De gemiddelde WOZ-waarde van Utrechtse woningen bedroeg 357.000 euro op 1 januari 2021. Dat is 7,2 procent hoger dan een jaar geleden. Het CBS concludeert op basis van nieuwe cijfers dat de WOZ-waarde van woningen minder hard gestegen dan vorig jaar.
Utrecht is een van de gemeenten met de hoogste WOZ-waarden van Nederland. Dit jaar staat die op 357.000 euro, waar die vorig jaar nog 333.000 euro bedroeg. Woningen met een hoge WOZ-waarde centreren zich rond Utrecht, Amsterdam en Bloemendaal.
De stijging van de WOZ-waarde van de woningen in Utrecht met 7,2 procent is vrij gemiddeld. In Nederland steeg die gemiddeld met 7 procent. De WOZ-waarde van woningen in Oldambt (provincie Groningen) steeg het hardst, met 12,4 procent.
De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2021 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2020.
18 Reacties
ReagerenBromsnor is blij. Zijn huis is meer waard geworden, geen reden tot klagen dus.
@Bromsnor
Wacht maar totdat je de rekening van BGHU krijgt, je gaat ook meer betalen om het gat in de hand van onze hobbyende gemeente te dichten…
Gevolg: waarde omhoog (forfait wordt onbetaalbaar) en de WOZ gemeente belasting procentueel omhoog. Steeds maar meer belasting betalen. Bezit is straf. Je kan niet met een baksteen naar de bakker!!!! Schaf dit af, en vervang het desnoods voor belasting op winst bij verkoop.
Bromsnor aan Koelhoofd, Bromsnor lacht om de aanslag, Bromsnor heeft aan zijn huis meer verdiend dan aan hard werken. Nog belastingvrij ook.
Bromsnor aan Trol, er is alle reden om zowel bezit als winst te belasten, dat verlaagd de druk op de belasting op inkomen. Volgens Bromsnor heeft de gemeente het percentage van de WOZ niet verhoogd.
Ik heb niet zoveel problemen met gemeentebelasting betalen, maar dan wil ik dat dit gaat naar nuttige dingen voor bewoners, zoals een schone, veilige en goed beloopbare stad, onderwijs, goed OV, gezondheidszorg, kinder- en jeugdzorg, armoedebestrijding en zo.
Ik betaal liever niet voor Vuelta’s, overbodige herinrichtingen van straten, City Marketing, de Machinerie en en allerlei deuginitiatieven.
Kan de gemeente niet eens peilen waar de bewoners het belastinggeld aan willen uitgeven? Ben wel benieuwd of dat heel anders is dan waar de gemeente het aan uitgeeft.
@Bromsnor 30/9/2021-13:58
“Volgens Bromsnor heeft de gemeente het percentage van de WOZ niet verhoogd.”
Als de WOZ hoger wordt hoeft het percentage niet te worden verhoogd om toch meer geld binnen te harken….
Ik voorspel dat de WOZ waarde in sommige wijken heel fors omhoog gaat maar dat het percentage voor heel Utrecht achter de komma wordt verlaagd.
Wanneer de huizenmarkt over tijdje afkoelt gaat dat percentage weer fors om hoog. Daarom bouwt Utrecht nu ook zo krankzinnig duur, meer geld in de toekomst via torenhoge WOZ waarden.
Dus onder de streep harkt onze gretig geldverspillende gemeente toch jaarlijks meer geld binnen.
@Bromsnor: de meeste koophuis/eigen woning-waardestijging in Nederland en Utrecht is opgebracht door steeds weer jongere generaties woningzoekenden die steeds meer moesten gaan neertellen voor hun huis. Ik ken ENKELE liberalen op DUIC die graag willen dat hun huis meer waard wordt maar niet gemakzuchtig ten koste van anderen.
@Koelhoofd, 30/9/2021 – 12:59 je gaat natuurlijk wel weer minder aan de bank betalen omdat je marktwaarde/schuldverhouding positiever wordt kan je hypotheekrente dalen. Dus dat heft elkaar mooi op.
Huis meer waard betekent veel meer belasting betalen. Hoezo rijk ?
Verkopen en iets nieuws kopen is bijkans godsonmogelijk, vooral voor een alleenwonende.
Bromsnor stopt wel met lachen als zijn woning naar box 3 gaat. Ik ook wel vrees ik. Dan wordt fictief bezit pas echt gestraft.
