De woningprijzen stijgen weer; Utrecht koploper De woningprijzen stijgen weer; Utrecht koploper

De woningprijzen stijgen weer; Utrecht koploper

De woningprijzen stijgen weer; Utrecht koploper
De woningprijzen stijgen weer in heel Nederland. Van de vier grote steden is Utrecht koploper. De eerste drie maanden van dit jaar lieten een stijging van 8,8 procent zien in vergelijking met vorig jaar. Ook de provincie Utrecht staat bovenaan het vergelijkingslijstje.

De woningprijzen stijgen weer in heel Nederland. Van de vier grote steden is Utrecht koploper. De eerste drie maanden van dit jaar lieten een stijging van 8,8 procent zien in vergelijking met vorig jaar. Ook de provincie Utrecht staat bovenaan het vergelijkingslijstje.

Vorig jaar was er even sprake van een stagnatie van de woningprijzen, maar dat lijkt inmiddels echt weer doorbroken te zijn. Koopwoningen worden weer duurder. Zowel de gemeente als de provincie Utrecht zijn koplopers. In de gemeente stegen de prijzen 8,8 procent, en in de provincie 5,7 procent, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Van alle woningtypen waren de prijzen in het eerste kwartaal van 2024 hoger dan een jaar eerder.

In 2023 was een gemiddeld verkoopprijs van een woning in Utrecht nog 474.400 euro, dat was een daling ten opzichte van 2022 toen een gemiddelde transactieprijs 511.000 euro.  Het gaat dan om bestaande woningen en nieuwbouw. Wie een paar jaar verder terug in de tijd gaat, ziet al snel hoe hard de huizenprijzen in Utrecht gestegen zijn. Zo was de gemiddelde verkoopprijs in 2015 nog 245.900 euro, wat toen ook al een flinke stijging was ten opzichte van de jaren daarvoor.

Te koop in Utrecht

Bron: Funda

Wie nu op Funda kijkt ziet bijvoorbeeld een woning in Nieuw Engeland van 14 vierkante meter voor 150.000 euro staan. Dat appartement wordt overigens aangeprezen als een ‘uniek woonconcept: Smart living.’ Het komt erop neer dat bewoners de wc en wasmachine moeten delen met de buren. De studio is wel al volledig ingericht met producten van IKEA: “De studio’s beschikken over een eigen keuken en douche, waarbij vorm en functie een perfecte balans vinden.”

Wie iets groter wil wonen kan terecht in de Doelenstraat. Daar staat een woning te koop van 36 vierkante meter voor 325.000 euro. Wie graag met vrienden samen wil wonen; er staan in Voordorp drie aaneengesloten woningen te koop met in totaal 23 slaapkamers en 666 vierkante meter ruimte. De prijs is 2.355.000 euro. En wie van dromen houdt kan terecht op de Weg naar Rhijnauwen alwaar een vrijstaand woonhuis aan de Krommerijn te koop staat voor 2.995.000 euro.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Echt heerlijk. Ik heb vaak kritiek op het linkse beleid van de gemeente maar voor de woningprijzen is het absoluut het beste wat je als eigenaar kan overkomen. Zonder enige inspanning stijgt de overwaarde van woningen (pensioenpot) met tienduizenden euro’s per jaar. Vele malen meer dan de nog steeds schamele bankrentes. En hdatzelfde beleid zorgt er voor dat bouwen nauwelijks mogelijk is de komende jaren, met dus nog meer gegarandeerde waardestijging als gevolg.
  Bij de uiteindelijke verkoop bij pensioen en vertrek naar zonning buitenland met medeneming van een zeer forse geheel belastingvrije overwaarde ga ik in de kerk een kaarsje opsteken om de gemeente van harte te danken.
  Gratis tip van flip mensen, kom in actie, verlaat uw huurwoning en koop, koop, koop een woning in Utrecht!!

 2. Joes

  De woningprijzen worden opgedreven door rechtse politiek. De VVD heeft van wonen een marktkwestie (lees gebakken lucht) gemaakt.

  Does the name Stef Blok (VVD) ring a bell? De man die actief vastgoedinvesteerders in de Arabische wereld aan het lokken was op vastgoedbeurzen?

  14 jaar VVD beleid en dat gaat met NSC, BBB en PVV gewoon door.

 3. Nina

  Van een makelaar begrepen dat veel mensen hun woning in Amsterdam verkopen en met dat geld de Utrechtse woningmarkt op gaan. Ze kunnen hier veel meer kopen voor hetzelfde geld. Dat werkt mede prijsopdrijvend.

 4. de Kreek

  Zo meteen woont er geen enkel gewone arbeider meer in Utrecht, allemaal gedeporteerd de stad uit, omdat geen fatsoenlijk mens meer, deze prijzen meer kan betalen en alleen nog maar voor de elite betaalbaar is. Je moet ook niet een auto nodig hebben in deze stad, want dan kom je van de koude kermis thuis.

