Duurzame woonwijk langs het Merwedekanaal lijkt er nu echt te komen | De Utrechtse Internet Courant Duurzame woonwijk langs het Merwedekanaal lijkt er nu echt te komen | De Utrechtse Internet Courant

Duurzame woonwijk langs het Merwedekanaal lijkt er nu echt te komen

Duurzame woonwijk langs het Merwedekanaal lijkt er nu echt te komen
De transformatie van het oude Defensieterrein aan het Merwedekanaal naar een duurzame woonwijk is weer een stap dichterbij nu het college van B&W het Stedenbouwkundig Programma van Eisen heeft vrijgegeven. Er moeten daar eind 2018 ongeveer 500 woningen staan. 

De transformatie van het oude Defensieterrein aan het Merwedekanaal naar een duurzame woonwijk is weer een stap dichterbij nu het college van B&W het Stedenbouwkundig Programma van Eisen heeft vrijgegeven. Er moeten daar eind 2018 ongeveer 500 woningen staan. 

De nieuwe woonwijk, bij rijksmonument Villa Jongerius, past volgens de gemeente bij de wens om van Utrecht een duurzame en gezonde stad te maken. De wijk gaat eind 2018 tussen 450 tot 550 woningen herbergen, waarvan zo’n 250 eengezinswoningen. Verder komen er koop- en huurappartementen in verschillende prijsklassen.

Gezonde en groene wijk

Het idee voor de wijk vraagt aandacht voor gezondheid, groen en duurzaamheid. Er komt een netwerk van groene speelplekken en een deel van het gebied wordt autovrij om ruimte te bieden aan bewegen en spelen. De woningen worden energiezuinig. Parkeren kan op achtergelegen terreinen en in (verdiepte) parkeergarages. In de stadswijk wordt een aantal grote bomen geplant om hittestress tegen te gaan.

Aan het Merwedekanaal komt een plek voor de buurt. Ook komt er een stedelijke wand van 5-8 woonlagen, als afscheiding van de omringende verkeerswegen. Ook de aansluiting op de omringende wegen krijgt aandacht in het plan. Zo is gekozen voor één ontsluitingsweg,  vanaf de Overste den Oudenlaan. Om mensen te motiveren om de auto te laten staan en te kiezen voor de fiets, wordt ingezet op een fietsnetwerk. Fietsers moeten op meerdere plekken de wijk in kunnen.

Brug

De ambitie van de gemeente is om een nieuwe beweegbare brug aan te leggen tussen de nieuwe wijk en Parkhaven. De brug maakt fiets- en loopafstanden naar allerlei voorzieningen (zoals school, kinderdagverblijf, supermarkt) korter, veiliger en aantrekkelijker. Daarnaast kan vanuit Parkhaven via deze brug een directe verbinding worden gemaakt met parken en recreatiegebieden. Naar aanvullende financiering voor deze brug wordt gezocht.

6 Reacties

Reageren
 1. R

  Energiezuinige woningen? Nieuwe woningen bouwen in een wijk die als duurzaam bestempelt wordt en deze _niet eens_ energieneutraal maken? Komende 25 jaar moeten we volledig stoppen met olie/gas/steenkool willen we de aarde niet meer dan 2 graden opwarmen. Elke nieuwe woning zou minimaal energieneutraal moeten zijn, zeker ook als je bedenkt dat gemeente Utrecht als ambitie heeft om duizenden bestaande woningen achteraf (=veel duurder) energieneutraal te maken. Grote gemiste kans dus. Het geld heeft op de korte termijn weer eens gewonnen (lagere bouwsom).

 2. Kerwin

  Beste ‘R’,
  Wanneer een woning op zichzelf niet energieneutraal is, hoeft niet uit te sluiten dat een wijk dat als geheel niet is.
  Er zijn ook manieren – vaak goedkoper -, om als wijk collectief energie duurzaam in te kopen.
  Het zou inderdaad zonde zijn om kansen hier niet te pakken, maar die hoeven nog niet te zijn verkeken.

 3. Max

  Een prachtige lokatie zo aan dicht aan de rand van Centrum West, het nieuwe H.U.L gebied.En met het kanaal voor de deur een plek waar iedereen wel wil wonen. Dit soort mogelijkheden in de stad zijn zeer beperkt, dus zorg dat er 550 woningen komen met bijzondere architectuur die een perfecte aanvulling vormt bij de unieke VILLA JONGERIUS…

 4. Bart

  Energie 0 nota is een bestaand en beproefd concept. Geen hit en rum mentaliteit hier maar gewoon een wijk waar mensen geen energierekening meer hoeven te betalen maar een iets hoger investeringen/ huurniveau.

 5. robert v T

  IK ga er van uit dat in het programma van eisen meteen opgenomen is dat elk huis of appartement voorzien wordt van zonnen collectoren Er zijn hier in de buurt nog zoveel platte daken waar met behulp van de en de eigenaren zonne collectoren op kan plaatsen.In het kader van Utrecht schoon kan men beter geld hierin stekend dan in de milieuzone. Eigenaren van appartementen kunnen op hun eigen parkeer plekken mogelijkheden krijgen om via hun opgewekte elektriciteit hun eigen electrische auto op te laden Er moet nog wel bekeken hoe precies dat uitgevoerd wordt Technisch uitzoeken is mijn vak niet maar ik heb er nog wel ideeen over. en binnen de gemeente is er vast een afdeling of er is wel een energiebedrijf dat er de mensen voor heeft. Een leuk project en goede reclame.

 6. Bouwman

  Misschien een leuke invulling voor de opgave: circulaire huisvesting voor zelfstandige en onzelfstandige woonruimte, aangesloten op smart grid of off grid en extreem lage embedded energy. Betaalbaar en eenvoudig aan te passen resp. te verhuizen mocht de woonvraag veranderen resp. wegvallen: http://www.woodyshousing.com

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).