Gemeente en partners presenteren schets nieuwe wijk Merwede - De Utrechtse Internet Courant Gemeente en partners presenteren schets nieuwe wijk Merwede - De Utrechtse Internet Courant

Gemeente en partners presenteren schets nieuwe wijk Merwede

Gemeente en partners presenteren schets nieuwe wijk Merwede
De gemeente Utrecht presenteert samen met private partijen een schets voor de nieuwe wijk Merwede. Het is een plan in de maak: medio 2018 wordt het definitieve plan gepresenteerd. De nadruk ligt op de nieuwe wijk als plek voor duurzame stedelijke innovaties zoals gedeelde elektrische voertuigen.

De gemeente Utrecht presenteert samen met private partijen een schets voor de nieuwe wijk Merwede. Het is een plan in de maak: medio 2018 wordt het definitieve plan gepresenteerd. De nadruk ligt op de nieuwe wijk als plek voor duurzame stedelijke innovaties zoals gedeelde elektrische voertuigen.

Het gaat om een gebied van 24 hectare in de Merwedekanaalzone dat de voornaamste groei van Utrecht op gaat vangen. De stad groeit van de huidige 345.000 inwoners naar 410.000 inwoners in 2030. Het gebied tussen de Europalaan, Wilhelminalaan, Kanaalweg en Beneluxlaan wordt de komende jaren bebouwd met 6.000 tot 10.000 woningen.

In de wijk is plek voor verschillende woonvormen. Er kan worden gehuurd en gekocht in verschillende prijsklassen, maar er is ook ruimte voor nieuwe woonvormen zoals wooncollectieven. Er komen binnentuinen, maar Merwede krijgt ook pleinen en groenruimtes. De oevers van het Merwedekanaal worden ingericht als langgerekte parken voor recreatie. Er komt een directe verbinding met Park Transwijk en er worden bruggen over het kanaal gebouwd.

Drie principes

In de schets wordt uitgegaan van drie principes. Ten eerste: Merwede als ‘levend laboratorium’ of proeftuin voor innovaties op het gebied van energieneutraliteit, de circulaire economie, mobiliteit en gezondheid. De wijk wordt een plek voor stedelijke innovatie.

Ten tweede moet Merwede een levendig stadsdeel worden, stedelijk, aantrekkelijk en gemengd. Er komen voldoende verbindingen naar de wijk zodat het gebied goed bereikbaar is, met een focus op fietsen, lopen en openbaar vervoer. Op termijn kan er een nieuwe tramverbinding worden aangelegd. Er komen culturele voorzieningen, bedrijvigheid en winkels.

Ten derde wordt het stadsdeel gebouwd als voortvloeisel uit al bestaande structuren, functies en karakteristieken. De identiteit van de nieuwe stadswijk wordt bepaald door de creatieve en sociale instanties die er nu al zitten, zoals bijvoorbeeld Vechtclub XL en studenten- en wooncomplex Max.

In het najaar van 2019 start de bouw van Merwede.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. herman

  brrrr weer een nieuw dieptepunt in artist impression land….

  Meisje huppelt door weelderig gras, hondenpoep is niet zichtbaar…
  Tram rijdt op een onbewaakte overweg af, hipster bakfiets nadert….
  Geen enkele auto zichtbaar….
  Het zonnetje schijnt…
  De straat is opgeruimd…
  Scooters, hangjongeren zijn er niet….

  Kortom als je wilt weten wat het allemaal NIET wordt dan klopt dit plaatje perfect!

 2. Tuun

  Duister beeld van Utrecht heb je, Herman. Vooral dat de zon in deze wijk volgens jou niet zal schijnen baart me zorgen.

  Verder: bewaakte tramovergangen in Utrecht? Wil je dat?? En UPS-bezorgers zijn hipsters?

 3. cas

  DHL bezorger… de UPS mannetjes zien er op een dergelijke impressie uit als een drolletje op een fiets 😉

 4. Katja

  Waar kan ik inschrijven ?

 5. herman

  @Tuun,
  ik zou niets liever willen dat het zo zou worden, dat willen we toch allemaal?

  Maar zo’n trambaan en overgang zonder afzettingen en beveiliging lijkt mij nogal gevaarlijk..
  Punt dat ik wil maken is dat deze tekening absoluut geen weergave is van wat het ooit zou worden, helaas…

 6. Tuun

  @cas: helemaal juiste correctie, en hondenpoep was nu juist niet zichtbaar volgens herman.

 7. JdV

  He, was er ook niet in een nabij verleden een soortgelijke schets van de groene variant van de invulling van het centrumplan?
  O ja, we weten wat daar van terecht gekomen is…..

 8. Scherpschutter

  Afschuwelijk! Al die planten zorgen op een plaatje al voor een verschrikkelijk verwilderde en onverzorgde uitstraling (is dit een stad of de jungle van Borneo?). Het zal in het echt alleen maar dramatischer zijn. Wildgroei, overal bladeren, door honden vol gescheten grasvelden, modder, onkruid, bagger en algen: een zooitje!

