Er komen 67 appartementen voor starters aan de Jagerskade in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Er komen 67 appartementen voor starters aan de Jagerskade in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Er komen 67 appartementen voor starters aan de Jagerskade in Utrecht

Er komen 67 appartementen voor starters aan de Jagerskade in Utrecht
Het Vechthuis. Foto: Eva de Koeijer / DUIC
Op het terrein achter het voormalige Vechthuis bij de Rode Brug worden 67 duurzame appartementen gebouwd. Aan de Jagerskade komen drie gebouwen te staan van drie, vijf en zes verdiepingen, met daaronder een parkeergarage. De appartementen zijn vooral gericht op starters, maar ook op bewoners uit de buurt.

Op het terrein achter het voormalige Vechthuis bij de Rode Brug worden 67 duurzame appartementen gebouwd. Aan de Jagerskade komen drie gebouwen te staan van drie, vijf en zes verdiepingen, met daaronder een parkeergarage. De appartementen zijn vooral gericht op starters, maar ook op bewoners uit de buurt.

In totaal komen er 48 appartementen van 50 vierkante meter, twaalf van 68 vierkante meter en zeven van 75 tot 100 vierkante meter. De helft van de woningen krijgt een huurprijs tussen de 720 en 950 euro per maand. De rest komt in de vrije sector. Buurtbewoners die van een sociale huurwoning naar een van de appartementen verhuizen, maken meer kans om een appartement toegewezen te krijgen.

De twee monumentale panden aan de Jagerskade blijven staan. Waarschijnlijk zal daar horeca voor de buurt inkomen. Ook de voormalige kolfbaan blijft
behouden: die krijgt een kantoorfunctie.

Drie jaar geleden sloot het voormalige party- en congrescentrum Het Vechthuis na ruim veertig jaar de deuren. Toen was al bekend dat er geen horeca zou komen, maar woningen. Ondernemer en projectontwikkelaar Oscar de Goede, toen onder meer bekend van de horeca in de Drieharingstraat, nam Het Vechthuis over.

(Tekst loopt verder onder foto)

Het figuur laat o.a. zien waar de gebouwen komen te staan. Foto: Gemeente Utrecht

Verbeterd groen

Dit project wil ook bijdragen aan de groene recreatieve route langs de Vecht. Het groen op het terrein wordt dan ook verbeterd en zal voor iedereen toegankelijk zijn. Verder komen er zonnepanelen op de daken te liggen. Daarnaast worden de appartementen gasloos en goed geïsoleerd.

Het aanleggen van een goede toegangsweg is nog wel een aandachtspunt. De gemeente overlegt daarover met buurtbewoners en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), de eigenaar van de rioolwaterzuiveringsinstallatie vlakbij. Ook over de geuroverlast wordt gesproken met HDSR.

‘Prachtige stek’
De eigenaren van Het Vechthuis, Ronald en Liesbeth de Zeeuw, maakten in mei 2017 de keuze om hun pand te verkopen. Er gold altijd een milieuvergunning voor het terrein, maar die verviel. De rioolwaterzuivering die vlakbij zat, werd namelijk verplaatst naar de andere kant van het terrein.

“Eigenlijk hield die vergunning hier alles tegen”, zei Ronald toen. “Met een milieuvergunning is alleen zware industrie of horeca mogelijk. Toen bekend werd dat de milieuvergunning zou vervallen, klopte de ene na de andere projectontwikkelaar aan. Het is natuurlijk ook een prachtige stek aan het water. Tja, dan moet je als ondernemer afwegingen gaan maken.”

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Goeie genade wat een hoge huurprijzen, €720-€950 voor slechts 50-68m2!

 2. Erwin

  @Koel hoofd: en ja hoor daar gaan we weer! Luister, dat zijn normale prijzen voor een stad. Als je dat teveel geld vind, of te weinig ruimte, dan ga je lekker naar Almere. Stuk goedkoper en grotere woningen.

 3. Hans Bronkhorst

  Als de toegang voor de auto’s maar niet over het parkeerterreintje komt, daar spelen veel kinderen. Gewoon een stukje langs de Vecht voor fietsen, voetgangers en auto’s houden.

 4. Herman

  mooi, hopelijk ook voor studenten/
  Op studenten en starters moet namelijk alle aandacht worden gericht

 5. Sanne

  Valt mee toch? Het is 720 – 950 per maan, dat zou dus een eenmalige betaling zijn; sinds we maar 1 maan hebben. Als het pand nou op Saturnus stond was het wel een duur verhaal geworden.

 6. Pee

  Vandaar dat van het oude zandpad de peesboten weg moesten.
  Met al die extra woningen mogen ze de rode brug wel verbreden,wat ze eigenlijk direct hadden moeten doen bij het plaatsen van de nieuwe brug.
  Dan heb je die opstoppingen niet meer voor de brug.

