Gemeente in gesprek over hergebruik en renovatie monumentaal CAB-gebouw | De Utrechtse Internet Courant Gemeente in gesprek over hergebruik en renovatie monumentaal CAB-gebouw | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente in gesprek over hergebruik en renovatie monumentaal CAB-gebouw

Gemeente in gesprek over hergebruik en renovatie monumentaal CAB-gebouw
In de laatste plannen voor de Cartesiusdriehoek is een grote woontoren op het CAB-gebouw te zien.
Er wordt nog gesproken over het plan voor een opbouw bij het monumentale CAB-gebouw waar op dit moment onder andere dB’s en Oproer gevestigd zijn. Verschillende politieke partijen hadden hun zorgen geuit over de plannen.

Er wordt nog gesproken over het plan voor een opbouw bij het monumentale CAB-gebouw waar op dit moment onder andere dB’s en Oproer gevestigd zijn. Verschillende politieke partijen hadden hun zorgen geuit over de plannen.

Het voormalige rangeerterrein van de NS, langs de Cartesiusweg, moet een duurzame, groene stadswijk worden met zo’n 2600 woningen en weinig auto’s. De wijk in Utrecht-West wordt de Cartesiusdriehoek genoemd.

Het CAB-gebouw, wat voorheen een busremise en werkplaats was van de NS, moet de ontmoetingsplaats van de buurt worden. In dit gebouw zitten nu onder andere dB’s en Oproer gevestigd en deze moeten daar ook in de toekomst blijven. Het gaat om een monumentaal gebouw uit 1948.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het CAB-gebouw. Bron: Het Utrechts Archief CC

Monumentale waarde

Op afbeeldingen die vorig jaar werden gepresenteerd is te zien dat een groot pand bovenop het monumentale CAB-gebouw geplaatst gaat worden. Dit baarde opzien bij GroenLinks, ChristenUnie en de SP omdat dit bij een eerder document anders werd voorgesteld. De partijen vroegen daarom om opheldering bij de gemeente.

De gemeente laat weten dat er in eerdere plannen ook gesproken is over een mogelijke opbouw. Er zou echter niet precies hebben gestaan wat de omvang mag zijn. Wel zou er gesproken zijn over een maximale bouwhoogte van 10 verdiepingen. De opbouw die in het huidige plan staat, van de partijen die de aanbesteding hebben gewonnen heeft inderdaad niet meer dan 10 bouwlagen.

Wel worden de plannen voor de opbouw nog getoetst aan andere gestelde uitgangspunten en gemeentelijk beleid. Het gemeentebestuur is daarom dan ook in gesprek met de ontwikkelaars om een balans te zoeken in “een zo optimaal mogelijke hergebruikt en gerenoveerd CAB-gebouw met behoud van en met respect voor de monumentale waarde.”

dB’s

De politieke partijen vroegen zich ook af of toekomstige bewoners en dB’s geen last van elkaar gaan krijgen. Volgens de gemeente is het technisch goed mogelijk om de horecazaak ‘in te pakken’ in het CAB-gebouw waardoor er geen geluidsoverlast is. Het monumentale gebouw gaat volledig gerenoveerd worden en daarbij kan het pand ook beter geïsoleerd worden.

Het voormalige bedrijventerrein Cartesiusdriehoek moet de meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijk van Nederland worden. Zo schrijven de ontwikkelaars in het plan genaamd Blue District. In 2020 wordt er gestart met de bouw.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Artist-impression

Het plan is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie over plekken op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, de zogenaamde blue zones.

De blue zones zijn vijf gebieden in de wereld – Okinawa, Nicoya, Loma Linda, Sardinië en Ikaria – waar veel inwoners uitzonderlijk lang en in goede gezondheid leven. De plekken kregen internationale aandacht door een artikel in de National Geographic, The Secrets of a Long Life door Dan Buettner uit 2005.

6 Reacties

Reageren
  1. joop gerritse

    Hebben de inwoners van de blue zones echt een lang leven, of is er gewoon geen Burgerlijke Stand?

  2. Ed.

    Of er nog niet genoeg (Rijksmonumentwaardige) gebouwen van de Utrechtse architect Sybold van Ravesteyn gesloopt zijn, of verwaarloosd zoals de laatste restanten van de Leidseveertunnel!
    Gaan we het CAB gebouw gebruiken als fundering voor nieuwbouw!! Schande!!

    Ed. Schulte

  3. Y

    Ik vind het juist een mooie initiatief oud met nieuw combineren!

  4. Harry

    Ach, er hoeft maar 1 bezwaarmaker een aanvraag te doen voor de beoordeling als rijksmonument binnen industrieel erfgoed en is er prompt een aanzienlijke vertraging.
    En omdat de functionalitiet en duurzaamheid van een oud gebouw zelden passen in de huidige tijd is het niet meer dan normaal dat alleen de echte pareltjes vlijven behouden. Maar of dit gebouw zo’n pareltje is, is maar zeeeer de vraag.

  5. Daan

    Ik ga meestal naar Dbs om naar de klote te gaan. Niet om langer te leven.

  6. Bill

    Ach ja, als de bezwaarmakers dan een wat hogere bebouwing of hogere woontoren in de rest van het gebied erbij willen is het prima, toch? Ieder z’n zin… Woningen moeten er sowieso komen, dus links of rechtsom onvermijdelijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).