Middeninkomens in Utrecht krijgen voorrang bij nieuwbouw middenhuur | De Utrechtse Internet Courant Middeninkomens in Utrecht krijgen voorrang bij nieuwbouw middenhuur | De Utrechtse Internet Courant

Middeninkomens in Utrecht krijgen voorrang bij nieuwbouw middenhuur

Middeninkomens in Utrecht krijgen voorrang bij nieuwbouw middenhuur
De gemeente Utrecht wil middeninkomens voorrang geven op nieuwbouwwoningen in de klasse middenhuur (een huurprijs tussen de 710  en 950 euro). Zo moet er makkelijker een woning te vinden zijn voor deze groep én moet er een snellere doorstroming komen vanuit sociale huur.

De gemeente Utrecht wil middeninkomens voorrang geven op nieuwbouwwoningen in de klasse middenhuur (een huurprijs tussen de 710  en 950 euro). Zo moet er makkelijker een woning te vinden zijn voor deze groep én moet er een snellere doorstroming komen vanuit sociale huur.

De voorstellen moeten de stap naar een volgende woning makkelijker maken. Huishoudens met een middeninkomen vallen nu tussen de wal en het schip bij het zoeken naar een geschikte huurwoning, want ze komen niet in aanmerking voor sociale huur, maar kunnen in de huidige markt meestal ook niet kopen. Daarnaast is de doorstroming binnen en uit de sociale huur laag; slechts 30 procent van de woningen gaat naar een doorstromer.

“Om de doorstroming binnen de sociale huur te bevorderen wil het college verder dat woningzoekenden 75 procent van hun inschrijftijd behouden na het accepteren van een woning, in combinatie met steviger inzetten op loting”, schrijft de wethouder.

Eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot 55.000 euro en meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot 65.000 euro komen in aanmerking voor de voorrangsregeling voor middenhuurwoningen. De regeling geldt voor nieuwbouwwoningen die vanaf 1 januari 2020 worden opgeleverd.

Inkomensgrens en voorrang

Voor de inkomensgrenzen komen nadere regels zoals voor mensen die meer verdienen, maar voor wie het besteedbaar inkomen sterk afwijkt door bijvoorbeeld schulden, hoge kosten voor kinderopvang en alimentatie. Zij kunnen daardoor alsnog een beroep doen op de voorrangsregeling middenhuur.

De voorrangsregeling voor bewoners die een groot pand achterlaten was er eerder alleen voor bewoners van 55 jaar en ouder, maar gaat voor iedereen gelden.

Woningzoekenden met een korte wachttijd hebben minder voordeel van de regeling die zorgt voor 75 procent van het behoud van de inschrijftijd. Om deze groep ook meer kans te laten maken op een woning, gaat er meer worden geloot.

Type woningen

Daarnaast komen ook andere type woningen beschikbaar voor huurders met een urgentieverklaring en gaan de regels voor het omzetten en splitsen van woningen gelden voor de hele woningvoorraad, vooral om te voorkomen dat te veel eengezinswoningen verdwijnen.

“Met deze huisvestingsverordening hopen we de schaarste eerlijker te verdelen”, zegt wethouder Kees Diepeveen. “Utrecht wil kwaliteit van wonen bieden voor iedereen, zowel bestaande als nieuwe inwoners. Daarbij vinden we het belangrijk dat woningtypen en prijssegmenten evenwichtig over de stad zijn verdeeld, zodat in elke wijk ruimte is voor verschillende doelgroepen. Dit moet voor meer beweging zorgen op de woningmarkt.”

8 Reacties

Reageren
 1. w

  graag ook gewilde woningen op A-locaties uitsluiten van urgentie!

 2. mark

  Inschrijftijden zijn (ook in sociale huurzoektocht) enorme onzin en gewoon geldklopperij van bijv. woningnet. De tijd zou moeten gaan lopen op het moment dat je actief reageert en je moet accepteren als je “het wordt”.
  Bijkomend nadeel van middenhuur in Utrecht is dat de woningen vooral studio’s en tweekamerappartementjes zijn. Waarom zou je een sociale huurwoning die groter is, verlaten voor middenhuur….(ok het is dan wel een nieuwe woning, maar toch)

 3. Wouter

  “Inschrijftijden zijn enorme onzin”
  Wat je hier denk ik aanhaalt is het gebrek aan onderscheid tussen mensen die echt dringend op zoek zijn (zonder urgentie status) versus mensen die op zn minst al acceptabel zitten en reageren omdat ze er op vooruit willen.

