Deel Utrechtse politiek steunt wetsvoorstel minister: Woningen reserveren voor ‘eigen inwoners’ Deel Utrechtse politiek steunt wetsvoorstel minister: Woningen reserveren voor ‘eigen inwoners’

Deel Utrechtse politiek steunt wetsvoorstel minister: Woningen reserveren voor ‘eigen inwoners’

Deel Utrechtse politiek steunt wetsvoorstel minister: Woningen reserveren voor ‘eigen inwoners’
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Moet de gemeente Utrecht straks woningen kunnen toewijzen aan inwoners die binnen de stad verhuizen of die een vitaal beroep hebben? Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge vindt van wel en heeft daarvoor een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. 

Moet de gemeente Utrecht straks woningen kunnen toewijzen aan inwoners die binnen de stad verhuizen of die een vitaal beroep hebben? Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge vindt van wel en heeft daarvoor een wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. 

De Utrechtse partijen PVV, DENK, Stadsbelang Utrecht en EenUtrecht laten weten dat ze het plan toejuichen, maar willen ook weten hoe de gemeente Utrecht reageert op het conceptwetsvoorstel.

Met de wet zouden bijvoorbeeld jongeren die in Utrecht zijn geboren en opgegroeid, ook later meer kans maken op een huis in de stad. Volgens het wetsvoorstel van De Jonge zou de gemeente 50 procent van de woningen aan ‘eigen inwoners’ mogen toewijzen. Wil de gemeente Utrecht daarin meegaan? Dat vragen de vier Utrechtse partijen. 

Betaalbare koop

Ook stellen de partijen de gemeente voor om ‘yuppificering’ tegen te gaan, door ook bij betaalbare koophuizen voorrang te geven uit inwoners aan Utrecht. Dit is in overeenkomst met het wetsvoorstel dat De Jonge naar de Raad van State stuurde.

PVV, DENK, Stadsbelang Utrecht en EenUtrecht vraagt of de gemeente Utrecht bereid is om vooruit te lopen op het landelijke beleid.

15 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Als dit voorstel het haalt, dan is dat niets minder dan een officiële en formele invoering van socialisme in Nederland, de officiële formalisatie van discriminatie in Nederland én een formele nationalisatie van de woningmarkt als zodanig. En dan is ‘Huug’ nog maar net begonnen ook…LOL.

  God, wat ben ik blij dat ik het al jaren zie aankomen en uit vastgoed ben gestapt. De timing had niet beter gekund.

 2. JdV

  Een importstop voor provincialen lijkt me prima. Hier studeren? Prima. Hier uitgaan? Prima. Hier shoppen? Prima. Hier wonen? Achter in de rij.

 3. Michel

  Geen goed idee wat mij betreft. Waarom zou ik als inwoner wiens wieg elders stond minder rechten hebben om in Utrecht te wonen? Terwijl ik netjes belasting betaal, waarvan ook de voorzieningen in deze stad worden betaald.
  Als er een criterium moet zijn om schaarse woningen te verdelen in de stad, doe het dan op basis van wat iemand bijdraagt, bijv via cruciale beroepen als in de zorg en bij de politie. Maar ga mensen geen voorrang verlenen op basis van waar zij toevallig zijn geboren.

 4. Peter de V.

  Vroegah, jaren 80 of zo, was er een eis voor sociale binding. Dat betekende als je aantoonbaar lang in Utrecht woonde, of je werkte er, dan kwam je in aanmerking voor sociale huur, voor een goedkope koopwoning, of mogelijk wat andere dingen.
  Als je een duurdere woning kocht of huurde, of particulier huurde, dan hoefde je niet aan die eis te voldoen.
  Oude wijn in nieuwe zakken, lijkt me.

 5. Baliekluiver

  Als ‘verhuizen binnen de stad’ een criterium wordt mag ik hopen dat studenten die uit alle windstreken naar Utrecht komen om uit het zicht van papa en mama een paar jaar te kunnen feesten daar niet onder vallen. Want anders gaat zo’n toewijzingsbeleid bij voorbaat mislukken. Maar los daarvan, het ‘cruciale beroepen’ criterium zal ook nooit standhouden omdat het juridisch én politiek onuitvoerbaar is. Kortom, het plannentje van Hugo is niet heel erg doordacht en zal ongetwijfeld sneuvelen bij de Raad van State.

 6. Wies

  Lekker dan, feitelijk is dit eigen volk eerst. Dat uitgerekend DENK dit steunt, zogenoemd tegen discriminatie en wiens achterban hier ook maar decennia geleden zijn komen wonen en veel sociale woningen verkregen hebben. Van de overige partijen verwacht je dit standpunt wel.

  Dan mag ook wel geïnvesteerd worden in goede, extra universiteiten aan ‘de randen van het land’. Betere verbindingen, werkgelegenheid, gezondheidszorg, etc. en zo nog wat zaken. Waarom verhuizen mensen en masse naar Utrecht? Verdiep je daar eens in zou ik zeggen.

