Gemeente Utrecht wil fonds oprichten om huizen betaalbaar te houden Gemeente Utrecht wil fonds oprichten om huizen betaalbaar te houden

Gemeente Utrecht wil fonds oprichten om huizen betaalbaar te houden

Gemeente Utrecht wil fonds oprichten om huizen betaalbaar te houden
Archieffoto
De gemeente Utrecht wil met een nieuw fonds voor koopwoningen zorgen dat huizen langdurig betaalbaar blijven. Het idee is dat woningen tot 325.000 euro worden opgekocht en voor een redelijke prijs weer worden verkocht.

De gemeente Utrecht wil met een nieuw fonds voor koopwoningen zorgen dat huizen langdurig betaalbaar blijven. Het idee is dat woningen tot 325.000 euro worden opgekocht en voor een redelijke prijs weer worden verkocht.

De gemeente wil er met het fonds voor zorgen dat er meer grip komt op de woningmarkt. “Wij willen hierbij een zo hoog mogelijke prijsgrens hanteren, zodat zo veel mogelijk bestaande koopwoningen beschikbaar blijven voor Utrechtse woningzoekenden. Zo voorkomen we dat beleggers de huizen opkopen om te verhuren”, aldus wethouder Kees Diepeveen.

Om het fonds op te kunnen richten gaat de gemeente in gesprek met corporaties, ontwikkelaars, de provincie, het Rijk en partners van het Stadsakkoord Wonen. Met deze partijen wordt onderzocht hoe het fonds het best vormgegeven kan worden.

Middeninkomens

De maatregel is onderdeel van het actieplan betaalbare koopwoningen. Daarin staat ook dat bij nieuwbouw zoveel mogelijk betaalbare koopwoningen terechtkomen bij mensen die op zoek zijn naar een huis. Met ontwikkelaars wordt daarom afgesproken dat middeninkomens voorrang krijgen bij de koop van de woningen.

Ook wordt de grens van de zelfbewoningsplicht – die stelt dat een huis alleen door de koper bewoond mag worden – aanzienlijk groter. Eerst gold dit voor nieuwbouwwoningen tot 307.400 euro en straks voor huizen tot 650.000 euro.

Ondergrens

Daarnaast komt er een ondergrens aan woonoppervlakte voor betaalbare koopwoningen. Die mogen straks niet kleiner zijn dan 50 vierkante meter. Voor bepaalde gebieden, zoals de binnenstad, is de ondergrens 40 vierkante meter.

Tot slot blijft de gemeente de komst van zogenoemde innovatieve en bijzondere woonvormen stimuleren. Denk hierbij aan woningen met gedeelde voorzieningen in gezamenlijkheid bouwen of met meerdere eigenaren een wooncomplex bezitten.

Sleutels

Diepeveen: “Met deze maatregelen zetten we alles op alles voor het vergroten van het aanbod aan betaalbare koopwoningen en het langjarig betaalbaar houden van die woningen. Maar we hebben zeker niet alle sleutels in handen om de schaarste op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan fiscale maatregelen, zoals aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Alleen het Rijk kan daar verandering in brengen.”

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Ik kan bijna niet geloven wat hier staat… Dus de gemeente Utrecht wil woningen tot 325.000 euro aan gaan kopen. Maar waarom zou ik als verkoper van een woning tot 325.000 euro mijn woning aan de gemeente verkopen i.p.v. aan een ‘normale’ koper die 50.000 euro overbiedt? Hoe denkt de gemeente hier ooit voet aan de grond te krijgen? Nul realiteitszin dit plan.

 2. Lombokker

  Helaas hebben dit soort goedbedoelde maatregelen vaak als averechts effect dat de huizenprijzen nog verder gaan stijgen. Dat was in ieder geval zo bij het kwijtschelden van de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar, en ook bij de belastingvrije schenking tot € 100.000 voor het kopen van een huis.

  Daarnaast moet je je ook afvragen of het wenselijk is dat de gemeente zelf voor onroerendgoedboer gaat spelen. Persoonlijk vind ik van niet, want de praktijk leert dat er nogal eens dingen fout gaan als de overheid als marktpartij gaat acteren.

  Het geld kan volgens mij beter op een andere manier worden besteed. Geef bijvoorbeeld korting op de grondprijs, op voorwaarde dat er goedkopere starterswoningen en of meer sociale huur wordt gebouwd. Uiteraard moeten er dan wel waterdichte afspraken worden gemaakt met de betrokken projectontwikkelaar.

 3. Binnenstadbewoner

  Huh wat? De gemeente die huizen tot 325.000 gaat opkopen? Op de eerste dag van de zomervakantie dit even meedelen alsof dit heel normaal is? Niemand die dit opmerkt want iedereen is toch met vakantie?

  Hopelijk klopt dit artikel niet of anders een regelrechte nachtmerrie.

  Tijd voor vervroegde gemeenteraadsverkiezingen!

  En: over zulke belangrijke onderwerpen zou sowieso een correctief referendum moeten worden gehouden.

