven als alle burgers die financieel wél wat bijdragen uit de stad zijn gejaagd?