Demonstratie voor betaalbare woningen bij Wilhelminawerf in Utrecht Demonstratie voor betaalbare woningen bij Wilhelminawerf in Utrecht

Demonstratie voor betaalbare woningen bij Wilhelminawerf in Utrecht

Demonstratie voor betaalbare woningen bij Wilhelminawerf in Utrecht
Mirthe Biemans. Foto's: Bas van Setten
Een handjevol mensen protesteerde zaterdagmiddag bij de Wilhelminawerf in Utrecht voor betaalbare woningen. Er is bewust voor deze locatie gekozen omdat er volgens de demonstranten in het gebied honderden betaalbare woningen hadden moeten komen, maar er door slecht gemaakte afspraken nu huizen staan die voor een select groepje betaalbaar zijn.

Een handjevol mensen protesteerde zaterdagmiddag bij de Wilhelminawerf in Utrecht voor betaalbare woningen. Er is bewust voor deze locatie gekozen omdat er volgens de demonstranten in het gebied honderden betaalbare woningen hadden moeten komen, maar er door slecht gemaakte afspraken nu huizen staan die voor een select groepje betaalbaar zijn.

PvdA’er Mirthe Biemans is de initiatiefnemer van de demonstratie. Eerder organiseerde zij een vergelijkbaar protest bij de Galaxy Tower op het Jaarbeursplein. De demonstranten zien dat de woningen in Utrecht de laatste jaren veel duurder worden en roepen het stadsbestuur op daar iets aan te doen.

In oktober vorig jaar bleek dat de woningen in de Wilhelminawerf duurder worden aangeboden dan de gemeente voor ogen had. Volgens de gemeente komt dat doordat ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) zich niet houdt aan de prijsafspraken die in december 2016 zijn gemaakt. KWP denkt daar echter anders over. Er loopt inmiddels een juridische procedure over de huurprijzen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Afspraken

“Dit is geen uitzondering. Je ziet in de stad bouwproject na bouwproject met alleen maar dure woningen”, aldus Biemans die stelt dat het anders kan. “Door wel juridisch bindende afspraken te maken over betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen, beleggers die massaal de stad opkopen te weren en een vergunning in te voeren zodat je alleen woningen mag verhuren als je je aan de regels houdt.”

Tot slot maakte Biemans zaterdag bekend zich kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap van de PvdA in Utrecht. Eerder deden Rick van der Zweth en Hester Assen dit ook al. Andere kandidaten voor de functie kunnen zich nog tot de zomer melden. Begin september besluiten de leden wie de lijsttrekker voor de verkiezingen van 2022 wordt.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Bill

  Protesteren en kandidaatstelling?? Ah, dat een-tweetje kennen we natuurlijk al…, ‘t stemmen hengelen is begonnen?

  En verder duur? ja, dat klopt. Maar dat ligt meet bij de hardheid van de afspraken die de gemeente maakt, en niet zozeer de ontwikkelaar. Dat de gemeente het “voor ogen had” is van een bepaalde naïviteit die de gemeente niet vreemd is…

 2. JdV

  Grappig. Ik zie juist bericht na bericht over de bouw van woningen voor starters en studenten. Het is maar hoe je het bekijkt.

 3. WvR

  Ideetje:
  D’r ligt een geinig klein poldertje van meer dan 15km2 ten zuidwesten van Utrecht. Wellicht dat daar wat mee gedaan kan worden.

  Al snap ik dat er voor dat gebied ook andere opties zijn.
  Zoals bijvoorbeeld een energielandschap, want daar doe je ook heeeeeel veel mensen een plezier mee. En is bovendien beter voor de geel-gevlekte groene schildkever.

 4. Scherpschutter

  Verbijsterend. Weer een linkse partij die roeptoetert over tekorten van woningen op de woningmarkt…en dan niet met de even logische als voor de handliggende oplossing ‘meer woningen bijbouwen’ komt, maar met de non-oplossing ‘alle bestaande woningen meer reguleren’. Alsof daar ook maar 1 extra woning door verschijnt….

  Nee. Links staat met lege handen. Maar dan ook echt volkomen met lege handen. Gezond verstand lijkt definitief te zijn uitgestorven ter linker zijde.

 5. wollie

  zelfbewoningplicht vergroot eerstewoningbezit, dat blijkt wel uit beleid in andere europese steden. het kan ook niet anders want de overheid reguleert immers ook de bestemming van grond.

  hoe ‘vrijheid blijheid’ eruit ziet kun je in België zien: lintbebouwing en altijd met de auto naar voorzieningen.

 6. Herman

  Denk dat menig projectontwikkelaar niet meer zo rustig zal slapen na deze demonstratie.

 7. Koel Hoofd

  Zie hier het failliet van links, de achterban staat bij hen al vele jaren in de kou.
  Er resteert nu enkel nog holle emotie politiek, of een fusie met de partij welke die juist bij uitstek hier die peperdure woningen realiseert.
  In dat laatste geval kan de arme linkse achterban maar beter alvast een plekje onder een van de vele fietsbruggen gaan reserveren voordat het ook daar te duur wordt om te verblijven.

 8. Stuiter

  Slimme zet van oppositie partij pvda en vooral ook van deze kandidaat lijsttrekker. De woningnood wordt een belangrijk verkiezingsthema. Het huidige college laat hier steken liggen. Vooral het besluit om de rijnenburg polder niet als nieuwe woonwijk te gebruiken is op dit moment niet uit te leggen. Maar ook als we dat gaan doen zal het jaren duren voor de eerste woningen daar beschikbaar komen. Regulering op het huidige woningaanbod is daarom net zo hard nodig als nieuwe woningen bijbouwen.

