Croeselaanbewoners toe aan snel duidelijkheid, gemeente Utrecht wil nog met ze in gesprek Croeselaanbewoners toe aan snel duidelijkheid, gemeente Utrecht wil nog met ze in gesprek

Croeselaanbewoners toe aan snel duidelijkheid, gemeente Utrecht wil nog met ze in gesprek

Croeselaanbewoners toe aan snel duidelijkheid, gemeente Utrecht wil nog met ze in gesprek
Impressie Beurskwartier. Bron: gemeente Utrecht
Snel duidelijkheid, daar zijn de bewoners van de woningen aan de Croeselaan die plat moeten aan toe. Meerdere Utrechtse partijen vroegen de gemeenteraad donderdag waarom de plannen van de gemeente steeds op zich laten wachten.

Snel duidelijkheid, daar zijn de bewoners van de woningen aan de Croeselaan die plat moeten aan toe. Meerdere Utrechtse partijen vroegen de gemeenteraad donderdag waarom de plannen van de gemeente steeds op zich laten wachten.

De Croeselaanbewoners moeten wijken voor de nieuwe inrichting van het Beurskwartier. De huizen gaan plat, werd in een raadsdebat op 25 november 2021 besloten. Maar daar eindigt het verhaal voor de bewoners van die huizen nog niet. Zij moeten gaan verhuizen naar nieuwe woningen in De Foreest. 

Met smart wachten de bewoners nog op een Sociaal Afspraken Kader (SAK) van de gemeente. Dat kader laat op zich wachten. De Utrechtse PvdA, SP, GroenLinks, Partij van de Dieren, ChristenUnie, VVD, CDA en Student & Starter vroegen om opheldering: “Bewoners beginnen inmiddels bezorgd te mailen”.

Gesprekken

“Natuurlijk is het belangrijk dat de bewoners snel duidelijkheid krijgen”, antwoordt wethouder Eelco Eerenberg. “In onze optiek is dat ook gebeurd, want zij hebben direct na het vaststellen van het bestemmingsplan huis-aan-huis van ons een brief ontvangen. In deze brief is omschreven wat de wijziging in het SAK zullen worden.”

Volgens Eerenberg was het een bewuste keus om het SAK nog niet daadwerkelijk aan te passen. De gemeente zou nog een aantal gesprekken met de bewoners willen hebben. “Juist ook het overleg over De Foreest, omdat we van de bewoners begrepen dat zij nog vragen hadden over het SAK en over de brief die wij daags na het raadsdebat gestuurd hebben.”

Fijne knip

Ondanks de vertraging meent de wethouder vooruitgang te zien in het gesprek tussen de gemeente en de Croeselaanbewoners. “De startbijeenkomst van De Foreest stond in het teken van een goed, nieuw begin van de participatie van De Foreest. Niet over de sloop en transformatie van de woningen. Bewoners hebben achteraf teruggegeven dat ze dat een fijne knip vonden, om een ander type gesprek met elkaar te voeren.”

Eerenberg geeft daarbij aan dat hij tijdens dezelfde startbijeenkomst afspraken met de bewoners heeft gemaakt over de verhuiskostenvergoeding. Het zou volgens hem ‘onwenselijk’ zijn dat de Croeselaanbewoners ook hierbij tussen wal en schip zouden vallen.

De Foreest

Een deel van de partijen zette vraagtekens bij de naamgeving van het nieuwe gebouw, De Foreest. Die verwijst naar dichter en regent uit de stad Hoorn: Jan van Foreest. Als bestuurder van de WIC zou hij betrokkenheid en mogelijk profijt hebben gehad van de slavernij.

Eelco Eerenberg gaf daarop aan dat De Foreest slechts een werktitel is. “Wat het college betreft is de naamgeving van het nieuwe gebouw onderdeel van de participatie met de buurt en is het dus aan de bewoners om een nieuwe naam voor het gebouw zullen gaan verzinnen. Ik neem aan dat ze daarin dit signaal zullen meewegen. Zo niet, zal ik het zelf ter tafel brengen.”

