Bouw van verticaal Utrechts bos Wonderwoods start in september | De Utrechtse Internet Courant Bouw van verticaal Utrechts bos Wonderwoods start in september | De Utrechtse Internet Courant

Bouw van verticaal Utrechts bos Wonderwoods start in september

Bouw van verticaal Utrechts bos Wonderwoods start in september
Zoals het er nu naar uitziet zal de bouw van Wonderwoods aan de Croeselaan in september starten. De betrokken partijen hebben de uitgifteovereenkomst ondertekend en de gemeente Utrecht stemde in met het bestemmingsplan. De afspraken en voorwaarden voor de grond waar de twee torens komen te staan zijn officieel vastgelegd. Het bijzondere bouwwerk in het Beurskwartier zou in 2024 klaar moeten zijn.

Zoals het er nu naar uitziet zal de bouw van Wonderwoods aan de Croeselaan in september starten. De betrokken partijen hebben de uitgifteovereenkomst ondertekend en de gemeente Utrecht stemde in met het bestemmingsplan. De afspraken en voorwaarden voor de grond waar de twee torens komen te staan zijn officieel vastgelegd. Het bijzondere bouwwerk in het Beurskwartier zou in 2024 klaar moeten zijn.

Wethouder Eelco Eerenberg zegt dat er de afgelopen tijd hard is gewerkt om het project mogelijk te maken. “En dat is fantastisch om te zien, want we moeten ook aan de toekomst blijven denken. We kunnen in principe snel beginnen met de bouw, waardoor Wonderwoods ook eerder in gebruik kan worden genomen. Juist nu is dat belangrijk, want de vraag naar kantoorruimtes en woningen is onverminderd hoog.”

Wonderwoods is een al veelbesproken vastgoedproject. Vorig jaar sleepte het twee awards in de wacht. De twee groene torens van 105 en 73 meter hoog krijgen naast 410 koop- en huurwoningen, kantoorruimte, horeca, sportfaciliteiten, winkels, educatiecentrum ook honderden bomen en bijna tienduizend struiken. Verder komen er fietsenstallingen en een ondergrondse parkeergarage.

Milaan 

In totaal moet het aantal bomen en planten vergelijkbaar zijn met een hectare aan bosgebied. De beplanting op de hoogste toren is geïnspireerd op Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Deze toren komt tegenover het Beatrixgebouw aan de Croeselaan te staan. Abseilende hoveniers gaan dit groen bijhouden.

In Milaan staat al eenzelfde soort bouwwerk van architect Stefano Boeri. Hij is ook medeverantwoordelijk voor het ontwerp van het Utrechtse gebouw. Stefano Boeri Architetti en Roberto Meyer van MVSA Architects waren ook betrokken bij het ontwerp van de torens.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Cor Nelis

  En weer wordt er binnenstedelijk en dus onbetaalbaar gebouwd. De waanzin ten top!

 2. Hugo Aylva

  Goed dat de bouw van deze torens geen vertraging oploopt door de Coronacrisis. Ben heel benieuwd naar het eindresultaat, dit project gaat ongetwijfeld een grote aanwinst zijn voor Utrecht.

 3. Don

  Kijk de volgende lelijke beton bunkers die gebouwd gaan worden voor groen culturele elitaire achterban van het huidige college. Hoveniers gaan abseilend het groen onderhouden mag wat kosten waarschijnlijk. Gaat ook deze wethouder straks schrikken van de prijzen zeker als er weer wat de bij de gemeente utrecht onvermijdelijke tegenvallers uit de hoed komen.

 4. Aron

  Cor Nelis denkt dat de infrastructuur die nodig is om vinexwijkjes te verbinden aan de bestaande wegen en nutsinfrastructuur voor de samenleving gratis aan komt waaien.

  Het gigantische wegennet dat we nodig hebben door de keuze om overal en nergens inefficiënte laagbouwwijkjes te bouwen is een grap, als je uit gaat rekenen hoeveel dat ons als samenleving en individu kost. Zouden we dat geld alleen investeren in stadse bebouwing dan waren de huizen en het OV een stuk goedkoper.

