Er komen 56 sociale huurwoningen op de plek waar nu vluchtelingen verblijven aan ’t Goylaan in Utrecht Er komen 56 sociale huurwoningen op de plek waar nu vluchtelingen verblijven aan ’t Goylaan in Utrecht

Er komen 56 sociale huurwoningen op de plek waar nu vluchtelingen verblijven aan ’t Goylaan in Utrecht

Er komen 56 sociale huurwoningen op de plek waar nu vluchtelingen verblijven aan ’t Goylaan in Utrecht
Het pand aan 't Goylaan.
In het voormalige kantoorgebouw aan ’t Goylaan in Utrecht, waar nu nog vluchtelingen worden opgevangen, komen straks 56 sociale huurappartementen. Het idee is dat deze woningen er maximaal 15 jaar blijven.

In het voormalige kantoorgebouw aan ’t Goylaan in Utrecht, waar nu nog vluchtelingen worden opgevangen, komen straks 56 sociale huurappartementen. Het idee is dat deze woningen er maximaal 15 jaar blijven.

Het voormalige kantoorpand doet sinds november 2022 dienst als crisisnoodopvang voor zo’n 120 asielzoekers. Het idee was dat deze mensen er tot 1 april van dit jaar konden blijven, maar in februari is besloten daar twee maanden aan vast te plakken omdat de nieuwe plek in Zeist pas in mei beschikbaar zou zijn. Op 1 juni zijn de vluchtelingen dus vertrokken uit het pand.

De eigenaar had bij de gemeente een plan ingediend om het pand te transformeren naar 56 studio’s in de sociale sector. Daardoor zou de zogenoemde ‘werkfunctie’ permanent verdwijnen en ook zouden alle woningen 30 vierkante meter groot worden, terwijl de gemeente naar eigen zeggen liever variatie in woningoppervlakte ziet.

RSU

De gemeente heeft daarom voorgesteld om tijdelijke woning in de sociale sector te realiseren. Dit strookt namelijk met de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU 2040) waarin staat dat de werken ook in de wijken voldoende ruimte blijft krijgen.

Daarnaast zou het pand nog wel een tijdje mee kunnen en hierdoor blijft het gebouw voor in ieder geval 15 jaar behouden. “Dit is voordelig in verband met duurzaamheid en circulariteit”, schrijft het college. Tot slot kunnen de woningen op deze manier sneller opgeleverd worden.

Servicekosten

Met de eigenaar is afgesproken dat er 56 sociale huurwoningen komen, waarvan er 39 iets groter zijn dan de overige 17. Deze woningen mogen maximaal 15 jaar verhuurd worden en er mag geen winst worden gemaakt op de servicekosten. Het plan is dat de woningen begin volgend jaar worden opgeleverd.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. FH

    Toch een vraag: mag je nou wel splitsen en verhuren/’melken’ als je een groot pand hebt waar je e.e. a. In kan knutselen, maar niet als je een gewoner extra huis hebt? We vatten het niet.

  2. O. Mopperkont

    Mag toch hopen dat ze wat anders op de begane grond maken als woningen. Aan de Goylaan kant wil je op de begane grond toch niet wonen, en aan de andere kant heb je een stoepje van 90 cm ofzo tussen je raam en de koplampen van je parkerende buurman. Oja, en ik hoop dat een beetje schoonmaken dr nog wel vanaf kan…

  3. Elsbeth de Groot

    FH, ja, als het pand maar groot genoeg is, is het blijkbaar wel toegestaan. Ben je particulier en heb je je huis volgens de gemeente te lang leeg staan, dan zetten ze er huurders voor je in en zijn er geen afspraken als maximaal 15 jaar verhuren. Welkom bij de gemeente Utrecht.

  4. Ooginaller

    Wat een gemopper allemaal zeg. Er moesten toch sociale woningen bij? Komen ze een keer, begint ‘men’ te piepen over een een te kleine voortuin. Ik denk dat de mensen die ein-de-lijk een zelfstandige woonruimte krijgen, daar dolblij mee zijn.

  5. Cees

    30 m2 dat is toch geen woning maar een kippenhok . Ze maken van oud hoograven zuid het afvoerputje van de stad.

  6. Anne Marie ten Berge

    Kan iemand in het kadaster opzoeken van wie dat pand / dat kantoorgebouw is?

