Europalaan krijgt 150 appartementen voor starters | De Utrechtse Internet Courant Europalaan krijgt 150 appartementen voor starters | De Utrechtse Internet Courant

Europalaan krijgt 150 appartementen voor starters

Europalaan krijgt 150 appartementen voor starters
Het complex gezien van bovenaf. Beeld: Gemeente Utrecht
Drie kantoorpanden aan de Europalaan worden tijdelijk omgebouwd tot 150 startersappartementen. Het project gaat ‘Stadspoort Zuid’ heten en duurt vijf jaar.

Drie kantoorpanden aan de Europalaan worden tijdelijk omgebouwd tot 150 startersappartementen. Het project gaat ‘Stadspoort Zuid’ heten en duurt vijf jaar.

Het gaat om ruime appartementen van 105 of 112 vierkante meter met huren tussen de 850 en 1050 euro. Het grote parkeerterrein bij de gebouwen krijgt een groenere invulling waar ook gesport kan worden.

De vijf kantoorgebouwen aan de Europalaan staan nu voor een groot deel leeg. Zeker twee gebouwen blijven kantoor. Het complex aan de Europalaan 100-500 maakt deel uit van het zogeheten Merwedekanaalzone deelgebied 6. Dit gebied transformeert de komende jaren naar een gezonde en levendige stadswijk dichtbij het centrum.

Naar verwachting wordt eind 2017 de omgevingsvisie Merwedekanaalzone vastgesteld.

16 Reacties

Reageren
 1. Tja

  Lekker duur wonen naast de snelweg, zo’n beetje het drukste stuk snelweg van Nederland, heerlijke lucht daar en heerlijke fijnstof en er is ook helemaal geen lawaai- en lichtyvervuiling aldaar; wie wil dat nu niet, behalve te goed verdienende idioten die ineens in het hip and happening Utrecht willen wonen en veel te veel geld betalen.

  Utrecht wordt zo het nieuwe Amsterdam, of is het eigenlijk al.

  Nee echt prachtig wonen, naast de snelweg, op minder dan honderd meter van de snelweg en tegenover een woonboulevard die eruit ziet als een afwerkplek voor Oekraiense prostitutuees/ een industrieterrein. Je kan wel lekker onbijten bij de Ikea. Overigens is Nieuwegein bijna net zo ver weg van daar als het centrum van Utrecht. Dat verkoopt vast ook goed in de brochure. Nou ja, City PLaza heeft dezelfde allure, met dezelfde identoetisloze ketens als Hoog Catherijne, nagenoeg allemaal eigendom van dezelfde investeerders.

  Je bent een sukkel als je hierin trapt en die huren gaat ophoesten, maar ja, het is een vrij land. Nu de kantorenmarkt is ingestort, want er is te veel gebouwd ooit, wordt een nieuwe melkkoe gezocht, de goed verdienden starter, terwijl die kantorenmarkt jezelf nu eens heel hard te denken moet geven welke kant het op gaat met de economie, ook al willen de heren politici je anders doen geloven.

 2. Brigitte

  1050 euro per maand. Das 2200 gulden
  Voor starters,,,u leest het goed,,,voor starter
  De appartementen in de neudeflat,,55 vierkante meter 1100 euro per maand,,,bijna 2500 gulden
  Totale waanzin

 3. Vingervlug

  @brigitte,

  Wat is gulden?

 4. Berk

  @ Tja. Pff, wat een hoop frustratie, het is bijna weekend 🙂

  Lijkt me juist een goed initiatief voor dit gebied, sowieso om leegstaande kantoorgebouwen om te bouwen tot woningen, maar ook om alvast meer mensen in de Merwedekanaalzone te laten wonen. Trekt ook weer bedrijvigheid aan.

  Bovendien zijn dit vrij normale huren voor het aantal vierkant meters. Als tweeverdiener met een normaal inkomen is dit prima te betalen.

 5. cas

  Als je de projecten in Utrecht bekijkt, is 850 voor 105m2 echt geen onaangename prijs. Locatie laat natuurlijk te wensen over en het blijft een omgebouwd kantoorpand, maar zijn niet de prijzen van 900 voor 40m2 dat overal wordt gevraagd.

 6. Chek de Fekts

  Brigitte, dat slaat nergens op. € 1.050 nu is ongeveer evenveel waard als f 1.708 op 31 december 2001, en € 776 op 1 januari 2002, als je de inflatie over alle jaren sinds 2002 meerekent. Het is verder onzin om die bedragen met elkaar te vergelijken.

  En bekijk het eens zo: een starterssalaris van € 2.200 is omgerekend volgens jouw methode f 4.840!! Lekker verdienen!