  Dat is het verschil tussen langetermijndenken en schreeuwen dat je nu iets wil.

 5. mlb

  Wow! Wel echt tof dit! Eindelijk een beetje vooruitgang in deze ouderwetse stad.

 6. Angelique

  Mooi, ben benieuwd!
  Zal de aanloop richting de bios vast een stuk verfraaien.

 7. Koel Hoofd

  Het idee is leuk.
  Maar Nederland kent heftige zuiderwester stormen en gure noordwestelijke ellende. En dit gebied wordt zo volgepropt met hoogbouw dat het zeer ongewenste windturbulebntie geeft waar niemand rekening mee houdt.
  De tijd zal het leren of de plantjes het overleven en de abseilende hoveniers niet uit hun tuigjes zullen worden geblazen.
  Intussen is het alleen bewoonbaar voor de happy few.

 8. Scherpschutter

  In Tsjernobyl groeien bomen en planten uit gebouwen. Een zeer surrealistische aanblik van totaal verval…

 9. Utrechter

  Nou nou, een Hoog Catharijne 2.0 met wat extra bomen op de balkons. Ben benieuwd of dit wat betaalbaarder wordt dan Merwedekanaalzone…

 10. Katja

  Hoe zit het met de brandveiligheid met al dat hout ?

 11. Erik

  Prachtig! Goed bezig, Utrecht!

 12. Binnenstadbewoner

  Dat worden weer peperdure appartementen met maandelijks torenhoge servicekosten.Al die abseilende hoveniers die honderden bomen en bijna 10.000 struiken moeten gaan onderhouden, moeten ook gewoon betaald worden. Weer een project voor de (zeer) vermogenden … .

 13. Cor Nelis

  @Aron, mijn bezwaar is gericht op de onbetaalbaarheid van deze woningen. Er moet gebouwd worden voor de “gewone man” en niet voor de “happy few”!

 14. Herman

  Mooi, leuk en bijzonder hoor!

 15. Peet

  Snobistisch gedrag van gemeente Utrecht
  Zorg er eerst eens voor dat de enorme woningnood in Utrecht wordt opgelost
  Wachttijd sociale woningbouw 15 jaar

 16. Pee

  Ja,in het begin zal het misschien wel mooi zijn maar houden ze ook rekening met schade door wortels aan het beton,ongedierte , schimmels etc.
  Of zien ze dat later dan wel weer?

 17. Wim Vreeswijk

  En wie gaat deze verticale wildernis onderhouden? Worden hier super hoge steigers voor ingezet en wie gaat dat betalen? Houdt het dan maar op een paar geraniums op je balkon, zou ik zeggen.

 18. wollie

  bomen ❤️

 19. thomasje

  Nog meer mensen wonen in de binnenstad? Hoe hou je dan nog 1,5 meter afstand? En allemaal een pakketje per dag en een maaltijd of boodschappenbezorging…

 20. Felix

  En nog meer goed nieuws! Daarom is Utrecht zo gaaf. Meer van dit soort gebouwen graag! Goed voor de luchtkwaliteit, opvang van hemelwater en bestrijden van hitte-eilanden. En ook gewoon mooi!

 21. Bert

  @Wim Vreeswijk: Lezen van een artikel blijft lastig. Ik zal even voor je quoten: “Abseilende hoveniers gaan dit groen bijhouden.”
  Wie gaat dat betalen vraag je? Nou zoals bij elke gebouw, de eigenaar. Of in dit geval waarschijnlijk de VVE.

 22. W

  Wordt er in Utrecht echt alleen maar gebouwd voor de yuppen en de studenten van dit college, die na hun studie lekker in Utrecht blijven hangen?
  Suggestie: bouw bij voorbeeld de HAT-eenheden van Marcel van Dam! Voor die vele éénpersoonsstarters, die nu buiten alle boten vallen!! Dat was destijds een geweldige oplossing voor jonge starters! Daarna stroomde je door naar iets groters, alleen of samen.
  Utrecht, bouw svp toch eens fatsoenlijk voor mensen, die al die onlangs gepresenteerde plannen niet kunnen betalen. Bouw eens voor de onderwijzeres, de verpleegkundigen, de adspirant politieagent. Geen wonder dat Utrecht problemen heeft met te weinig onderwijzers.
  Voor die groepen moet er in deze stad gebouwd worden.

