Er komen 280 studio’s aan de Pagelaan in Utrecht: ‘In de zomer van 2023 krijgen de eerste bewoners de sleutel’ Er komen 280 studio’s aan de Pagelaan in Utrecht: ‘In de zomer van 2023 krijgen de eerste bewoners de sleutel’

Er komen 280 studio’s aan de Pagelaan in Utrecht: ‘In de zomer van 2023 krijgen de eerste bewoners de sleutel’

Er komen 280 studio’s aan de Pagelaan in Utrecht: ‘In de zomer van 2023 krijgen de eerste bewoners de sleutel’
Foto: Bram van Toor
Er komen ongeveer 280 tijdelijke studio’s op de plek van het voormalige pand van het ROC aan de Pagelaan in Utrecht. De materialen van het schoolgebouw worden vervolgens weer gebruikt tijdens andere bouwprojecten.

Er komen ongeveer 280 tijdelijke studio’s op de plek van het voormalige pand van het ROC aan de Pagelaan in Utrecht. De materialen van het schoolgebouw worden vervolgens weer gebruikt tijdens andere bouwprojecten.

Momenteel wordt dit zogenoemde ‘donorgebouw’ in de Utrechtse wijk Hoograven ontmanteld door het bedrijf New Horizon Urban Mining. “Wij ontmantelen gebouwen met als doel zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik. In onze ogen is ieder gebouw een donorgebouw”, is te lezen op de website van de onderneming.

Op de plek van het schoolgebouw worden circa 280 studio’s in de sociale sector gebouwd. Het idee is dat deze woonstudio’s minimaal 10 jaar blijven staan. Zodra het ‘oogst-proces’ is afgerond kan de bouw beginnen. Als alles volgens planning verloopt is dit begin 2023 en krijgen de eerste bewoners in de zomer van dat jaar de sleutel.

Plaquette

De start van de ontmanteling van het ROC-gebouw is symbolisch begonnen nadat Stefan Boere van Janssen de Jong Projectontwikkeling, het bedrijf waar New Horizon Urban Mining onder valt, een plaquette overhandigde aan wethouder Susanne Schilderman.

“Circulariteit in de bouw is nog lang niet vanzelfsprekend”, zei de wethouder. “Des te belangrijker dat er (bouw)partners met lef zijn die actie ondernemen. Utrecht wil 50 procent minder primaire grondstoffen gebruiken in 2030. Daar zijn alle partners in de stad hard voor nodig. Het vraagt om verandering in de manier waarop grondstoffen uit bestaande gebouwen hergebruikt worden, maar ook verandering in de wijze waarop we met nieuwe gebouwen omgaan.”


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

15 Reacties

Reageren
 1. JdV

  “Als alles volgens planning verloopt is dit begin 2023 en krijgen de eerste bewoners in de zomer van dat jaar de sleutel.” Leuk. Maar via wie kunnen deze studio’s worden gehuurd? Woningbouwvereniging? Commerciële verhuurder?

 2. Lientje

  Ik woon al jaren in een doorstroom studio in Utrecht en doorstroom is er niet, leuke symptoom bestrijding maar toch jammer dat mensen van 30 tot in de 50 een kleine studio van 26m2 hebben, tijdens corona was dit geen pretje en dat was het daarvoor ook al niet zegmaar.

 3. X

  @JdV, als je dat nou even navraagt en dan hier post dan weet iedereen hier het meteen. Of mensen kijken zelf of er een site van dit project is. Je hoeft niet alles in je schoot geworpen te krijgen vanaf je toetsenbord.

 4. Koel Hoofd

  @Lientje
  26m2 is tegenwoordig een microwoning en doorstroom is een eufemisme geworden voor een dak boven het hoofd.

  Vastgoedexperts waarschuwen dat de komende jaren er slechts 30-50 duizend woningen per jaar gebouwd kunnen gaan worden…terwijl de bevolking vele malen sneller groeit. De EU heeft zelfs plannen om woningbouw onbetaalbaar te maken vanwege het klimaat.
  Doorstromen? Dat is een utopie geworden.
  Dus die mensen die in deze 280 tijdelijke woningen (barakken?) komen zullen daar veel langer dan 10 jaar moeten blijven wonen en zich gelukkig prijzen dat ze een dak hebben.

 5. karel

  meer informatie:
  https://www.pagelaan1.nl/

 6. JdV

  @X: websites van couranten zijn er om mensen van informatie te voorzien. Dan is het fijn als daar dan ook zoveel mogelijk relevante info beschikbaar is. Op basis daarvan kunnen mensen dan verder kijken of klikken. Maar alleen een heel sumier bericht is meer clickbait dan info imo.

 7. Marie-Claire

  Goed nieuws voor de statushouders

 8. Aa

  @Lientje: dat komt omdat sociale mobiliteit nagenoeg verdwenen is. De overheid snapt niet dat er tal van mensen zijn die nooit genoeg gaan verdienen om hier in Utrecht op de vrije markt te kunnen huren of wonen. Sociale woningen zijn er echter ook niet, want de vraag is daarvoor te groot en we vinden statushouders belangrijker dan Nederlanders. Wen dus maar aan die kleine woningen want die worden de norm voor het merendeel van de Utrechters.

 9. Marius

  Mooi! Toch weer 280 nieuwe woningen. En er zijn nog veel meer plekken die met creativiteit omgezet kunnen worden.

 10. Scherpschutter

  Dus permanente bouw op die locatie is niet mogelijk vanwege de herrie van de A12 volgens de overheid, maar maximaal 10 jaar langzaam kapot liggen gaan in een hokje van 20m2 dat is gebouwd van papier mache aan diezelfde A12 is volgens diezelfde overheid dan weer geen enkel probleem…

 11. buurtbewoner

  goed genoeg voor statushouders zodat voorrang reguliere sociale huur niet meer hoeft!

 12. Fvw

  Mijn oude lts de gildeburg, 3 jaar opleiding gevolgd in 1968. Toen net geopend .en nu al weer gesloopt.

 13. Wies

  Eens met Scherpschutter dat dit project een beetje een wrange nasmaak geeft. Zorg dan meteen voor goede, permanente bouw met geluidswerende maatregelen. Ik vind vijf tot tien jaar ook echt niet tijdelijk. En tijdelijk kan zomaar permanent worden met de gebrekkige slagkracht en monitoring van overheden.

 14. Fred

  @aa: wat een onzin zeg. De sociale mobiliteit in NL is enorm. Misschien geldt het voor jezelf (n=1) ?

 15. Eelco

  Op de Pagelaan wordt nu eindelijk iets met de voormalige school gedaan. Na ruim 10 jaar leegstand! Er kon niemand wonen want de snelweg was te dichtbij en daardoor een slechte lucht. Nu is er een tekort aan huizen en kunnen er wel opeens mensen wonen. De slechte lucht doet er ff niet toe. Onbegrijpelijk van de gemeent utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).