 7. Bill

  Haha, wat een zeurkousen en zuurpruimerij hier…! Kijk naar het aantal m2 en het is een hele normale prijs, voor wel 105-112 m2. Daarnaast zijn (en komen er) meer eenpersoons huishoudens in Utrecht dan waar ook, dus al met al een prima ontwikkeling.

 8. Julie

  Voor diegene die enthousiast is: http://www.stadspoortzuid.nl

 9. WvR

  @Tja: Ja, het blijft raar dat niet alle 350000 inwoners binnen de singel wonen, met riante weilanden er omheen zodat om een ieder te gevrijwaard zou zijn van de hinder van de snelweg. Waarom bouwen ze die starters woningen eigenlijk niet gewoon in het centrum, met een een derde van de maandelijkse huur lasten?

  Maar ik vraag me altijd af: Waarom verwachten mensen betaalbare woningen op toplocaties?. Waarom zoeken ze niet eerst iets in een betaalbare buurt? Wijken zat waar je 75m2+ kunt kopen, voor rond de 500-600 euro per maand netto. En daar kun je ook prima wonen. Dan zit je niet in het centrum nee. En dan zou het zo maar kunnen dat je eerst moet fietsen/trammen/bussen voordat je bij je favoriete kroeg bent. Maar het is in iedergeval goedkoop genoeg om je dingen te kunnen blijven doen. Je eerste woning (of meer waarschijnlijk: flatje) zal niet je laatste zijn. Het hoeft allemaal niet in één keer.

 10. Scherpschutter

  – “Het gaat om ruime appartementen van 105 of 112 vierkante meter met huren tussen de 850 en 1050 euro.”

  Dat is werkelijk spotgoedkoop voor dergelijke (relatief) ruime appartementjes, vlakbij het centrum van Utrecht! Voor 1200-1400 per maand hadden ze ook als warme broodjes over de toonbank gegaan. Op zeker!

  Je maakt mij niet wijs dat de investeerder niet op zijn minst een kleine fluistergarantie heeft gekregen voor een langere periode na 5 jaar, want op basis van deze bodemprijzen haal je natuurlijk nooit de prijzige investering voor het ombouwen van kantoor naar appartement eruit. Dat bestaat bijna niet.

 11. Tja

  Als een starterssalaris 2.200 euro is dan betaal je dus bijna de helft of de helft aan huur, veel meer dan de gebruikelijke 1/3e die als richtlijn geldt. Nog steeds veel te duur en de locatie is gewoon ruk. Trap toch niet in die vastgoed prietpraat. Je kan beter in de grotere regio Utrecht kopen dan dit soort belachelijke bedragen aan huur uitgeven= wegspoelen door riool,

 12. jelle

  Wat ontzettend goed! Zou op meer plekken in Nederland moeten gebeuren. Er staat zo veel kantoorruimte leeg, en er zijn zo veel mensen net boven de sociale woningbouwgrens op zoek naar een woning. Laat de rest van het land snel volgen.

 13. Tijn

  @Tja: gast, als je in je eentje in een appartement van 112m2 gaat wonen is het inderdaad nogal duur. Dat doet dan ook geen normaal mens, en zeker niet als je € 2.200 per maand verdient.

  Ik denk dat we mogen concluderen dat het hier in principe over samenwonende starters gaat, jij niet? En dan zit je met 1/4 nogal ruim onder de 1/3 die (volgens jou) als richtlijn geldt. Opgelost.

 14. WvR

  @Tja: Dan koop/huur je toch ergens anders? Dan ga je toch in de grotere regio Utrecht kopen/huren? Is het nou echt zo moeilijk? Verwacht je dat je als je maar lang genoeg klaagt de prijs automatisch naar beneden gaat? Verwacht je enige subsidie/bijdrage zodat je meteen kan wonen waar jij wil voor het door jou gewenste bedrag?

  ik zou het er ook niet voor betalen, en heb er in het verleden ook niet voor betaald. Mijn handelingen bestonden dan ook niet uit zaniken op duic.nl, maar op orienteren waar ik WEL kan wonen voor de door mij acceptabel gevonden prijs. Dat waren zeer zeker niet de eerste keuzes. Wel de enige realistische keuzes. Was een betere optie dan wachten tot iemand het kwam regelen voor het door mij gewenste bedrag, op de door mij gewenste locatie.

 15. Dien Meibos

  112 m² voor een starter dat is belachelijk ruim. Ik woon met mijn gezin op 67 m² en dat is goed te doen. Hoe meer ruimte hoe meer rommel spullen.

 16. cas

  @ scherpschutter, gestript opgeleverd aan belegger.. nul euro. 3 gipswandjes, standaard klein keukentje en prefab douchehokje… Bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd hebben de investering snel terug hoor.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).