 23. A. van Hensbergen

  Als het net zo wordt als op de Furkabaan Lunetten, dan is het weer een grote verspilling.
  Daar werkt het niet en zijn de gevels zwart mer hier en daar een plukje onkruid.

  Waarom toch al die prestige projecten in Utrecht.

  Er zijn genoeg nuttige doelen om het geld aan uit te geven.

 24. Scherpschutter

  @Bert 14:05

  Het zijn niet de sociale huurders die het betalen in ieder geval…

 25. Koel Hoofd

  @Katja
  Oei, das heel scherp!
  Inderdaad, deze gevel vol brandhout voldoet niet aan brandveiligheid en het flatgebouw is veel te hoog voor brandweerhoogwerkers.
  Foutje? Kan dat nog hersteld worden tijdens het bouwen?

 26. Bert

  @scherpschutter: in een VVE wordt zoiets meestal gelijkwaardig gedeeld. De woningbouw voor sociale huur zal dus gelijkwaardig meebetalen lijkt mij.
  O, wacht jij bent voor seperate wijken zoals nu het geval is in Kanaleneiland en Overvecht. Want dat werkt zo goed voor een inclusieve samenleving… Wees blij dat de boel gemixt wordt en mensen zich aan elkaar kunnen optrekken.

 27. Gerard vd Vecht

  Bomen en struiken in potten zullen voor altijd enorme watersluipers blijven en de wethouder zegt dat er dan minimaal water wordt gegeven bij enorme droogte.,hij gelooft denk ik ook nog in sinterklaas.
  Het schone drinkwater naar boven pompen kost al veel energie.
  De struiken en bomen kunnen beter in Amelisweerd geplant worden.

  Gerard vd Vecht

 28. Bill

  “Utrechtsche zuurpruimen aller windstreken, verzamelt u!!” Toch fijn dat er hier een mooi platform voor is.

  Ik vind dit vernieuwende ontwerp een welkome afwisseling van hetgeen er in het stationsgebied is gebouwd. Graag meer (internationale) architecten die iets toevoegen voor het woningtekort en de klimaatadaptieve stad. Er mag uiteraard flink hoger worden gebouwd dan die 105 meter, maar het begin is er!

 29. Scherpschutter

  @Bert

  Ik weet niet wat een inclusieve samenleving is (die vage kreten allemaal), maar ik weet wel vrij zeker dat ik daar geen voorstander van ben…Laat mensen lekker wonen met wie ze willen en ook vooral niet wonen met wie ze niet willen.

 30. bawang putih

  als er destijds was gekozen voor een ondergronds cs was er enorm veel extra ruimte ontstaan, voor parken woningen enz

 31. Jeannette

  Prachtig, maar ik mis de samenhang met de leefbare stad over 10-15 jaar. Kluster van projecten maakt niet persé 1 geheel.
  Kwam mooi voorbeeld tegen https://info.trendwatching.com/innovation-of-the-day-tencent-is-building-a-car-free-neighborhood-in-shenzhen?utm_campaign=Sophie%20IotD&utm_medium=email&_hsmi=89994938&_hsenc=p2ANqtz-9CrJK_YxKhN6lkqphPxMePbUnSzl4oglx-KyfXkdFOdJ-X9kZ-WbZr-ZJ38CdFOtnrgMq6vQZr4MFuyH-WuLcQ4MLS5Q&utm_content=89984468&utm_source=hs_email

 32. Metropool Utrecht.

  Top ! échte lef en toevoeging van het nieuwe centrum west ! Ga zo door Utrecht, zorg dat je uniek en onderscheidend blijft.
  Utrechtenaren zijn kritisch, dat is ok. Maar als je kiest voor bekend, kan je beter in een provincie stad gaan wonen als Breda, of Nijmegen of zo !
  Op zulke dure grond moet je bijzondere zaken realiseren vóór mensen met ambitie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).