Gemeente Utrecht gaat werken aan meer woningen voor ouderen in de stad Gemeente Utrecht gaat werken aan meer woningen voor ouderen in de stad

Gemeente Utrecht gaat werken aan meer woningen voor ouderen in de stad

Gemeente Utrecht gaat werken aan meer woningen voor ouderen in de stad
De gemeente Utrecht heeft samen met een aantal partners in de stad een actieplan getekend om meer woningen en woonvormen voor ouderen te realiseren. In het actieplan staat onder meer dat in Utrecht meer woonruimte voor ouderen moet komen en dat de leefomgeving ‘senior-vriendelijk’ moet worden gemaakt.

De gemeente Utrecht heeft samen met een aantal partners in de stad een actieplan getekend om meer woningen en woonvormen voor ouderen te realiseren. In het actieplan staat onder meer dat in Utrecht meer woonruimte voor ouderen moet komen en dat de leefomgeving ‘senior-vriendelijk’ moet worden gemaakt.

Het actieplan is ondertekend door de gemeente, vertegenwoordigers van de ouderen zelf, huurders, zorginstellingen, ontwikkelaars, beleggers, initiatiefnemers, corporaties en het zorgkantoor. De gemeente hoopt met het actieplan in te spelen op de toenemende vergrijzing van Utrecht. Het aantal 65-plussers in de stad groeit naar verwachting van 38.000 in 2021 naar 61.000 in 2040. Er komen dus meer ouderen, maar zij worden ook nog eens steeds ouder en willen langer zelfstandig wonen.

De vraag naar ondersteuning neemt dus toe en daar moeten woningen en de omgeving volgens de gemeente op ingericht zijn. “We zien in de prognoses over de groei van het aantal ouderen in Utrecht dat er behoefte is aan ongeveer 600 woonplekken per jaar, vanaf nu tot 2040”, stelt wethouder Kees Diepeveen. “In aantal maken deze deel uit van de totale woningbouwopgave, maar in kwaliteit is er veel meer gerichtheid op ouderen nodig. Er is een grote verscheidenheid aan woonvormen nodig die aansluit op de diversiteit in de woonbehoefte van de ouderen. Ruim een derde van die behoefte is voor woonvormen voor ouderen met een lichte tot zeer intensieve zorgvraag.”

Het soort woningen waar in het actieplan aan gedacht wordt, varieert van serviceflats, zorgappartementen en aanleunwoningen tot levensloopbestendige woningen, kangoeroewoningen en groepswonen. Meer aanbod van woningen en woonvormen voor ouderen draagt volgens de gemeente ook bij aan de doorstroming op de gehele woningmarkt.

‘Senior-vriendelijke omgeving’

Deze voor ouderen geschikte woningen moeten volgens de gemeente ook in een ‘senior-vriendelijke omgeving’ worden gebouwd. Locaties binnen 500 meter van bijvoorbeeld supermarkten, buurtcentra en gezondheidscentra moeten dan ook gebruikt worden voor ouderenhuisvesting.

Volgens wethouder Rachel Streefland wordt de leefbaarheid voor oudere Utrechters vergroot. “En nog belangrijker stimuleert het ouderen in beweging te blijven, ook als ze minder goed ter been zijn. Vereenzaming kan bij ouderen een groot probleem vormen. Daarom is het belangrijk dat ouderen elkaar en anderen makkelijk kunnen ontmoeten”, aldus Streefland. De ondertekenaars van het actieplan willen daarom ook werken aan bijvoorbeeld ontmoetingsruimten voor ouderen.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

9 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    Voor het grote aantal babyboomers is dit gezien de bekende stroperigheid van het beleid beslist veel te laat. Het is het gevolg van ofwel een stuitend gebrek aan inzicht of aan onwil om iets aan dit probleem te doen. Volgens de neoliberale beginselen, de afgelopen decennia vooral gedragen door VVD, CDA, PvdA en D66, moest de markt dit maar oplossen. Quod non. Maar beter — voor veel ouderen te — laat dan nooit.

  2. JdV

    Ruime koopappartementen uitsluitend te koop voor 55+ kopers?
    Als deze stad kan bouwen voor studenten ennstarters zou dit ook geen probleem moeten zijn toch?

  3. Zuilen030

    Wat een visie; 20 jaar geleden zag je al in de statistieken dat er steeds meer ouderen bijkomen, maar nee, ons stadsbestuur houdt koppig vast aan woningen (blokkendozen) voor studenten, nu het te laat is en de stad reeds verlaten wordt door ouderen en gezinnen worden ze wakker, ik vertrek over een paar jaar.

  4. Alma

    Ik mis het ondersteunen van groepen ouderen die samen een woonvoorziening willen realiseren, bv hofjes. Ook het ondersteunen van roze ouderen die samen een complex willen opzetten. Een paar jaar geleden zou er zo’n complex in Veemarkt gebouwd worden, maar dat lukte niet door onvoldoende ondersteuning. In Amsterdam bestaat zoiets al wel, met gezamenlijke bibliotheek/ huiskamer/ eetkamer. Er is veel eenzaamheid onder roze ouderen, mede door het ontbreken van (klein)kinderen en de nog steeds bestaande discriminatie en onbegrip in de reguliere ouderenzorg.

  5. Matt

    @Alma: fijn dat u daar de aandacht op vestigt, ik had het probleem voor ouder wordende LHBTIQ’ers nog niet waargenomen. Kent u politieke partijen die hier de komende raadsperiode extra aandacht voor willen vragen?

  6. RABE

    Ik wil wel naar een KNARREN hofje. Lijkt me heel gezellig en je bent nooit alleen.
    Samen koken, samen tuinieren, samen boodschappen bestellen, enz. enz. En een beetje op elkaar passen. Het lijkt me geweldig!!!!

  7. W

    Daar zijn D66 en Groen Links 8! jaar te laat mee!!!

    De Plantage bij het vm slachthuis aan de Amsterdamsestraatweg bestaat al sinds 1995! De ouderen uit de omgeving ASW wilden destijds héél graag verhuizen naar De Plantage. Hun boodschapjes kunnen blijven doen op de Amsterdamsestraatweg en de markt later op het plein met paard Ivo!

    De bouw van dit soort woningen, vooral níet te hoog!, voor senioren bij winkels in hun eigen buurt! Dat is waar deze mensen wel voor willen verhuizen uit hun ruime woningen. Niet voor 3-hoog achter!!!
    Bouw voor senioren in Hun Eigen buurt!

    Het is toch ongelooflijk dat de politici en woningbouwverenigingen hier nog nooit aan gedacht hebben! Er wordt in Utrecht met dit college slechts vooral aan yuppen en studenten gedacht en totaal niet aan senioren.
    Waar zijn de afgelopen 8! jaar fatsoenlijke en betaalbare woningen voor senioren gebouwd in Utrecht? Ik zou het echt niet weten!
    Wel heb ik al jaren gezien hoe vluchtig het ‘vak’ van raadslid/wethouder! tegenwoordig is. Staan ze er echt wel voor alle Utrechters?
    Zeggen en doen! zijn 2 hele verschillende werkwoorden!!

  8. RABE

    Ik sluit me graag aan bij W. Heel duidelijk over wat nodig is en niet wordt gerealiseerd.

    Raadslid en Wethouder worden geacht contact met de bewoners van de gemeente te onderhouden.

    Ik weet niet wie het zijn, wel dat ze een vergoeding krijgen die met 3,2% verhoogd wordt als gevolg van de doorberekende prijsindexatie.

    Kan dat ook met de AOW???

  9. Pee

    alweer?
    het blijft bij woorden let maar op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).