In februari begint de bouw aan de woontoren met 270 appartementen aan de Van Sijpesteijnkade. Eind 2018 moet de woontoren klaar zijn.
De bestaande woningen op huisnummers 21, 23, 27 en 29 zullen gesloopt worden. Het rijksmonument op nummer 25 zal blijven bestaan; de woontoren wordt eromheen gebouwd. In de woontoren komen middeldure huurappartementen van tussen de 50 en 62 m2. Op de begane grond komen commerciële voorzieningen als horeca.
Eind deze maand zullen de meeste panden aan de kade gesloopt worden. Het fietspad onder het spoor door blijft altijd bereikbaar. Wel komt er voor de zomer een slinger in het pad, zodat de aannemer meer ruimte krijgt om te bouwen.
In de toekomst wordt de Leidsche Rijn vanaf de Muntbrug doorgetrokken tot aan de singel bij het Smakkelaarsveld.
20 Reacties
ReagerenVolgende historische fout in Utrecht. Gebouwen zijn ook allemaal niet in verhouding.
” Het rijksmonument op nummer 25 zal blijven bestaan ”
Nee, alleen de voorgevel blijft bestaan, de rest wordt ook gesloopt…
Wordt het voor alle haters hier in utrecht niet gewoon tijd om in het openluchtmuseum te gaan wonen. Weet je zeker dat het blijft zoals het is. Los van dat pandje wat blijft staan staat er niks bijzonders op de kade daar.
Mooie slanke toren. Had nog wel stukje hoger gekund. En he bah, alweer van die kleine hokjes. Waarom nu ook niet eens mooie grote appartementen.
@jasper, wel eens de achterzijde bekeken? Is een klassieke voorgevel tegen een pand geplakt. Interieur is mwah.
Had inderdaad wel wat hoger gemogen dan dit, verder is het ontwerp niet onaardig. Utrecht moet vaker inzetten op slanke hoogbouw onder goede architectuur, dan zal de stad het ook wat meer omarmen.
Jammer dat het alweer middeldure huurwoningen worden, lees te duur voor net afgestudeerden en te klein voor mensen die een eerste woning samen willen delen. Jammer dat Utrecht niet iets moois te bieden heeft voor mensen die het studentikoze ontgroeid zijn en in iets dat mooi is afgewerkt, vlakbij het centrum willen wonen. Het hoeft hier zeker geen Rotterdam te worden maar een fatsoenlijk complex zou ik in ieder geval best leuk vinden.
Als er nou appartementen van 150 m2 in zouden komen zou ik er gaan wonen. Maar wie wil er nou een hok van 50 m2? Studenten ja, maar die hebben dan weer geen geld voor een appartement…
@Duic: Jammer dat ze jou niet hebben gevraagd alles te doen. Dan zou alles fantastisch en in verhouding zijn geweest.
@ Bill
Haha; goede archictectuur. Laat me niet lachen. Zo goedkoop mogelijk om zoveel mogelijk geld te laten opleveren. Dat is het. En het allerlaatste oud Utrecht in het stationsgebied gaat eraan. Logisch dat dit stukje geen echte kwaliteit meer bezit. Op zichzelf is het niet super bijzonder. Het is wel het laatste restje van wat ooit prachtig was. Maar als je de rest sloopt en dit laat verpauperen. Logisch dat het dan weinig meer is.
Jammer hoor, dat ze dat laatste stukje Sijpesteijn (vroeger een deel Leidse kade) ook nog gaan afbreken. Het betekend architectonisch misschien niets, maar voor de Utrechters betekend het best wel iets. Voor mij in ieder geval wel.
Ik ben best voor vooruitgang en vind alle nieuwe bebouwing leuk. Maar Utrecht verdient het, om wat respect voor het verleden te hebben in dit gebied. Hoog Catherijne zal altijd pijn blijven doen.
@ V. te Klein
Je hebt even niet opgelet. De stad is de afgelopen paar jaar volgeplempt met studenten- en startershokken. Tijd dat er ook eens voor de middenklasse gebouwd gaat worden. En dat zijn hokjes van 50 tot 62 m2 echt niet hoor.
V. te Klein, Stef.
Tip: Om de hoek is Zijdebalen, dat precies is wat jullie willen. Fase 3 komt eraan.
@Duic: Is lezen een kwaliteit van u…? Ik zei dit als wens voor de stad. Op het moment wordt er inderdaad teveel goedkoop gebouwd zonder de kwaliteit van de hoogbouw in de gaten te houden. Tevens zou ik ook graag hebben gezien dat het rijtje huizen zou worden behouden of zou zijn geïntegreerd in nieuwbouw.
De wethouder (en Welstand?) wil de woningopgave er te snel doorheen rammen, zonder te denken aan het uiterlijk. In tegenstelling tot andere steden waar hoogbouw en architectonische hoogstandjes wél hand in hand gaan. Kijk naar de drie grote steden en Eindhoven en je weet dat Utrecht nog een flinke slag moet maken. Pas als er kwalitatieve slanke hoogbouw wordt gebouwd, zal er meer acceptatie zijn.
En het hoger dan de Dom bouwen?? Tuurlijk!! Gelukkig hadden we in de middeleeuwen zulke pioniers in onze stad die dat al durfden, het maakt de stad en is onderdeel van het organisch proces van een stad. Dus niet te bekrompen denken en mooi hoog bouwen!!
@Henk: ik wil moderne hoogbouw, geen Zijdebalen neo-truttigheid.
Maar bedankt voor het meedenken.
Mooi!
Eeuwig zonde van het kleine restant geschiedenis aan deze kade.
Jammer dat de gemeente en de projectontwikkelaar de uitdaging niet aan durven om de huidige panden te integreren in de nieuwe architectuur. Dán ontstaat een verkwikkende combinatie van oud en nieuw en blijft het stationsgebied interessant. Ik zou bijna zeggen; Utrecht, stad van de gemiste kansen…
@ teleurgesteld
Helemaal mee eens. Zeker 4 a 5( van de huidige 7 bestaande gevels) hadden op een mooie en gerenoveerde manier ingepast kunnen worden in de nieuw te bouwen bouwwerken. In gerenoveerde staat zoden deze 4/ 5 gevels niet misstaan aan een Reigerstraat of in Witte Vrouwen, waar ze tot de populairste objecten behoren. Waarom deze simpele optie, waar min of meer iedereen mee tegemoet gekomen zou zijn, over het hoofd zien, waarmee je het publieke debat in Utrecht onnodig op het spits drijft.
Mooi slanke toren, deze zouden er meer kunnen komen langs het spoor, of aan het Amsterdam rijn kanaal !
Hoe dat ene pandje wordt opgeslokt door die woontoren doet me – qua beeld – denken aan de film / het boek Publieke Werken. Ik hoop dat er uiteindelijk ook ruimte is voor wat groen. Er worden al genoeg winderige steenvlakten gebouwd.