Er komen 56 appartementen aan de Helling in Utrecht waaronder 9 unieke atelierwoningen Er komen 56 appartementen aan de Helling in Utrecht waaronder 9 unieke atelierwoningen

Er komen 56 appartementen aan de Helling in Utrecht waaronder 9 unieke atelierwoningen

Er komen 56 appartementen aan de Helling in Utrecht waaronder 9 unieke atelierwoningen
Impressie van het nieuwbouwcomplex. Bron: Gemeente Utrecht
Op de plek waar nu nog een bedrijfspand staat aan de Helling, moeten straks 56 huurwoningen gebouwd worden. Negen daarvan worden zogenoemde atelierwoningen, iets dat nieuw is voor Utrecht. De gemeenteraad moet ook nog over het plan besluiten en er komt nog een vergunningsprocedure.

Op de plek waar nu nog een bedrijfspand staat aan de Helling, moeten straks 56 huurwoningen gebouwd worden. Negen daarvan worden zogenoemde atelierwoningen, iets dat nieuw is voor Utrecht. De gemeenteraad moet ook nog over het plan besluiten en er komt nog een vergunningsprocedure.

Het bedrijfspand ligt op de hoek tussen poppodium De Helling en de brandweerkazerne. Dit gebouw moet tegen de vlakte om plaats te maken voor een wooncomplex met 56 huurwoningen. Er komen 47 twee- en drie kamerappartementen en in de plint en aan de straatzijde worden negen atelierwoningen gebouwd.

Kunstobjecten

In deze negen appartementen gaan de huurders straks wonen en werken in één huurcontract combineren. De atelierwoningen zijn met name bedoeld voor het maken, presenteren en op kleine schaal verkopen van kunstobjecten te combineren. Ook kunnen er bijvoorbeeld cursussen worden georganiseerd.

De atelierwoningen bestaan uit woon- en werkruimtes. Het woongedeelte ligt op een verhoging aan de achterzijde van het pand. De werkruimte bevindt zich op de begane grond aan de straatzijde van de Helling. De woningen krijgen een aparte slaapkamer en een buitenruimte. Bij elkaar wordt de totale oppervlakte zo’n 80 vierkante meter.

Karakter

“De negen atelierwoningen in de open plint aan de straatzijde dragen bij aan het gewenste levendige en creatieve karakter van het gebied. Deze atelierwoningen voorzien in een grote behoefte aan betaalbare ruimte voor kleinschalige, artistiek gedreven bedrijvigheid. […] Dit type woning is nog niet in Utrecht gerealiseerd”, aldus de gemeente.

Naast de nieuwe appartementen ontstaat vanwege het project ook extra publieke ruimte. Dit wordt gebruikt om het gebied groener te maken. Als alles volgens planning verloopt starten de sloop- en bouwwerkzaamheden eind 2022.

15 Reacties

Reageren
 1. H Baartman

  Wie, welke partij gaat daar bouwen?

 2. Rietje

  Weer zo’n betonnen blok. Jammer nou. Waarom is het meestal zo lelijk wat er gebouwd wordt ? Kijk in Zijdebalen hoeveel beter het ook kan.

 3. WvR

  Niet dat ik er iets op tegen heb, maar was er al niet een vergelijkbaar concept in de jaren 80? Kantoor & Woning ineen.

  Ben de naam vergeten, wellicht had het geen naam, alhoewel die kans me klein lijkt: Concept verkopen veel beter met een naam.

 4. Bill

  Nou, ze trekken het spoor der onooglijke architectuur goed door in het gebied. Qua continuïteit zit het wel goed bij de gemeente.. Wat een wanstalt..!

 5. Koel Hoofd

  Meestal zien de artist impressions er verdacht leuk uit.
  Deze artist impression is ronduit deprimerend, lijkt net een oostblok kazerne.

 6. Tim

  Rotsoord is echt in de running voor lelijkste nieuwbouwwijk sinds de jaren ’60…

 7. Erwin

  Grappig! Had de “architect” nog een oost-duits ontwerp uit de jaren 50 liggen?
  Neem eens een voorbeeld aan Amsterdam, wat ze daar bouwen ziet er stukken beter uit!

 8. Wies

  Moxy aan de overkant is nog net iets mooier, maar dit zit er niet ver naast! Ik had wel iets meer markante/mooie gebouwen verwachten op deze plek. Dit is een gemiste kans.

 9. Fierelsje

  Heremetijd. Kan dat nou niet anders? Er staat al zoveel lelijks op die plek. Welke arcitect hebben ze hiervoor gevonden? De goedkoopste? Zat zeker bij de prijs inbegrepen. Leg mij eens uit waarom er niet een keer moeite wordt gedaan voor mooie architectonische ontwerpen? En dan als troostprijs extra publieke ruimte voor eventueel groen? Wie verzint zoiets knulligs.
  Bovendien: 80 viekante meter om te wonen, werken en te verkopen in de atelierwoningen. Stel je dat maar even voor: hoeveel woonruimte? Een slaapkamer. Hoeveel werkruimte? En verkoop? Kunstenaars zijn overal blij mee denkt de gemeente.

 10. Architectuur Utrecht

  Wat een gemiste kans deze belabberde fantasie loze architectuur.!
  Waarom niet eens een echte architect buro van naam en kunde uitgenodigd ??
  Deze plek vraagt om een hogere ambitie nivo, hopelijk laat de schoonheidsspecialiste commissie dit niet gebeuren!

 11. Drama

  Waarom moet er weer een nieuw pand worden gebouwd? Herbruik het oude pand gewoon!

 12. Willem

  Gaat dat politiebureau eigenlijk ook plat?

 13. buurtbewoner

  zo jammer dat er op dat hele rotsoord lelijke nieuwe troep is gebouwd, en ook deze sluit er naadloos op aan, absolute dieptepunt is die moxy

 14. eemke

  In Leidsche Rijn staan ook al een tweetal blokken met Atelierwoningen van de
  Plaatsmaker, voorheen SWK, de zg Kersenboomgaard, er zijn in het totaal 30 atelierwoningen.
  Ateliers Kersenboomgaard
  https://dekersenboomgaard.nl
  dus nieuw is het niet maar wel fijn dat ze erbij komen!

 15. Marcel

  Waarom niet 150? Gewoon hoger en leuker? Dan is het voor de project ontwikkelaar ook beter te betalen met minimaal 150 parkeer plekken eronder en 250 voor fietsers. En ruime balkons. Durf te wedden dat het niet gaat gebeuren. Iets voor de partij: Stadsbelang?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).