De Neudeflat moet van lelijkste gebouw van Nederland het mooiste worden | De Utrechtse Internet Courant De Neudeflat moet van lelijkste gebouw van Nederland het mooiste worden | De Utrechtse Internet Courant

De Neudeflat moet van lelijkste gebouw van Nederland het mooiste worden

De Neudeflat moet van lelijkste gebouw van Nederland het mooiste worden
Eerder werd nog met Vapiano gepronkt als eye-catcher van de vernieuwde Neudeflat
De transformatie van het hoogste kantoorpand in de binnenstad is vanmiddag officieel van start gegaan. Met het klinken van champagneglazen kan de verbouwing van de Neudeflat van start. Opvallendste nieuws: de komst van Vapiano op de benedenverdieping lijkt zo goed als zeker. 

De transformatie van het hoogste kantoorpand in de binnenstad is vanmiddag officieel van start gegaan. Met het klinken van champagneglazen kan de verbouwing van de Neudeflat van start. Opvallendste nieuws: de komst van Vapiano op de benedenverdieping lijkt zo goed als zeker. 

Wethouder Paulus Jansen verrichte samen met directievoorzitter Henk Jagersma van Syntrus Achmea aan het eind van de middag de officiële handeling door het definitieve ontwerp van de flat te onthullen. Opvallend aan het ontwerp zijn de witte gevels en de tekst Vapiano. Er zijn een hoop beren op de weg voor de komst van de Duitse koffieketen op deze locatie, maar ook vanmiddag werden de intenties uitgesproken om het plan doorgang te laten vinden.

In de flat komen 88 woningen waarvan de verhuur in het voorjaar van 2016 start. Jagersma: “In de jaren ’80 werd dit gebouw in Utrecht ‘de wrat’ genoemd en sindsdien heeft het structureel hoge ogen gegooid op lijstjes met de lelijkste gebouwen van Nederland. Wij hebben er nu het mooiste gebouw van Nederland van gemaakt.”

De gevel van het pand wordt totaal vervangen en voorzien van nieuwe raampartijen. De 2-kamer appartementen zijn gemiddeld 52 vierkante meter groot, hebben een balkon en kijken uit op de Dom en de middeleeuwse binnenstad. De huurprijzen bevinden zich aan de bovenkant van het middeldure segment. De precieze bedragen worden bekendgemaakt bij de start van de verhuur.

De overhandiging van de taart
De overhandiging van de taart

Rooftopbar

De initiatiefnemers van de actie ‘Rooftopbar in de Neudeflat‘ waren ook aanwezig. Ze boden Syntus Achmea een taart aan met daarop hun Facebookpagina afgebeeld. Ondanks een definitief ‘nee’ dat ze hebben ontvangen houden ze hoop. De uitspraak die Jansen over de rooftopbar deed is daarbij van belang. Hij zei: “We zijn nog in gesprek over de horeca-plint al of niet in combinatie met de top. We hopen dat daar ook iets moois uitkomt voor de stad.”

plaat-1 plaat-2

23 Reacties

Reageren
 1. Sceptimist

  En toch hoopte ik net toen ik (gecontroleerd) vuurwerk op de bovenste verdieping zag dat ie plat zou branden…

 2. Roel

  Sinds wanneer is Vapiano een duitse koffie keten en niet een italiaanse pasta keten?

 3. Jonas

  Ik ben vast in de minderheid, maar ik ben de Neudeflat steeds meer gaan waarderen en vind het inmiddels zelfs een mooi gebouw.

  Het clasht natuurlijk enorm met de omgeving, maar dat heeft ergens ook wel iets charmants. Verder is het gebouw zo rank en ligt het zo verborgen dat je het in de stad eigenlijk nauwelijks ziet.

  Wat je er verder ook van vindt, het gebouw is een toonaangevend voorbeeld van een bepaalde periode uit de architectuurgeschiedenis en alleen daarom al interessant. Het trappenhuis is schitterend. Jammer dat dit in de renovatie verborgen wordt. Het gebouw heeft wat mij betreft een flinke oppoetsbeurt nodig, maar het zou jammer zijn als het een modern, dertien-in-een-dozijn gebouw wordt.

  Zie ook: http://www.arjandenboer.nl/2014/ode-aan-de-neudeflat/

 4. Jacco

  Vapiano is Duits, check hun website (of Wikipedia).

  Maar ze verkopen vooral pizza’s en pasta, inderdaad.

 5. Kurt Westermann

  @Roel

  Het is een Duitse keten met Italiaans eten.

 6. Kurt Westermann

  Ik verwacht trouwens niet dat dit het mooiste gebouw van Nederland gaat worden.

 7. Pam

  Neude Flat als uniek architectonisch monument lijkt verloren te gaan.. dat is triest. Het was ooit het hoogste gebouw van Nederland, met bovendien een toen ook unieke centrale kolom hang constructie. Maar erger nog is dat het oude gevel ontwerp met glasvlies ( zoals de van Nelle fabriek) vervangen lijkt te zijn door kunststof platen, zoals je die overal aantreft. Daarmee wordt het geheel gereduceerd tot een ordinair flat.
  Een zelfde soort gevoelloze transformatie is gebeurd met de Catharijne Toren van Mart van Schijndel. Een unieke gevel is voorzien nu voorzien van totaal uitwisselbare vlakke glas gevel waarvan er in iedere stad al vele bestaan. De Utrechtse architect Mart van Schijndel was juist zijn tijd ver vooruit, de gevel was voorzien van royale planten gevel bakken en had nu dus zonder die transformatie onze mooiste groen gevel van Utrecht kunnen zijn…Ben er daarom ook van overtuigt dat vele zich over 10/15 jaar afvragen.. hoe heeft dit kunnen gebeuren !

