‘Crowdfunding voor Oosterspoorbaan zoals High Line in New York’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Crowdfunding voor Oosterspoorbaan zoals High Line in New York’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Crowdfunding voor Oosterspoorbaan zoals High Line in New York’

‘Crowdfunding voor Oosterspoorbaan zoals High Line in New York’

Van fietspad tot kano route, het werkboek van Project Oosterspoorbaan behelst de meest uiteenlopende ideeën voor het stukje in Utrecht-Oost. Wat het gaat worden blijft echter de vraag. “Door een groot draagvlak te creëren kunnen we een burgerinitiatief als dit hopelijk uit crowdfunding financieren.”

“We hebben allerlei belanghebbenden geïnterviewd over het project, hier kwamen veel verschillende ideeën uit voort”, vertelt Gerard Cats van Stichting Oosterspoorbaan. “Sommige voorstellen zijn natuurlijk realistischer dan andere, zo zijn er veel mensen voor een groene omgeving. Volkstuintjes, een fietspad er heeft zelfs iemand een kanoroute geopperd. Dat wordt toch wat lastig vrees ik. Er zijn ook voorstellen voor een tram of een combinatie van een fietspad en een tram, ook dat is weer iets moeilijker te combineren maar het zijn leuke ideeën om over na te denken.”

Burgerinitiatief

Stichting Oosterspoorbaan is opgericht om de planvorming rondom Project Oosterspoorbaan te realiseren. “Door middel van verschillende werkgroepen worden de plannen uit het werkboek bediscussieerd”, vertelt Marijn Struik van Happyland Collective, een collectief van landschapsarchitecten. “In plaats van mensen een plan op te leggen willen we de ideeën echt van hen laten komen. Op die manier is er wellicht een mogelijkheid tot crowdfunding zoals ook bij The High Line in New York (foto onder) is gebeurd.”

Vooralsnog blijft het echter bij plannen bedenken, het gebied is van Pro Rail en een koper is nog niet gevonden. Cats: “Persoonlijk hoop ik dat de gemeente het gebied koopt, maar die hebben natuurlijk geen geld.” Struik ziet meer in de burgers: “Door een groot draagvlak te creëren kunnen we een burgerinitiatief als dit hopelijk ook uit crowdfunding financieren.”

high line new york

5 Reacties

Reageren
 1. Marcel Gieling

  Pas op dat je niet, net als het koningslied, te veel mensen bij jullie project betrekt. Wat korte lijnen lijkt me in alle opzichten werkzamer.

 2. Koen de Boo

  Ik zou eens gaan praten met het Groenfonds. Zij kunnen scherpe financieringen aanbieden. Misschien kunnen zij helpen te financieren terwijl jullie leden werven.

 3. Yvonne Koenraads

  Een extra gracht met terrassen zou fantastisch zijn!

 4. tjark reininga

  het blijft belachelijk dat de enige spoorverbinding is gesloopt die als bypass kon fungeren als Utrecht CS onverhoopt geblokkeerd mocht raken.

 5. Frieke Kuper

  Ben reuze benieuwd wat er met het noordelijke deel gaat gebeuren. Fantastisch als je zo naar Blauwkapel kunt lopen of fietsen en van daaruit naar buiten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).