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Van Pimpelen

    … dus, als ik het goed begrijp worden bewonenden van de Croeselaan bijelkaar gepropt in torenflats? Hogere opbrengst per vierkante meter, waar danook gelijk alles mee is gezegd. Ik wens de bestuurderen historisch besef toe in plaats van retromane straatnaambordjes…

  2. Bill

    Eigenlijk wel, en dan blijven ze in het (nog mooiere) centrum wonen. Dat is eigenlijk dus win-win, want er bouwen voor middenhuur is veel rendabeler voor de gemeente.

    Sta compleet achter de plannen van de gemeente om de groei van de bevolking op te vangen. En dan is het jammer dat een tiental mensen moeten verhuizen. De service die ze er dan bijkrijgen van de gemeente vind ik royaal te noemen, dus een prima oplossing.

  3. Erin

    @van pimpelen: daarmee zijn ze spekkoper. Iedereen wil wel in die appartementen wonen!

  4. Van Pimpelen

    … erin, ik vind jou zielig…

  5. Hetty

    Ze kunnen de Foreest beter De Sloop noemen ! In ieder geval geen naam kiezen, die verband houd met slavernij, onderdrukking, mensenrechtenschending en discriminatie, al overlappen deze termen zich voor een groot deel.
    Ik denk, dat de meeste bewoners van de te slopen huizen liever daar hadden willen blijven wonen, dan in die nieuwbouw van De Sloop.

  6. Don

    De volgende fase in de intensieve menshouderij en het vernietigen van de leefbaarheid in utrecht. Alles volpersen met lelijke hoge onbetaalbare flats met kleine hokjes. Gelukkig binnenkort verkiezingen kan die waanzin een halt toegeroepen worden.

  7. Koel Hoofd

    De wijze waarop de gemeente Utrecht met haar inwoners en bakstenen omgaat is ronduit stuitend en weerzinwekkend.
    Ik hoop echt dat er op 16 maart een einde komt aan dit politiek correcte populistische gebral.
    Zal wel weer ijdele hoop zijn…

  8. Walter Komitty

    Bevolkingsgroei is geen natuurverschijnsel. De groei van Utrecht wordt veroorzaakt door een combinatie van strategische ligging, goede voorzieningen en een steeds meer op expats en hoogopgeleide tweeverdieners gerichte woningaanbod. Die laatste factor zorgt voor een zichzelf versterkend mechanisme waardoor Utrecht zal blijven groeien, tenzij het stadsbestuur besluit om écht de belangen van de Utrechters te behartigen. Leefbaar Utrecht zou nu ook weer bestaansrecht hebben.

  9. RABE

    Onbegrijpelijk wat hier gedaan wordt. De bewoners hebben niets in te brengen, alleen belasting geld waar de gemeente een parkje voor wil realiseren. De mensen wilden daar helemaal niet weg, maar de gemeente beslist en verder je mond houden.

  10. Pee

    Ze kunnen wel met die mensen in gesprek gaan maar dat is de mensen het idee geven dat er misschien toch nog iets valt te redden.
    Het besluit staat vast en de plannen zijn klaar dus denk maar niet dat dat nu nog veranderd.
    Het is al meerdere keren gebleken dat ze de mensen valse hoop hebben gegeven met die inspraak avonden .
    Nu worden ze in hokken geplaatst waar ze minder aan vierkante meters hebben en het dubbele aan huur voor moeten betalen.

  11. Cor Nelis

    Het blijft belachelijk dat mensen hun huis uit worden gezet omdat er zonodig een yuppenparkje moet worden aangelegd. Wellicht kan deze affaire nog worden teruggedraaid als we bij de gemeenteraadsverkiezingen de juiste keuzes maken!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).