Er komen 6000 woningen bij in Utrecht; plannen voor Merwedekanaalzone verder uitgewerkt - De Utrechtse Internet Courant Er komen 6000 woningen bij in Utrecht; plannen voor Merwedekanaalzone verder uitgewerkt - De Utrechtse Internet Courant

Er komen 6000 woningen bij in Utrecht; plannen voor Merwedekanaalzone verder uitgewerkt

Er komen 6000 woningen bij in Utrecht; plannen voor Merwedekanaalzone verder uitgewerkt
Een luchtfoto van de Merwedekanaalzone. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Er komen minimaal zesduizend woningen bij in de Merwedekanaalzone. Dat is besproken in de gemeenteraad op donderdag. Er werd gesproken over de invulling van de te bouwen wijk tussen de Europalaan en het Merwedekanaal. Het ging onder andere over het aantal woningen, aantal bruggen over het kanaal en welk type woningen.

Er komen minimaal zesduizend woningen bij in de Merwedekanaalzone. Dat is besproken in de gemeenteraad op donderdag. Er werd gesproken over de invulling van de te bouwen wijk tussen de Europalaan en het Merwedekanaal. Het ging onder andere over het aantal woningen, aantal bruggen over het kanaal en welk type woningen.

Alle politieke partijen willen dat de nieuwe wijk er komt. Hoe de zone precies ingevuld zal moeten worden was onderwerp voor gesprek en op een aantal onderdelen moet daarom ook meer onderzoek worden gedaan. Zo was het aantal woningen een discussiepunt. Zesduizend woningen zullen er in ieder geval gebouwd kunnen worden, maar voor een scenario om tot tienduizend woningen te bouwen stuitte op verzet.

Bereikbaarheid

De Utrechtse fracties van Stadsbelang, PvdA, CDA en Partij voor de Dieren zijn bang dat een verdere uitbreiding van het aantal woningen ten koste zal gaan van de leefbaarheid. In een eerdere Milieu Effect Rapportage (MER) werd geadviseerd om tot zesduizend woningen maximaal te bouwen met het oog op bereikbaar- en leefbaarheid. Toch wil de coalitie nog een onderzoek afwachten welke maatregelen nodig zouden zijn om de bereikbaarheid te verbeteren.

Verder werd er ook gesproken over het aantal bruggen dat over het water moet komen. In de voorlopige plannen zijn het er zes, waarvan er drie tussen de Koningin Wilhelminalaan en de Beneluxlaan moeten. De kritiek daarop was dat woonbootbewoners bang zijn dat ze moeten wijken, de bruggen zouden het rustige karakter rondom het water doen verdwijnen en ook vragen mensen zich af of de roeiers geen last van de bruggen gaan krijgen. Na een motie wordt nu uitgezocht of dit ook te doen is met één brug.

Type woningen

Er is ook besloten dat er meer middeldure huur (tussen de 750 en 900 euro) zal moeten komen in de zone. Eerder werd gesproken over 15% middeldure huur, maar onder meer het CDA Utrecht vond dit niet ambitieus genoeg. Er was een raadsmeerderheid om te kiezen voor 25% middeldure huur.

Wat er gaat gebeuren met de tippelzone op de Europalaan is nu nog niet zeker. Die moet weg op deze plak, maar en verplaatsing van de zone mislukte vorig jaar. Een nieuwe locatie is er dan ook nog niet.

Groen

De nieuwbouwwijk aan het Merwedekanaal krijgt daarnaast een ecologische verbinding langs het kanaal en Park Transwijk. Een amendement van de Partij voor de Dieren werd unaniem ondersteund door de Utrechtse gemeenteraad. De groene zone wordt 10 meter breed en circa 275 meter lang, en biedt ruimte aan een gevarieerde bomenlaan, struiken en een hooiland met kruiden en bloemen. Met deze zone wordt een gebied van circa 2.750 m2 groen gerealiseerd.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Philip

  Wow 2750 meter groen voor 6000 bewoners. Mijn ouders hebben al 20.000 vierkante meter alleen voor zichzelf. 2750m2 is in mijn ogen een grote tuin.

 2. Bill

  @Philip: Aantal punten:

  – Minimaal 6000 woningen, geen bewoners.
  Voor de levendigheid en ontwikkeling van de stad mogen het er wat mij betreft 12000 worden. Dit betekent woningen extra voor rond de 20.000 Utrechters die woningzoekend zijn. Prima!
  – Park Transwijk ligt om de hoek, een mooi gebied om te recreëren in het groen.

 3. JdV

  @Philip: En in Argentinië of Australie is 20.000 vierkante meter een kleine tuin. In Hong Kong wonen daar 15.000 bewoners op. Wat is uw punt ?

 4. Willem

  Philip wil gewoon etaleren dat ie uit een goed nest komt, verder heeft ie geen punt…

 5. herman

  Goed nieuws. Dit lelijke stukje stad zal alleen maar opfleuren door al die woningen en levendigheid die dit met zich meebrengt. Hopelijk wel voldoende bruggen dan krijg je een mooie aansluiting met de Rivierenwijk, deze wijk kan ook wel wat extra’s gebruiken.

 6. w

  arme Philip, op heel veel hectare opgegroeid, maar zonder aandacht & liefde…

 7. Erik

  Philip snapt niet dat je mensen in een stad geen 20.000 m2 voor zichzelf kan geven. Dan heb je namelijk geen stad meer maar een heel erg uitgebreid dorp. Het voordeel van de stad is juist de concentratie en hoge dichtheid.

 8. Cico

  Tsja, mijn ouders wonen ook op het platteland met een half bos en weiland als tuin. Kan je niet vergelijken met een stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).