Geen interesse voor sociale woningen op de Veemarkt | De Utrechtse Internet Courant Geen interesse voor sociale woningen op de Veemarkt | De Utrechtse Internet Courant

Geen interesse voor sociale woningen op de Veemarkt

Geen interesse voor sociale woningen op de Veemarkt

Het gaat over het algemeen goed met de herontwikkeling van het Veemarkt-terrein, toch is er een probleem. Er is geen interesse voor de ontwikkeling van de sociale woningen. Zo wordt er nog steeds een oplossing gezocht voor de geplande bouw van 70 sociale woningen, niemand wil ze huren of kopen. Ontwikkelaars willen ze niet bouwen.

In het sociale segment zijn programmatische wijzigingen nodig dan wel uitstel van ontwikkeling, aangezien investeerders momenteel ontbreken en oude concepten niet meer werken.

Voor het meest toonaangevende project, ‘De Smaaktuin’, is wel veel interesse. 175 belangstellenden hebben zich gemeld, maar voor de vier sociale koopwoningen van het project heeft de gemeente geen investeerder bereid gevonden deze voor zijn rekening te nemen.

“Sociale koop is in een dalende markt en voor corporaties niet interessant, mede ook
door het beslag dat de sociale koopwoningen leggen op de balans, wat het investeringsvermogen van de corporaties onder druk zet. Gezien het kleine aantal van 4, hebben we deze woningen omgezet in middeldure koop, tussen de € 200.000, – en € 270.000, – euro”, laat de gemeente weten.

In totaal zijn er al vijftien woningen, die als bestemming hadden sociale huur of koop, omgezet naar middeldure koop. Maar ook de meeste geplande sociale woningen, die op het ‘zuidelijk plateau’, kennen geen interesse.

Sociaal programma

In het Stedenbouwkundig Programma Van Eisen zijn bij het zuidelijk plateau 122 huurappartementen gepland, waarvan 70 sociale huur en 37 beleggingenhuur. Daarnaast zijn 20 vrije sector koopappartementen voorzien. In dit deel van de Veemarkt zit het grootste gedeelte van het sociale programma. 

Woningbouwcorporaties hebben aangegeven voorlopig niet te willen investeren in het sociale programma op het plateau. Echter, er is wel belangstelling bij een aantal beleggers voor de ontwikkeling van het plateau met een gecombineerd programma van startersappartementen.

“Momenteel zijn we aan het onderzoeken hoe we een goede invulling aan het plateau kunnen geven, zoals bv. invulling via zorg, woongroepen voor ouderen, startersappartementen in combinatie met beleggershuur of splitsen van de opgave om zodoende toch (een gedeelte van) het sociale programma overeind te houden,” aldus de gemeente.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).