  7. Peter

    Wordt het nu tijdelijke bewoning voor 15 jaar omdat de RSU 2040 wil dat het daarna weer ruimte voor bedrijven wordt? Doe bedrijven lekker aan de rand van Utrecht, dat scheelt een hoop verkeer in de stad.

  8. Scherpschutter

    @Cees

    Dat is allemaal heel gebruikelijk hoor in socialistische samenlevingen. Na de revolutie in Rusland in 1922 bijvoorbeeld, eigenden de Bolsewieken zich 75% van alle woningen toe, om de woningen vervolgens op te delen in kleine hokjes waar hele gezinnen konden wonen. Zogenaamde ‘kommoenalka’s’. Dat noemden de socialisten rechtvaardig in de strijd tegen de nood op de woningmarkt, terwijl de apparatjiks uiteraard hun intrek namen in de laatste 25% private woningen, vaak de mooisten van allemaal uiteraard. Maar dit terzijde.

    En je ziet het nu in Utrecht ook weer. Hele woonwijken zonder infrastructuur, waar mensen in hokjes van 30m2 – 45m2 worden gestopt, met rondom de hokjes allerlei gedeelde voorzieningen, zoals (moes)tuinen, wasgelegenheden en bewegingsfaciliteiten. Zo worden alle mensen straks allemaal broeders.

    *begint De Internationale te brullen*

  9. Teringjantje

    Zo te zien heeft dat pand ook even in de fik gestaan (rechtsboven).

  10. Binnenstadbewoner

    Ja mooi. Meer woningen erbij.

  11. HenQ

    @scherpschutter
    Spijker, kop. Een socialistisch / globalistische strategie past ook perfect bij you-own-nothing en de autoloze woonwijk. In de DDR zorgde de communistische regering dan juist dan wel weer voor betaalbare en ruime woningen met de plattenbau. Net als daar woonde de partijtop daar ook uiteraard niet, en nu evenmin. Rules for thee, not for me.

  12. Uuu

    @ Henq (1 van de alterego’s van mistoetert)

    We leven in een neo-liberaal kapitalistisch systeem geen socialistisch systeem. Alles ten faveure van het bedrijfsleven. De burger is 3e rangs. Dat zie je toch aan alles?

    Daarom moet de gemeente ook steeds afspraken maken over dat er geen investeringsverhikels gof geld verdienen aan die kleine hokjes en de servicekosten. (Waar men overigens steeds slecht in slaagt). Zal nu ook wel weer een flater worden.

    Na 3 huurstijgingen zit sociale woningbouw al in de vrije sector en dat is precies waar die investeerders op uit zijn. Een paar jaar je conformeren aan slechte regels en daarna heb je vrij spel. Katching Katching.

  13. Scherpschutter

    @HenQ 1:14

    Ah ja! De beroemde WBS-70 serie….LOL. Wel, de DDR plattenbau zal voor Uuu vast en zeker allemaal als een warm nostalgisch bad voelen, net zoals de vele moderne kommoenalka’s die nu in Utrecht gebouwd worden ook vast en zeker in de smaak zullen vallen.

  14. Uuu

    @ Mistoetert

    Je bedoelt al die betonbouw die neergeplempt wordt om met zo min mogelijk kosten zoveel mogelijk te verdienen door de vastgoedjongens? Lekker overal hoogbouw neerplempen, want heel vaak verdienen op dezelfde vierkante meters. Daar heeft de overheid zeer weinig mee van doen, behalve dat de overheid de grond doorverkoopt aan de vastgoedjongens. Als het aan de burgers en overheid zou liggen had het stationsgebied meer laagbouw en meer groen hebben gekregen (referendum). Echter bepalen die dat dus niet en is het de commercie die beton en hoogbouw dicteert.

    De overheid heeft zelf zeer weinig inspraak, blijkt wel weer uit hoe de vastgoedjongens mondelinge afspraken met de gemeente over voorwaarden (servicekosten o.a.) aan hun laars lappen (en de juridische wegen beter weten te bewandelen).

  15. Wim

    De gifpen is ook weer druk bezig geweest, xit worden single studenten woningen dus wat is het probleem.
    En ja vastgoed eigenaren mogen aan hun igendom verdienen want zij investeren niet de gemeente.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).