  Het actief zoeken meenemen als factor lijkt me een goed idee. Mensen forceren te accepteren lijkt me echter vooralsnog niet handig, omdat de online informatie summier is en lang niet altijd een beeld geeft of de woning überhaupt geschikt is.

  “Waarom zou je een sociale huurwoning die groter is, verlaten voor middenhuur”
  Dat is inderdaad ook een probleem. Die harde grens van 55K lijkt me dan ook onverstandig. 1 euro meer en je bent de sjaak – die groep komt door deze ingreep namelijk in een nog groter gat terecht. Op die manier werp je alleen maar een steeds hoger wordende drempel op.

 4. mark

  Dank voor de nuancering. Ik denk gewoon dat het proces eerlijker en soepeler verloopt als tijd alleen telt als je actief aan het zoeken/reageren bent. Je bent dan immers voor die periode/termijn op zoek. Urgentie mag inderdaad altijd los gezien worden. Inkomensgrenzen zijn altijd erg lastig, geen idee hoe dat op te lossen. Je ziet het ook bij (te veel) bijverdienen naast studiefinanciering, recht op toeslagen etc. Zelfstandigen hebben het daarin ook lastig.

 5. Edwin

  Beste Kees,

  Dan moet er een focus komen op het bouwen van fatsoenlijke middeninkomen-woningen (koop en huur) en minder de focus op meer sociale-huur. Nu ga je schuiven binnen de voorraad en die voorraad is niet afdoende!

 6. Simon Scheef

  Goede plannen! Ik ben zo’n net-aan-scheefwoner en voel me daar weleens lullig over, maar zit ook met de handen gebonden. Ik ‘zit acceptabel’ in een sociale huurwoning, maar ben net boven de inkomensgrens gaan verdienen. Hoewel ik zo de plaats van een ander bezet hou, zie ik weinig andere mogelijkheden dan blijven zitten.

  Voor kopen kom je als ZZP-er met chronisch medisch gedoe en zonder spaargeld of financieel vangnet, niet in aanmerking. En als ik in de vrije huur iets moet vinden, wordt het vrijwillig kiezen om kleiner te gaan wonen voor een letterlijk dubbele huurprijs + de bijkomende verhuiskosten (+ de stress). Geen aantrekkelijke optie.

  Hopelijk leveren de regels wat aantrekkelijkere opties op voor mensen in mijn situatie, en kunnen wij plaatsmaken voor de echt urgenten. Doe ik met liefde.

 7. Sonja Scheef

  Tja, goed dat ze dingen blijven proberen en wellicht ook interessant voor mensen met middeninkomen die nog niks hebben of willen samenwonen.

  Voor een sociale huurder met lage huur is dit niet interessant. Ik woon nu prima, betaal €300 per maand. Wel scheef, ja. Misschien net 1000 teveel verdiend in een jaar. Maar dat betekent niet dat ik twee tot drie keer meer huur wil gaan betalen. Ik ga niet weg. Sparen voor koop dan maar.

  In mijn straat zijn alle woningen tussen de €300 en €500. Is het niet meer mogelijk om goedkopere huizen te bouwen? €900 is hier echt geen alternatief voor.

 8. Zonnewende

  Er moet iets gedaan worden aan het groeiende gat tussen de lasten bij kopen (laag) en de lasten bij huren (hoog).

  En de onmogelijkheid om een appartement (niet zijnde een studio) te kopen als je een middeninkomen hebt. Terwijl je wel geacht wordt 710-950 euro huur te kunnen betalen. Van die huur kun je een hele mooie hypotheek betalen. Waarom is dat dan niet mogelijk?

  Het is niet eerlijk en het vergroot de vermogenongelijkheid in Nederland.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).