 4. Scherpschutter

  Dus als ik het goed begrijp wil de wethouder nog veel meer geld van belastingbetalers afpakken om huizen tegen absolute jackpotprijzen op te kopen, om deze huizen erna met grof verlies weer te verkopen aan een lucky few onder diezelfde belastingbetalers? Man man man.

  Werkelijk het ENIGE dat de wethouder hoeft te doen is zorgen voor voldoende bouwgrond, in plaats van de schaarste kunstmatig verder op te voeren zodat mensen uit pure armoe maar zijn jaren 1900 paard-en-wagenwoonwijken accepteren…

  Dit soort Venezolaanse overheidsingrepen zijn het probleem. Niet de oplossing.

 5. Koel Hoofd

  Het zoveelste falend ingrijpen van de overheid in de woningmarkt.

 6. Esrin W.

  Nee Binnenstadbewoner, men is inmiddels gewend dat alle rare fratsen gewoon als zoete koek worden geslikt dus deze kan er moéiteloos ook nog wel even bij en tussendoor. Let maar eens op.

 7. Kadoendra

  Met een sociale gedachte koopwoningen tot 325.000 op te kopen lijkt mij geld weggooien, waardoor het mij slimmer lijkt om het geld te besteden aan een betere betaalbare huurmarkt, want waar komt toch die hardnekkige gedachte vandaan dat een eigen koopwoning een soort van grondrecht moet zijn?

 8. Bill

  Knap dat iedereen _zonder het concrete plan gelezen te hebben_ weer allerlei conclusies weet te trekken en het uiteraard weer allemaal afkeurt.

  Kortzichtige reactie van “Scherpschutter” (die term verliest inmiddels ook alle waarde) die alles weer eens vergelijkt met linkse danwel communistische overheden en de DUIC bingokaart is weer vol voor vandaag.

 9. Scherpschutter

  @Lombokker

  Wat je gaat krijgen is het volgende. Om een huis van een particulier te kopen zal de gemeente het hoogste bod moeten doen. Doet de gemeente niet het hoogste bod dan heeft een particulier geen enkele reden om de woning te verkopen aan de gemeente…De prijzen zullen dus tot nog veel exorbitantere hoogte worden opgevoerd. En dat is precies wat de gemeente wil!

  Dat geeft haar namelijk de ‘munitie’ om nog verder in te kunnen grijpen in de woningmarkt. Politici zullen schande spreken van de prijzen die ‘hebberige’ particulieren vragen voor hun woningen en stellen dat particulieren ze geen andere keuze geven dan….Uiteindelijk zullen ook particulieren worden gedwongen om als eerste te verkopen aan de gemeente tegen door de gemeente bepaalde bodemprijzen. Vastgoedontwikkelaars zullen worden gedwongen om nieuwe woningen eerst aan de gemeente te verkopen. Investeerders ook. Dit is een eerste stap in een breder plan van de gemeente om ook de verkoopprijzen van woningen totaal te gaan domineren en dicteren….

  Je moet dit plan zien voor wat het is. Een opmaat naar nog veel meer socialisme. Zie je? De socialistische gemeente veroorzaakt een totale ramp op de woningmarkt (ze bouwen niets bij) om zichzelf vervolgens als ‘oplossing’ te kunnen verkopen. Meer socialisme. De modus operandi van socialisten wereldwijd. Ze presenteren zich als de sociale oplossers van problemen die ze zelf veroorzaken…. om zo meer macht naar zich toe te trekken.

  Ik zag het al langer aankomen. Daarom heb ik de afgelopen maanden al mijn Utrechtse vastgoed verkocht en ben ik ook buiten Utrecht gaan wonen. Links is totaal ontspoord….

 10. Wim

  @ Bill

  Dat komt dan ook omdat dit plan te bizar voor woorden klinkt.
  Het lijkt erop dat de gemeente eraan denkt dure woningen uit de markt te nemen.
  En ze dan goedkoper weer terug in de markt te zetten.
  Wie financiert dit in godsnaam.
  Welke geluksvogels krijgen deze pretwoningen?
  Wie wijst ze toe.
  Welke druppel valt hiermee op de gloeiende plaat?
  De doos van Pandora gaat op een kier.
  Er komt alvast een onwelriekende geur uit te voorschijn.

 11. Hans

  Ik ben het eens met Kadoendra. De ideologie en mythevorming rond het eigen woningbezit – en alle daaruit voortvloeiend beleid – heeft uiteindelijk geresulteerd in de totale ontwrichting die woningnood heet. Wonen, hetgeen een primaire levensbehoefte is, zoals ademhalen, eten, drinken en slapen is verworden tot een jacht op bezit, luxe en status. Als ‘wonen’ weer losgekoppeld wordt van die bezitsdrang en voor iedereen weer een binnen zijn / haar bereik liggende mogelijkheid wordt dan kan de drang naar bezit zich verleggen naar andere, minder essentiële gebieden. Postzegels verzamelen, kunst kopen, een dure auto voor mijn part. Maar zet het gewone woonhuis alsjeblieft buiten deze orde. Daarom is het noodzakelijk en goed dat een overheid zich bemoeit met deze problematiek en een vinger in de pap krijgt om het voor gewone, modaal verdienende burgers weer mogelijk te maken zich een huis te verwerven koop / huur om te bewonen en om in te leven in plaats van het op de eerste plaats te willen bezitten.

