Commissie Bakker adviseert licentie omroep bij UStad en Bingo FM te houden | De Utrechtse Internet Courant Commissie Bakker adviseert licentie omroep bij UStad en Bingo FM te houden | De Utrechtse Internet Courant

Commissie Bakker adviseert licentie omroep bij UStad en Bingo FM te houden

Commissie Bakker adviseert licentie omroep bij UStad en Bingo FM te houden
Piet Bakker (links) overhandigt wethouder Kees Diepeveen (rechts) het rapport van de commissie
Een externe commissie onder leiding van Piet Bakker, lector crossmedia en journalistiek HU, heeft vandaag een advies gegeven voor de omroeplicentie voor de lokale omroep de komende vijf jaar. Het advies van de commissie is om de licentie bij de huidige partij te laten: OUS (UStad en Bingo FM).

Een externe commissie onder leiding van Piet Bakker, lector crossmedia en journalistiek HU, heeft vandaag een advies gegeven voor de omroeplicentie voor de lokale omroep de komende vijf jaar. Het advies van de commissie is om de licentie bij de huidige partij te laten: OUS (UStad en Bingo FM).

Op 8 april verloopt de licentie van de lokale publiek omroep in Utrecht. Kandidaten die in Utrecht aanspraak wilden maken op de nieuwe licentie voor de periode 2018-2023 konden een plan indienen bij het Commissariaat voor de Media. Voor het eerst was er een tweede partij die zich aandiende voor de licentie.

Naast Omroep Utrecht Stichting (OUS, verbonden aan RTV Utrecht) diende ook Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS, een initiatief van de oprichters van onder meer DUIC) een plan in.

Oordeel

Het eindoordeel van de commissie was dat OUS op drie van de zeven onderdelen beter scoorde dan LOUS. Het ging om de inrichting van het Programma Bepalend Orgaan, de afstemming op de behoeften van het publiek en de onderbouwing van de financiële plannen. Piet Bakker, voorzitter van de commissie, benadrukte dat de plannen van beide partijen goed genoeg waren om een omroep te starten, maar dat de onderbouwing van OUS op een aantal criteria beter scoorde.

Het Commissariaat voor de Media zal naar alle waarschijnlijkheid het advies van de commissie overnemen en de gemeenteraad adviseren UStad en Bingo FM de subsidie van jaarlijks 640.000 euro toe te kennen. Wethouder Kees Diepeveen zei te hopen voor april een besluit ligt.

6 Reacties

Reageren
  1. Willem

    Verstandig besluit. Lous lijkt mij niet echt voorbereid voor zo’n taak.

  2. Sjef van Oekel

    Wat een onzin zeg.

    De kwaliteit van beiden (Ustad en Bingo FM) laat zwaar te wensen over, ook in vergelijk met een aantal gerenomeerde lokale omroepen in Nederland, zoals bijvoorbeeld een Omroep Venlo. Het verschil in kwaliteit tussen die twee is schrijnend te noemen (zwaar in het nadeel van Ustad).

    Om het over journalistiek bedrijven nog maar niet te hebben. Ik heb Ustad nog nooit zelf een kritisch onderzoek zien publiceren dat aan de richtlijnen van goede journalistiek bedrijven voldoet.

    Maar zo raar is dat ook niet, de HU-hogeschool voor de journalistiek leidt ook geen echte kritische journalisten op, maar wel mensen die bij Hart van Nederland komen te werken, of erger. Dat is altijd aan de stijl van werken af te zien.

    Het moge ook geen geheim zijn dat de HU nogal dikke maatjes is met RTV Utrecht, die Ustad maken.

    Op Ustad zie je gewoon gerycled nieuws van RTV Utrecht terug, die dan weer bijna alleen maar nieuws brengen over de stad Utrecht, terwijl de provincie toch echt groter is.

    Ook om kritische berichtgeving over de provinciale omroep in Utrecht te bewerkstelligen, is het niet verstandig stads TV en radio en provinciale TV en radio door dezelfde partij te laten maken.

    Bingo FM draait alleen maar muziek voor de doelgroep die naar volksmuziek luistert. Waarom een dergelijke omroep subsidie moet krijgen is mij ook een raadsel. Een lokale radio omroep zou toch op zijn minst (bijna) alle doelgroepen binnen een gemeente moeten bedienen.

    Bingo FM bedient alleen maar mensen in volksbuurten.

    Raar besluit van deze commissie, die iets te goede maatjes met van der Lugt is en dus allesbehalve onafhankelijk.

    Hier moet toch echt door veel mensen, inclusief de politiek, bezwaar tegen gemaakt worden.

    Het commissariaat van de Media doet er wijs aan toch echt anders te beslissen, want dit was geen onafhankelijke commissie. En bovengenoemde punten die ik hier even aanhaal zijn niet meegenomen in het onderzoek, wat erg vreemd is.

    Een lokale omroep hoort de lokale werking van de politiek kritisch te volgen en heeft daarmee een publieke taak, waarvoor ze dus subsidie ontvangt, om de democratie te waarborgen. Alleen maar een bepaalde doelgroep aanspreken en daar (een klein beetje) succesvol in zijn is mijn inziens geen enkel criterium.

  3. Arjan Verhoeven

    Ik zou graag dat advies zelf willen zien. Volgens mij was de conclusie al klaar op het moment dat LOUS mee wilde doen.

  4. Ger

    dit advies was al voorspeld, nu moet de gemeenteraad zelf nadenken.
    zie ook: https://utrecht.piratenpartij.nl/ous-of-lous/

  5. Barend

    Alleen al dat hier uitsluitend posts tegen Ous geplaatst worden bewijst dat lous nog een hele weg te gaan heeft naar journalistieke volwassenheid en objectieve berichtgeving. Zo verwacht ik dat ook deze post niet langs de moderator komt. Maar ik laat me graag verrassen hoor..,

  6. ruud

    Vreemd dat nergens in het rapport Bakker gesproken wordt over mediaconcentratie en diversiteit. Heel Utrecht weet dat het nieuws op de lokale zender voor minstens 80% copy paste is van het regionale nieuws, kritische programma’s zoals een wekelijks spraakmakend debat zijn niet te vinden. Veel programma’s op u stad zijn van matige kwaliteit zoals de wijkprogramma’s en Campus TV, onervaren talenten prima, maar dan wel met goede begeleiding, en daar ontbreekt het aan. ) Het verschil met een AT5 bijvoorbeeld is enorm. Het geheel is niet erg verbindend.
    Net als grote broer RTV Utrecht is het 9 tot 5 journalistiek, alles wat buiten kantooruren gebeurd is geen of pas de volgende dag nieuws. Het NOS Journaal biedt bij groot Utrechts nieuws na 5-en meer.

    De radio is helemaal droevig met een keuze voor een bepaalde muzieksoort en daarmee voor 1 soort publiek. Daar komt nog bij dat de muziek en doelgroep dubbelt met Radio.NL die zelfs op 2 frequenties (omstreden) prima is te ontvangen. Actueel snel nieuws voor een breed publiek, waar radio zich uitstekend voor leent, is afwezig. Juist daar kun je lokale talenten als correspondenten prima inzetten.

    Mij lijkt dat het Commissariaat voor de Media zwaar zou moeten tillen aan media-concentratie en de OUS constructie moet afwijzen. Spijtig dat Utrecht stad geen betere radio en TV heeft en zoals het er naar uitziet krijgt, m’n handen jeuken.

    ruud, mediadeskundige

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).