 9. Cas

  Het is gewoon niet mogelijk om in Utrecht momenteel goedkope huizen te bouwen. De gemeente verkoopt de grond tegen hoge prijzen, materialen zijn duur tegenwoordig en alle extra aanvullende duurzaamheid en bouw eisen zijn te kostbaar voor simpele woningen. Dus met dat spandoek kan ze beter voor het stadskantoor gaan staan.

 10. [email protected]🤪

  De PvdA is de oorzaak van al deze ellende,diverse wethouders van deze partij hebben de stad geen goed gedaan behalve zichzelf dan.

 11. Hans

  Decennialang heeft het neo-liberale, rechtse beleid van VVD en CDA de woningnood aangejaagd. Opvallend genoeg geven velen in dit forum links de schuld van de uit de klauwen gelopen wooncrisis. Met dat wijsvingertje op links gericht vergeten ze dat er drie vingers zijn die naar henzelf – naar rechts – wijzen.

 12. Inez

  Bill: de ontwikkelaar zit hier fout, die houdt zich niet aan de afspraken.

 13. Inez

  Koel hoofd: zowel linkse als rechtse mensen moeten ergens wonen. En raad eens: ze wonen gewoon naast elkaar!

 14. Ooginaller

  Of een nieuw gebouwd huis nu goedkoop is of duur: er gaat iemand in wonen (en met een beetje mazzel laat de nieuwe bewoner een oud huis achter). De oplossing is dus niet reguleren (dat maakt voor het netto aantal woningzoekenden geen fluit uit), maar meer bouwen.

 15. Wim

  Groot succes, zo te zien deze demonstratie.
  Met een beetje goede wil zie ik wel 10 demonstranten.

 16. Pee

  Jaren lang is de woningnood kunstmatig in stand gehouden.

 17. Hns

  Windowdressing tegen beter weten in van de pvda. Uiteindelijk stemmen ze toch in met alles en verpatsen ze hun idealen voor pluche en een goudgerande toekomst bij een multinational

 18. JdV

  @hans: wat een mooi punt heeft u. Goed bruikbaar ook. Een kneiterlinks gemeentebestuur dat met de wijsvinger naar de ontwikkelaar wijst die zich niet aan de afspraken zou houden heeft dus 3 vingers die naar zichzelf wijzen. Mooi gezegd!

 19. JdV

  @ inez: ik dacht dat de zaak bij de rechter lag. Maar u weet de uitslag van de rechtszaak al begrijp ik? Fantastisch.

 20. Hans

  @ JdV
  Even afgezien van het feit dat u mijn punt mooi vindt, maar dat is een vormkwestie, dank u- het volgende:
  Het stadsbestuur bestaat uit Groen Links, D’66 en de Christen Unie. Die laatste twee partijen associeren met ‘kneiterlinks’ is op zijn minst discutabel, maar goed. Het gaat u er misschien niet om zich genuanceerd uit te drukken. Dat mag. Belangrijker is het volgende:
  gemeenten vragen inderdaad torenhoge grondprijzen – maar dat is volledig te wijten aan de liberalisering van de woningmarkt onder rechtse kabinetten, kabinetten die bovendien een jarenlang falend landelijk ruimtelijk ordeningsbeleid hebben gevoerd, ja zelfs bevorderd en gestimuleerd!
  Om de woningvoorraad voor gewone mensen, zoals u (?) en ik in onze stad te waarborgen moet de ruimte worden beknot voor speculanten en andere marktpartijen die de woningprijzen opdrijven. Nu protesteert een handjevol burgers. Aan de politiek om het roer om te gooien en te bevorderen dat het weer normaal wordt voor normale mensen om normale huurprijzen te betalen voor normale huizen. Saai maar nuttig en vooral noodzakelijk.
  Zo zit dat.

 21. LGT

  Er zijn nog steeds mensen/stemmers die denken dat een Linkse Partij er is voor de gewone, modale, burger. Kijk dan naar het woningbeleid. Niets is makkelijker dan er voor te zorgen dat alleen woningzoekenden een woning kunnen kopen die daar zelf ook gaan wonen.
  Het is schandalig dat aan de ene kant de gemeente een kapitaal vraagt voor één vierkante meter grond en aan de andere kant de investeerder woningen koopt om veel geld te verdienen.
  Niet één Linkse Partij heeft daar ooit iets aan gedaan.
  Lang leve VVD en D66 die er alleen zijn voor de meer dan gemiddelde burger, bedrijven groot en klein en ondernemers en de linkse partijen zingen gewoon een vals liedje.

 22. Uuutje

  Zie hieronder het neo-liberale, bewuste, rechtse beleid, om de woonpositie van burgers doelbewust te verslechteren en sommigen exhorbitant rijk te maken (bewust rechts beleid):

  Van woonrecht naar woonmarkt

  Hypotheekrenteaftrek wordt ingezet als instrument om woningbezit te bevorderen (jaren ’80)
  Woningcorporaties worden verzelfstandigd (gebruteerd)(1995)
  Woningbezit wordt niet als vermogen belast (2001)
  Woningcorporaties worden belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting (2008)
  Kraken wordt verboden (2010)
  Ministerie van Volkshuisvesting wordt afgeschaft (2010)
  Introductie van wettelijke inkomensgrenzen sociale huur (2011)
  Verhuurdersheffing (belasting op sociale huurwoningen) wordt ingevoerd (2013)
  ‘Jubelton’ wordt ingevoerd (2013)
  Woningwet wordt geactualiseerd: inkomenseisen voor sociale huur worden aangescherpt, WOZ-waarde gaat meetellen in huurnorm (2015)
  Tijdelijke huurcontracten worden ingevoerd (2016)
  Hypotheeknormen worden verruimd (1990-2008 & 2016-2021)
  Overdrachtsbelasting voor starters voor woningen tot 4 ton wordt afgeschaft (2021)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).