  Als ik behoefte heb aan honderd jaar terug in de tijd gaan om in een overwoekerde jungle rond te lopen dan rij ik wel even naar Zeist. Wie wil er nou wonen in deze prehistorische Trajectumiaanse dystopie?

 9. Ihsan

  Zo te lezen leeft Scherpschutter leven liever in Kowloon dan in Utrecht. Snap niet dat iemand die natuur zo erg haat nog in Nederland blijft wonen. Hoe afgrijselijk moet het zijn om vannuit auto of trein over al dat groen te kijken elke dag? Waar is de goede oude tijd dat je vanuit je flat recht op de parkeerplaats keek? Waar is al dat groen goed voor? Het is niet alsof we zuurstof nodig hebben in de stad. Het urban heat island is een Chinese hoax! ……

 10. Scherpschutter

  @Ihsan 2/11/2017 – 9:06

  Natuur haat? Wat een absurde conclusie. Ik hou van de natuur! Alleen niet in mijn directe woonomgeving. Daarom woon ik ook in een STAD en niet in een PLATTELANDSDORP. Wie tussen het groen, bladeren, modder, bagger en algenaanslag wil leven gaat natuurlijk niet in Utrecht wonen, maar in -pakweg- Lunteren. Of Benschop.

 11. Trees

  @ Scherpschutter

  Fout. Je beschrijft zelf dat Utrecht TE groen (aan het worden) is.

  Jij zit hier dus op de verkeerde plek.

  Overigens blijkt dit uit al jouw reacties op zo’n beetje ieder artikel.

  Overigens blijkt (uit de wel vaak bedrieglijke artist renders) wel dat groen verkoopt, anders zou men de renders niet zo inkleuren. Een vrij economische principe: je geeft mensen wat ze hebben willen en mensen kopen dat dan; tenminste zo zou de economische wet moeten werken. Inmiddels weten we dat manipulatie en bedrog belangrijker zijn. Maar we kennen jou als iemand die de economie vooral de vrije hand wil laten. Opmerkelijk dat je (vrijwel altijd) je principes laat varen, wanneer je gewoon je zin wil doordrammen. Grappig.

  Face it. Utrecht is (niet meer) jouw plek. Get real. Get over it. Be a man and move.

  Hebben wij hier weer rust in de tent.

  Vermoeiend zo’n langspeelplaat.

 12. Sjan

  @ Scherpschutter.

  Grappig; ik ken zoveel steden en metropolen die vooral groen zijn.

  Parijs, London, Berlijn, etc., etc., etc., etc……….

 13. Scherpschutter

  @Trees 2/11/2017 – 10:48

  Quote: “Fout. Je beschrijft zelf dat Utrecht TE groen (aan het worden) is.”

  Dat beschrijf ik in het geheel niet. Hoe verzint u het?

  Quote: ” Overigens blijkt (uit de wel vaak bedrieglijke artist renders) wel dat groen verkoopt, anders zou men de renders niet zo inkleuren.”

  Mevrouw, huizen in de vormen van drollen zouden ook nog verkopen in Utrecht. Letterlijk! De schaarste is door falend overheidsbeleid gigantisch! U redeneert hier niet zuiver.

  Quote: “Een vrij economische principe: je geeft mensen wat ze hebben willen en mensen kopen dat dan; tenminste zo zou de economische wet moeten werken.”

  Prachtig! Vooral omdat je er geen overheid voor nodig hebt.

  Quote: “Inmiddels weten we dat manipulatie en bedrog belangrijker zijn.”

  U begint nu af te dwalen en in vaagheden te spreken. Waar heeft u het over? Waar slaat dit op? Waar doelt u exact en concreet op?

  Quote: “Maar we kennen jou als iemand die de economie vooral de vrije hand wil laten.”

  Uiteraard. Het enige alternatief is mensen dwingen de arbitraire economische opvatting van een ander slaafs en gedwee te volgen, en te straffen bij ongehoorzaamheid. Alleen een monster kan daar voorstander van zijn.

  Quote: “Opmerkelijk dat je (vrijwel altijd) je principes laat varen, wanneer je gewoon je zin wil doordrammen. Grappig.”

  Wie, wat, waar, waarom, wanneer, welke en hoe? Kunt u definiëren wat u bedoelt?

  Quote: “Face it. Utrecht is (niet meer) jouw plek. Get real. Get over it. Be a man and move.”

  Losers verhuizen. Mannen accepteren het niet.

 14. So much winning

  “Losers verhuizen. Mannen accepteren het niet.”

  Echt het kenmerk van winnen, de hele dag slappe quasi-filosofische zeurpraat zitten te tikken in het reacties-gedeelte van een lokaal nieuwssite’je. Ook nog in een stad waar letterlijk álles wat er gebeurt niet naar je zin is.

  Ja, deze vorm van tijdsbesteding schrééuwt ‘ik ben een winnaar’.

 15. Katja

  @herman, is geen hipster, maar DHL-koerier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).