Gemiddelde verkoopprijs van huizen in Utrecht stijgt naar 380.000 euro Gemiddelde verkoopprijs van huizen in Utrecht stijgt naar 380.000 euro

Gemiddelde verkoopprijs van huizen in Utrecht stijgt naar 380.000 euro

Gemiddelde verkoopprijs van huizen in Utrecht stijgt naar 380.000 euro
Archieffoto
De verkoopprijzen van huizen in Utrecht zijn vorig jaar weer sterk gestegen tot een gemiddeld bedrag van zo’n 380.000 euro. In 2018 was dit nog 344.000 euro. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS. De huizenprijzen stijgen al sinds 2013.

De verkoopprijzen van huizen in Utrecht zijn vorig jaar weer sterk gestegen tot een gemiddeld bedrag van zo’n 380.000 euro. In 2018 was dit nog 344.000 euro. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS. De huizenprijzen stijgen al sinds 2013.

Het tekort aan woningen in Utrecht en de economische voorspoed zorgen ervoor dat woningen voor steeds meer geld verkocht worden. De gemiddelde verkoopprijs van huizen in de stad was in 1995 nog 85.500 euro.

Na het jaar 1995 zijn de woningprijzen voornamelijk gestegen, in 2000 was het al 165.700 euro. Na 2008 ontstond er een dip van een aantal jaren waarna de stijging in 2013 weer werd ingezet.

De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte en bestaande koopwoningen in een jaar. Hoewel het gemiddelde in Utrecht dus best hoog is, zijn er gemeenten waar de gemiddelde prijzen nog veel hoger liggen. De gemeente Bloemendaal kent met 832.000 euro de hoogste gemiddelde verkoopprijs. De prijs in Amsterdam lag vorig jaar op gemiddeld 485.000 euro.

11 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  837.000 guldentjes maar liefst.
  (maar je mag niet meer omrekenen natuurlijk …)

 2. Wim Vreeswijk

  Met dit soort prijsstijgingen gaat de polarisatie keihard door in Utrecht.

 3. Kadoendra

  @Esrin W.

  Ga er maar vanuit dat door de inflatie de Euro nu nog minder waard is dan de oude gulden.
  Dus 20 jaar geleden had je meer met 837.000 guldentjes dan nu met 380.000 euro.

  Overigens reken ik nog vaak om in de supermarkt en dan realiseer ik mij de inflatie nog veel meer.

 4. Wim Vreeswijk

  Bij de overgang van guldens naar euro’s zijn we indertijd (2002) voor 10% gepiepeld onder het mom van omwisselkosten.Kassa ping voor Brussel.

 5. Henk

  Ik reken altijd terug naar de Lire en de Peseta. Dan zie je de verschillen pas echt!

 6. [email protected]😉

  Dit is te danken aan de politieke partijen die de afgelopen jaren Utrecht hebben bestuurt.
  Geen toekomst visie,maar wél pretentieuze projecten waar niemand op zat te wachten,met als resultaat woning nood.

 7. René

  @GeenStijl: en als resultaat dat iedereen in Utrecht wil wonen!

 8. Scherpschutter

  [email protected]

  U heeft het aan wel meer ambtenaren te danken dan alleen de Utrechtse beroepsmarktverstierders. Ook uw landelijke ambtenaren mag u bedanken en vanzelfsprekend ook de boefjes van de ECB, die met hun Zimbabwaans monetair beleid de in de eerste plaats al volkomen verzonnen waarde dagelijks verder de vernieling in helpen.

  In 1975 betaalde u voor een huis 35.000 gulden. Datzelfde huis zal in 2050 1.000.000 Euro kosten. Het verschil is door ambtenaren gestolen koopkracht.

 9. Metropool Utrecht

  @ Renée, klopt helemaal. Blijvend investeren in de stad getuigd van visie en maakt onze stad zo aantrekkelijk. In sommige steden zie je de stilstand bijna.
  De regio’s buiten de randstad , buiten Eindhoven dan , hebben het moeilijker. Het noorden en zuiden en aan oost grebs stagneert.. dat voel je. De dynamiek is er duidelijk anders.
  De kosten stijging in 25 jaar is hoog maar reel gezien zou daar de inflatie idd vanaf moeten. Hoeveel zou dat zijn ?
  Het is niet moeilijk te voorspellen dat gezien het positieve imago dat Utrecht nu heeft dat Utrecht de op een na duurste stad van de randstad zal blijven de komende 10 jaar zeker.

 10. Marcel

  @ Geen stijl
  je kan natuurlijk de politiek van alles de schuld geven maar die hebben er helemaal niks mee te maken. Project ontwikkelaars en de mensen die kopen en verkopen doen gewoon een handeltje. Niks mis mee. België is goedkoper en in de grens ook en in Drente ook en Limburg en Zeeland. Gewoon verhuizen als je het niet wilt betalen.

 11. Koel Hoofd

  @ Metropool
  U vergeet iets.
  Jongeren vanuit de provincie trekken naar de stad vanwege HBO/WO studie. En komen er dan achter dat er hier op elke straathoek in hun wensen van gemak, comfort en emotioneel vermaak beleving wordt voorzien. Dat hebben ze niet in de provincie, dus blijven ze hier wonen en gaan ze alleen af en toe met feestjes en partijtjes naar huis in de provincie. En met die potentiele hoog opgeleide arbeidskrachten, blijven ook bedrijven in de randstad hangen. Daarom zijn ooit het CBS en de belastingdienst naar Limburg verplaatst, is de KPN in Groningen geplant, allemaal zonder resultaat want werknemers wilden er niet wonen omdat er (volgens hun verwende wereldbeleving) niets te beleven valt. We weten intussen ook wat voor zooitje het is bij de belastingdienst, de ambtenaren ze zijn pissig dat ze in uithoek wonen?

  Het gevolg: er wordt al decennia lang niet geinvesteerd in het noorden, zuiden en oosten van het land. Zelfs Google heeft recentelijk verdere uitbreiding in Delfzijl gestaakt vanwege het gebrek aan hoogopgeleid personeel dat er niet wil wonen vanwege het gebrek aan comfort, gemak en vermaak. Daardoor komt er ook steeds minder werkgelegenheid en minder voorzieningen in de provincie. Hier wordt er een wedstrijdje ‘hoeveel supermarkten passen er op 1 vierkante kilometer’ gedaan, daar sluiten supermarkten en moeten mensen steeds verder rijden want fietsen is geen optie meer.

  Dat heeft allemaal niets te maken met visie, maar met het gebrek aan visie.
  Ik vind het prima hoor, die visieloze visie, ik wordt er slapende rijk door.

  Enne, die inflatie is 120% sinds de invoering van de Euro.
  Een brood kostte in 2000 nog fl. 1, 22 dat is nu €1.22, in guldens is dat FL2.69.
  Dus een huisje uit 1995, wat toen fl 189.000 was, levert nu al fl 1 miljoen op, en de meter loopt nog verder op. Helaas, we moeten het met die lullige Euro afrekenen….

  @Kadoendra je hebt gelijk dat de Euro minder waard is dan de gulden van toen.
  En niet alleen bij de supermarkt. Een t-shirtje van €9.99 kost Fl 26.40 en gaat slechts 10% van de tijd mee van een shirtje uit 2000 wat toen fl25 was. Dus om jezelf net zo lang te kleden als toen, moet je nu 10 t-shirts kopen wat neerkomt op 264 gulden. Dat is even een leuk doordenkertje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).