 5. Koel Hoofd

  @JdV
  Eens.
  Hou intussen wel ff de politiek economische instituten in de gaten, die willen die overwaarde hebben voor hun groene waanzin.
  https://www.telegraaf.nl/financieel/1375503961/als-bevolking-niet-meewerkt-dan-verplicht-spaargeld-inzetten-om-woning-te-verduurzamen
  We konden wel eens buiten de EU moeten gaan pensionarenderen.

 6. R.Jansen

  Echt heerlijk voor de mensen met geld want die zijn uiteindelijk welkom in Utrecht, ondertussen wordt
  de minima de stad uitgejaagd door dit links beleid , alles wordt onbetaalbaar in Utrecht, of dit de insteek is
  geen idee maar je zou bijna denken van wel.

 7. Binnenstadbewoner

  Het wordt hoogtijd dat er eerlijker wordt gecommuniceerd. Utrecht is niet meer voor alle inkomensgroepen. De boodschap moet zijn: laat je niet oplichten en probeer elders woonruimte te bemachtigen.

 8. uuuuuuuuuuuuuuuu

  top ik kan eerder met pensioen in spanje , ik hoop op nog meer regulering in de woningbouw in nederland, dit remt de woningbouw (alle investeerders stappen uit , rendement op de bank is beter), met als gevolg dat door de krapte mijn vastgoed alleen maar meer waard wordt , ik heb een poster van schoolmeester de jong boven mijn bed hangen , keep on the good work

 9. Sj

  @de kreek: arbeiders?!

 10. Bernhard

  @ nina, prijs opdrijving kan alleen als ergens een te kort van bestaat.
  Door systematisch te weinig te bouwen in Utrecht zullen de prijzen stijgen. Er zijn hier veel arbeids kansen, carrière kansen en zeer gunstig voorzieningen nivo.
  Amsterdam heeft de slag gemaakt na hoger bouwen, Utrecht stoeit nog altijd met dit thema. Bij bijna alle nieuwbouw projecten zouden zo 20% meer woningen gerealiseerd kunnen worden. Zelf woon ik op dit moment tijdelijk in een gebouw van 210 m hoog met uitstekend uitzicht, een ruime woning, en goede voorzieningen.
  Er moeten echt sneller en meer woningen gerealiseerd worden, bijvoorbeeld ook door hoogbouw torens 3 keer het zelfde te bouwen wordt enorm bespaart op realisatie kosten en is de hoge grondprijs minder relevant op de woning verkoop kosten.

 11. Nina

  @ Bernhard

  Verdiep je eens in wat twee werkende MBO- en HBO-opgeleiden kunnen lenen voor een huis.

  Veel van deze mensen vertrekken naar buiten de stad, omdat ze daar wel een redelijk huis kunnen kopen met een tuin. Dan komen zij erachter dat forenzen naar en parkeren in Utrecht een drama is en zullen zij uiteindelijk werk zoeken in de buurt van hun nieuwe woonplek.

  Weg werknemers voor Utrecht. Politie Utrecht heeft al aangegeven dat dit een probleem vormt voor haar organisatie.

  Dit los je niet op door tweekamerflats te bouwen in woontorens. Gezinnen willen een huis met een tuin en parkeerplek voor of in de buurt van de voordeur.

 12. Koel Hoofd

  @Nina
  Die overspil uit Amsterdam is ook het resultaat van links beleid en speculatie is niemand vreemd.

  @Bernhard
  Fan van de intensieve plofmensenhouderij en human farming?
  Homo sapiens is zelfs onder de beste ruimtelijke omstandigheden al licht prikkelbaar… bedenk zelf maar hoe ze worden als je ze in grote aantallen in betonnen kooitjes op elkaar propt.

 13. Blaag

  Je moet dus in Utrecht, een stad als Bochum/ Wuppertal, Milwaukee, Toulouse, Bristol/ Leicester, Gent, etc.. bijna al een vierkantemeterprijs betalen die je in Manhattan/ New York, London of Zürich betaalt?

  Je zou toch stikken in je lach als het niet serieus was. Wat een luchtbel/ gebakken lucht. De vastgoedmarkt maakt iedereen wijs dat je na Amsterdam in Utrecht moet wonen en de prijzen worden steeds verder kunstmatig opgedreven.

  Sick.

 14. de Roeptoeter

  Blaag, het is logisch. De centraalste stad van Nederland, alles zit op 1 uur OV/Auto. Tenzij uithoek. Je bent zo op Schiphol, alle grote verbindingen zitten rondom Utrecht. Voorzieningen niveau is hoog, je kan echt overal aan het werk, het is groen, fietsvriendelijk. Progressieve gemeente. Gelukkig woon ik hier.

  De locatie is gewoon heel erg gewild door zowel jong als oud. Terecht als je het mij vraagt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).