Wat een flauwekul reacties hier. Bromsnor klaagt terecht niet, en dat zou iedereen zich aan moeten trekken.
De WOZ waarde heeft niets met belastingheffing te maken. Als de waarde omhoog gaat, gaat de heffing omlaag, en andersom.
Sinds 2007 is onze OZB heffing 42,2% gestegen. Dat is 2,8% per jaar. Ja, dat is hoger dan de inflatie. Maar de eisen van burgers aan de kwaliteit van het milieu (waterzuivering en -bescherming) en de eisen aan de dienstverlening van de gemeente zijn de pan uit gestegen.
Niet zeuren, kwaliteit kost geld.
@Koel Hoofd
De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht het OZB percentage bijgesteld, zodat het uiteindelijk te betalen bedrag ongeveer gelijk bleef (zowel bij stijgende, als dalende WOZ-waarde).
Je huis 7% “meer waard”…Gerekend in wat? Goud? Olie? Pinda’s…? Nope. Gerekend in Euro’s…waarvan er 23% meer zijn bijgeprint in een jaar. En dan graait de overheid ook nog eens meer van uw koopkracht met de OZB die fors stijgt. Gepakt door de ECB, banken EN de overheid. De vlag kan uit…LOL
Ik ben zo blij, zo blij, dat mijn neus van voren zit en niet opzij.
@Peter de V.
Precies.
En dan moet je nagaan dat Utrecht een linkse stad is met een mond vol over betaalbaar wonen, opkomen voor de armen en nog veel meer. Waarom dan niet zorgen dat de belasting op peil blijft en de WOZ stijgingen negeren?
Huurders, mensen die net een mini huisje hebben kunnen kopen krijgen weer extra belastingen te verwerken.
Of zijn ze blij met het extra geld om allemaal alleenzaligmakende projecten te kunnen doen die niks aan de stad bijdragen…. Eens een speeltuin opknappen, een weg herstraten, afvalbakken legen, groen fatsoenlijk onderhouden zit er niet in….
Wel de grondprijs zo duur maken dat ontwikkelaars er wel dure appartementen moeten neerzetten en achteraf klagen dat het zo duur is….
Ons meest progressieve Utrechtse gemeentebestuur bouwt alleen maar kneiter dure flats in Utrecht en stuwt hiermee de WOZ en of de op OZB. Het binnen geharkte geld wordt over de balk gemieterd aan faal en culturele onzin projecten voor de happy few. Leefbaarheid holt terug en betaalbaarheid wordt voor grote groepen onmogelijk in Utrecht. Wat kijk ik uit naar de gemeenteraad verkiezingen volgend jaar.
@Cas
je hebt sociaal links, middenklasse links en elitair links.
Utrecht is elitair links, dat is exclusief voor de rijken en alleen sociaal inclusief op papier.
@Koel Hoofd: eens met jou waarbij ik kan toevoegen: links en progressief hebben altijd heel veel kritiek op anderen (de VVD en het CDA hebben er vroeger zo van langs gehad van ze) maar ze kunnen geeneens eerlijk toegeven richting stemmers en woningzoekenden dat klimaatbeleid heel veel gevolgen heeft voor de woningmarkt. En een oorzaak is voor de woningmarktellende in Utrecht. De wetenschap en de feiten waar ze in klimaatdiscussies altijd mee pronken laten ze nu maar in de steek.
Bovendien hebben linkse partijen keihard meegewerkt aan het verzelfstandigen van corporaties (dus tot wat ze nu zijn) en aan de verhuurdersheffing (vooral de PvdA maar ook het ‘constructieve’ D66). Ze kunnen ook niet eerlijk toegeven dat het een EU -eis is dat de meeste woningbouw alleen nog maar door particuliere investeerders mag plaatsvinden. (ook daar heeft links aan mee geholpen door een mandaat te geven aan de EU die op woningmarkt-gebied helemaal niet sociaal is. De EU gedoogt alleen sociale woningbouw voor studenten en de bijstandsmoeder, maar niet voor andere groepen mensen die het op de koophuizen-sector en de vrije sector niet redden. De gemeenten moet onderhandelen met marktpartijen en hopen dat die een sociaal gevoel hebben (en dat valt nog wel eens tegen tot nu toe). Maar nogmaals: dat is een situatie die links samen met rechts heeft gecreëerd.