 7. MJPD

  @Erwin
  Goed zo, Erwin. Direct er online bovenop duiken en neersabelen die hap. Wat denken al die mensen wel niet. Lucht het lekker op? Het zijn misschien “normale” (in de huidige gangbare) prijzen, maar nog steeds belachelijk hoog. Zeker voor starters, die niet in aanmerking komen voor een hypotheek waarmee zij voor de helft van die maandelijkse huurbedragen het dubbele aan woonruimte kunnen hebben. Hier wordt heel veel geld verdiend door projectontwikkelaars en de gemeente kijkt toe en laat het gebeuren.

 8. Wim

  Waarom in hemels aan wederom studenten noemen die hebben een kamer met keuken en douche en horen op de Uithof(oude naam) thuis dan hebben ze geen sneltram nodig.

 9. Massegast

  Tast ik verdorie mooi weer mis. Ik zoek namelijk een van alle gemakken voorzien, ruim appartement van 40m2.

 10. PietPrecies

  @Sanne: een maan is ook de tijdsperiode tussen twee nieuwe manen. Die duurt ongeveer 29½ dag. Er zijn iets meer dan 12 manen per jaar, dus het per maand betaal je meer.

 11. Cico

  Ik heb werkelijk nog nooit van een kolfbaan gehoord en dacht dat het een hilarische typfout was

 12. Cico

  @Koel Hoofd: ik betaalde 680 euro voor een kamer. Dat was nog goedkoop ook, omdat het een eigen keuken+douche had. Nou ja douche… een soort omgebouwde Dixie.
  800-1000 euro voor 50 m2 nieuwbouw is schappelijk. Ik ken zat starters die meer betalen.

 13. Koel Hoofd

  Reactie van Kees Diepenveen over de rel Merwedekanaalzone:
  – “Volgens de wethouder staat er in de afspraken dat er van de oppervlaktes mag worden afgeweken als er op andere vlakken door marktpartijen veel kwaliteit aan het gebied wordt geleverd. Diepeveen noemde als voorbeeld daarbij fietsbruggen en investeringen in openbaar vervoer. ”
  – ,,De gemiddelde oppervlakte van de woningen wordt 60 vierkante meter. Dus maken ze ergens wat kleinere woningen, dan compenseren ze dat elders in het gebied met grotere appartementen.’’
  Kortom, als de projectontwikkelaars maar fietsvoorzieningen en OV betalen, dan mogen de sociale en middenklasse best ruimte inleveren ten gunste van de grotere en veel duurdere woningen elders….

  Dat is de oorzaak dat ook deze kleine woningen peperduur zijn: Falend overheidsingrijpen door lokale politiek Den Haag moet echt weer de regie nemen want de huidige situatie jaagt mensen bewust de armoede in.

 14. Dorine

  En waar en wanneer worden er mooie comfortabele appartementen gebouwd voor senioren en pensionado’s, zodat die hun gezinswoning kunnen doorgeven aan de volgende generatie starters, die daar dan rustig kunnen wonen zonder in blinde paniek te hoeven verhuizen als er een kind op komst is, zoals in de huidige kippenhokken voor starters waar je al nauwelijks met een partner kunt wonen (en thuiswerken) laat staan met een kind op komst?

 15. wollie

  ik wil op date met Sanne.

 16. Paul

  mooi plan, en mooi gebied daar. Begrijp niet waarom de water zuivering zoveel ruimte nodig heeft. Juist langs de vecht zouden er meer huizen of een mooie jachthaven met huizen er om heen kunnen komen.
  Een echte jachthaven mist Utrecht stad nog steeds.

 17. Jeroen

  @Paul straks is er het jachthaventje bij de Wilheminawerf..

 18. Toine Goossens

  Juist @Koel Hoofd,

  De kosten van alle collectieve voorzieningen rondom het terrein worden aan de stichtingskosten van het project toegevoegd. De wethouder leunt tevreden achterover, de stad wordt weer mooier over de rug van de kopers van die washokken.

 19. Starter

  Dit is geen starterwoning. Ik ben een starter van 30, met een HBO+ baan en hou na aftrek betaling studieschuld (€200) nog €1900 over. €720-950 kaal is dus niet voor starters of middeninkomens, dan ben ik meer dan de helft van mijn inkomen aan mijn woning kwijt. Het Nibud adviseert niet meer dan 1/3 van je inkomen aan je woning uit te geven.

 20. Zuilen030

  Eerst de stank van de rioolzuivering nog even aanpakken en dan bouwen maar.

 21. Anlies

  @starter: als je partner ook 1900€ binnenharkt is het prima te doen toch?

 22. Utrechter2

  @Anies: mogen mensen sparen van jou (en het geld aan andere noodzakelijke en/of leuke dingen uitgeven) of vindt je dat elke woekeraar recht heeft om 50% van een tweeverdienersinkomen?

 23. Paul

  @ Jeroen. i know. Maar denk juist aan iets grootschaliger dan die mini haventje…Mischien andere plek in overvecht…of laagraven met horeca in de haven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).