 12. Berend

  koop dan een woningstichting en ga sociaal verhuren naar beroepsgroep?

 13. Arend Grotegast

  En over vijf jaar komt Follow the Money erachter dat een gewiekste zakenman/vrouw een wethouder een prachtig plan heeft voorgespiegeld, waar de naieve wethouder, die echt van goede wil is, met open ogen en beide benen is ingetrapt.
  Ergens gaat iemand hier heel veel geld aan verdienen, en het zal niet de wethouder zijn en ook niet de bewoners van deze huizen en ook niet de inwoners van Utrecht.

 14. Jolanda

  @Berend
  Ja, tot begin jaren 90 had de gemeente Utrecht nog sociale woningen in zijn bezit. Dienst Woningbeheer, zat in de Domstraat. Volgens mij naar woningbouwverenigingen overgedaan, verkocht? Ik kan het niet zo snel terugvinden. Terug naar af. Maar dan koopwoningen, niet voor de minder bedeelden natuurlijk. Daar doet de gemeente Utrecht bijna niks voor.

 15. Bill

  @Wim
  Dus misschien moet je eerst even wachten tot je antwoord hebt op deze vragen voordat je weer in de paniek schiet.

  Overigens, voor alle negatievelingen hier, het staat u vrij om zelf in de politiek te gaan en iedereen te laten zien hoe het dan wél moet. Maar ja, dat is natuurlijk weer teveel werk.

  Of, zoals Scherpschutter, vertrekken uit Utrecht maar wel lekker blijven klagen en zeuren. Dát is nog eens je verantwoordelijkheid nemen.

 16. isabelle

  Sinds wanneer behoort de functie van onroerend goed-makelaar tot de kerntaken van de gemeente Utrecht?

 17. Erwin

  @bill: huh wat is scherpschutter vertrokken uit Utrecht? Dat heb ik dan even gemist.
  Overigens vind ik dat die meneer sowieso wat minder recht van spreken (roepen) heeft aangezien hij geen gebruik maakt van zijn stemrecht. dan ook niet zeuren, zei mijn moeder altijd…

 18. Marcel

  Ik weet echt niet wat voor kennis achtergrond deze wethouder heeft. Lagere school en toen? Het is geen kerntaak van de gemeente om huizen te kopen en verkopen. Het zou te belachelijk voor woorden zijn. Dit kan gewoon niet en is dan ook een kansloos project als de wethouder met verstandige mensen gaat praten. Dan moet zo een idee ook nog door de raad aangenomen worden. Dat zou wederom niet moeten kunnen. Kerntaak van de gemeente is grond vrijmaken voor bouw. Dan snel hout skelet bouw goedvinden in prefab form.Van 30 boeren de grond opkopen, maak die boeren gewoon miljonair, en bouw kan beginnen.

 19. Tinyhouse Utrecht

  Geef mensen juist de mogelijkheid klein te wonen op bv 35 m, maar verbindt hier aan een maximale huur/ verkoop m2 prijs!
  Overal in de wereld zie je dat bescheiden wonen tegen lager kosten in grote steden gewenst is.

 20. JdV

  Dus de gemeente gaat huizen opkopen en door verkopen. Nieuwe eigenaren kunnen dan uiteraard met claims voor verborgen gebreken terecht bij de gemeente. De gemeente zal ook de woningen moeten onderhouden. Dan kom je al snel op het terrein van een woningcorporatie. Heeft de gemeente genoeg personeel voor deze activiteiten? Of komt er een afdeling woningverkoop die bemensd moet gaan worden? Is er geld om dit extra personeel te betalen? Heeft de gemeente op een aantal dossiers niet aangegeven geen geld te hebben?

 21. Bill

  @Erwin Ja, zoals Scherpschutter schreef in een reactie van 19:55: “Ik zag het al langer aankomen. Daarom heb ik de afgelopen maanden al mijn Utrechtse vastgoed verkocht en ben ik ook buiten Utrecht gaan wonen. Links is totaal ontspoord….”

  Een kwestie van hard schreeuwen maar niks bijdragen, dus.

 22. Zuilen030

  ga maar eens kijken wat er te koop staat voor 325.000 euro, de gemeente is gauw klaar, laat ze maar oude woningen van de Mitros kopen tegen een leuk tarief en een lening voor de nieuwe eigenaar om te verbouwen of op te knappen verstekken met lage rente en een beloningsplicht voor een aantal jaren.

 23. cas

  @ Kadoendra, er is geen recht op een woning. En uiteindelijk heeft een verhuurde woning ook een eigenaar. Dat de prijzen ontspoort zijn is duidelijk, maar men is niet verplicht in Utrecht te wonen. Mensen willen het graag en dat (samen met wat andere monetaire factoren) stuwt de prijs op.
  En wat wil de gemeente dan met deze woningen? Voor wat winst weer door verkopen? Verhuren tegen een prijs die hoger is dan de hypotheeklast? Of ze afschrijven en de belastingen verhogen? Er zijn geen opties die een woning zomaar goedkoper maken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).