  Overigens is de gehate ‘yuppificering’ vaak positief, mits de balans blijft. Dus deels ‘Utrechters’ (wie dat ook maar mogen zijn), deels zwakkeren, deels yuppen. Gaat verloedering tegen en zorgt voor een mooiere buurt met verschillende voorzieningen. Hou als gemeenteraad rekening met die samenstelling in je bestemmingsplannen, dan komt het vanzelf goed.

 7. Tanja Ruijter

  EINDELIJK!! En dan alleen maar hofjes bouwen….komt altijd van pas, of voor de ouderen of de jongeren! Twee groepen die het leuk vinden om zo af en toe en praatje te maken of met elkaar te zijn in de binnentuintjes. Fantastische oplossing voor de eenzaamheid!! Dank voor uw aandacht.

 8. cas

  Als ik mijn huis verkoop mogen ze best mensen uit Utrecht voorrang geven, zolang ze maar beseffen dat ook zij dik moeten betalen.

 9. Realist

  @Wies. En wat is daar mis mee? Ik mis zelfs nog in dit voorstel dat we huurwoningen gewoon eerlijk volgens een wachtlijst aanbieden. Dus niemand, ook geen nieuwkomers, met voorrang een huis toewijzen.
  De Yuppyficering is trouwens door GL zelf veroorzaakt door de stad onnodig met duur betaalde hobbyprojecten te voorzien. Dat geld moet ergens vandaan komen en idealistische yuppen, de nimby’s, komen daar gretig op af.

 10. cas

  GL en D66 hebben toch als slogan “door de yuppen, voor de yuppen”….

 11. Speak Upje

  @ Cas

  Nee dat is vooral de VVD. Onderschat de Yuppen bij het CDA tegenwoordig ook niet. En bij D’66 inderdaad.

 12. Confusius

  @ Realist

  Raaskal toch eens niet zo. Het geld van woningbouwprojecten gaat naar de investeerders en de vastgoedjongens hoor. Zelden richting gemeente of overheid.

  Je theorie snijdt niet echt hout. Behalve dat de gemeente de de hoofdprijs rekent voor haar grond, wanneer ze die doorverkoopt.

 13. Koel Hoofd

  “Ook stellen de partijen de gemeente voor om ‘yuppificering’ tegen te gaan, door ook bij betaalbare koophuizen voorrang te geven uit inwoners aan Utrecht. ”
  Hmm, wat is eigenlijk de definitie van een betaalbare woning in Utrecht?
  De prijzen zijn hier echt hysterisch te noemen, maar ja, dat zijn de kopers ook.

  @Cas
  Je vergat een stukje, het is ‘van de yuppen voor de yuppen door de yuppen’.

  @Peter de V
  Dat klopt en dat werkte ook heel goed.

  @Scherpschutter
  No worries
  Huugje heeft heel zorgvuldig een reputatie opgebouwd van ‘koeien met gouden horens beloven’ en het dan vooral niet waar te maken.
  Maar beetje meer socialisme kan echt geen kwaad.

  @Michel
  “Waarom zou ik als inwoner wiens wieg elders stond minder rechten hebben om in Utrecht te wonen?”
  Laat dit een wijze les voor je zijn, rechten heb je niet die worden je toegekend door diezelfde personen die je ze ook weer kunnen afnemen.
  Misschien de volgende keer maar niet op D66/GL stemmen want dankzij hun kan jij straks hier niet wonen tenzij je de jackpot meeneemt.

  @Wies
  Omdat mensen kudde dieren zijn en heel graag onder gelijkgestemden willen zijn. 1 populair schaapje is genoeg om de hele kudde gedwee te laten volgen….
  Verder wel goeie ideetjes 🙂

  @confusius
  “Je theorie snijdt niet echt hout. Behalve dat de gemeente de de hoofdprijs rekent voor haar grond, wanneer ze die doorverkoopt.”
  Dat is juist het hele punt!
  Onze gemeente heeft een sterk oplopend kas te kort vanwege financieel wanbeleid en haalt dat geld zonder te verblikken of verblozen weg bij haar inwoners, en anders wel bij de overheid die het bij alle Nederlanders weghaalt. Die duurzaamheidsrakkers drijven daarnaast ook nog eens de cascoprijzen gigantisch op met hun idiote bouweisen omdat alles maar DUURzaam moet zijn. En, binnenstedelijk bouwen is de meest kostbare vorm van bouwen.
  Het is nu al zo ver dat er niet eens meer betaalbare huur gebouwd kan worden in Utrecht…
  Denk daar maar aan, als je de volgende keer weer mag stemmen.

 14. Realist

  @Cas. Stiekem wel en ze willen vooral geen last hebben van hun eigen idealen. De GroenLinkse yuppies in Amsterdam willen geen windmolens in de buurt. Hilarisch.

 15. Scherpschutter

  @Koel Hoofd

  “Maar beetje meer socialisme kan echt geen kwaad.”

  Zo is het. Socialisme is een fantastisch idee! Het is alleen maar als realiteit een complete ramp gebleken. LOL

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).