 8. Herman

  De Neudeflat kan maar op een manier van zijn lelijkheid af en dat is het slopen van de bovenste 15 etages.

 9. Paul

  Nog niet echt bekend is dat het nieuwe Valk Hotel op Kanaleneiland op 70m hoog een rooftop iets krijgt.
  Informatie uit recent gratis Valk blad.
  Lijkt me leuk om ook op die plek langs de A12 uitzicht over Utrecht te hebben.

 10. stefan

  het is al zo lelijk, en nu ook nog van die afschuwelijke uit-stekende balkons eraan? zucht

 11. Iris

  Wat een grappenmaker, die Jagersma. “Het mooiste gebouw van Nederland”, laat me niet lachen. De Neudeflat is en blijft een spuuglelijk gebouw dat pijn doet aan je ogen. Weg met dat ding!

 12. johan

  Het is jammer dat de Neudeflat zo verkracht gaat worden. Of je het nou mooi of lelijk vindt, het is een uniek architectonisch gebouw. Tegen al die mensen die het willen platgooien zou ik zeggen: dat zou je nog wel eens spijt van kunnen krijgen. In Utrecht hebben we genoeg ervaring met het afbreken van gebouwen waar we 50 jaar later spijt van krijgen. Niet nogmaals dat soort fouten maken!

 13. willem

  @Iris: persoonlijk vind ik het oude postkantoor op de Neude en het Academiegebouw ook lelijk maar ik zou nooit pleiten voor afbraak.

 14. Hermannus

  Vapiano is een Duits fastfood concept, gericht op Italiaans eten.

  Ik snap de ontwikkelaar wel, vooral hard blijven roepen dat het er wel komt. Maar hij weet ook dat bestemming nu anders is en afspraken tussen inwoners, horeca en gemeente duidelijk aangeven dat hier geen nieuwe extra horeca mag. Dat weerhoudt hem natuurlijk niet van proberen om daar dwars tegenin te gaan, maar de gemeente zet dan alle bestaande afspraken vol op het spel door eigen spelregels met voeten te treden.

 15. inge

  ja die balkons inderdaad.. En mis nogal wat fietsers op het plaatje (geparkeerd, dan wel rijdend. En de auto die er op (de stoep!) staat, gaat ook tegen het verkeer in, en mag daar waarschijnlijk niet eens komen (is bestemmingsverkeer).
  Om ‘ns even wat anders te belichten 🙂
  En verder zie je dit gebouw echt wel goed. Als je eronder of vlak bij staat, want minder, maar is van afstand echt wel dominant aanwezig, net als de Dom overigens.. en Rabotorens

 16. Marcel

  “We zijn nog in gesprek ….” zegt wethouder Jansen, als het gaat over de rooftopbar, terwijl hij even daarvoor het definitieve ontwerp heeft ondertekend. Ehh.., even in het woordenboek opzoeken, wat “definitief” betekent?

 17. Claudia

  Was mooi geweest als hier iets in kwam te zitten waar toeristen iets meer over de stad konden ervaren. Verder was de fietsenstalling ook zeer gewenst, aangezien dit naast de Zadelstraat de enige stalling is die tot laat open is en fietsen plaatste voor mensen met een beperking. De afstand naar de stad is nu weer stuk vergroot.
  En op het dak een leuke stadstuin of culturele plek. Ik vind het jammer dat in een stad waar al zoveel leuke koffietentjes en restaurants zijn er weer iets inkomt wat over eten gaat.

 18. Johan

  Of dit nu het mooiste gebouw gaat worden..? Ja, de Neudeflat kan een oppoetsbeurt gebruiken. Maar ook ja, de architectuur is rank en slank. En, het is op die plaatjes moeiljik te zien, maar die rankheid lijkt door de aanbouw van die balkons te veranderen in plompheid. En dan wordt het er allemaal niet beter op…

 19. Utrecht CULTUURSTAD

  Eens met Johan, zonde dat dit gebouw haar oorspronkelijk architectonische waarde verliest. Veel mensen vonden het niet mooi door de onderhoud’s achterstand, of doordat ze nooit echt gekeken hebben naar de bijzondere details..

 20. Ton

  Hopelijk wordt de gevel niet gebroken wit. Suggestie: doe een heel licht terracotta kleurtje…

 21. Dick

  De Neudeflat is mooi van lelijkheid. Hij hoort bij Utrecht. Oppoetsen en houden zo! Maak er geen eenheidsworst van….

 22. Henk

  De balkons op de “oude” tekeningen lijken de architectuur méér te verpesten dan die op de nieuwe: die vormen een vloeiender geheel met het gebouw.

 23. Matthijs

  Bizar dat het unieke ontwerp aangevoerd wordt als argument waarom dit gedrocht zou moeten blijven zoals het is. Waarschijnlijk is het uniek omdat niemand erna het nog heeft aangedurfd zoiets lelijkste en onpasselijk in een antiek stadshart te zetten. Ik vind het vermoeiend en verbijsterend dat de heren architecten met dit soort argumenten onze mooie binnensteden verrichten met in hun ogen mooie architectuur, waar halen jullie het lef vandaan. Ga dat alsjeblieft in Almere doen of zo in plaats van ons blikveld te verpesten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).