Erfpachtregeling besproken tijdens informatieavond: ‘Er lijkt politieke wil voor een oplossing’ - De Utrechtse Internet Courant Erfpachtregeling besproken tijdens informatieavond: ‘Er lijkt politieke wil voor een oplossing’ - De Utrechtse Internet Courant

Erfpachtregeling besproken tijdens informatieavond: ‘Er lijkt politieke wil voor een oplossing’

Erfpachtregeling besproken tijdens informatieavond: ‘Er lijkt politieke wil voor een oplossing’
Tijdens de Raadsinformatieavond donderdag kwam de gewijzigde conversieregeling voor erfpachters aan de orde. Bij die regeling zeggen zo’n 3.500 erfpachters zwaar te worden gedupeerd. Bij de informatieavond leek er in ieder geval politieke wil bij alle fracties om opnieuw naar de situatie te kijken. 

Tijdens de Raadsinformatieavond donderdag kwam de gewijzigde conversieregeling voor erfpachters aan de orde. Bij die regeling zeggen zo’n 3.500 erfpachters zwaar te worden gedupeerd. Bij de informatieavond leek er in ieder geval politieke wil bij alle fracties om opnieuw naar de situatie te kijken. 

De gemeente presenteerde eerder een nieuw voorstel voor de afkoopregeling van erfpacht. In dit voorstel worden drie opties voor de erfpachters gepresenteerd: de huiseigenaren kunnen de erfpacht direct afkopen, ze kunnen de afkoopsom vastleggen (vastklikken) en later afkopen of ze kunnen niets doen en afwachten.

De erfpachters hebben zich verenigd en komen in verzet tegen deze regeling. “Ook de nieuw voorgestelde regeling leidt tot ongelijkheid en grote financiële problemen voor erfpachters. Erfpachters die voortdurend afkopen moeten meerdere keren voor de grond betalen, terwijl erfpachters die eeuwigdurend hebben afgekocht één keer de grondwaarde betalen”, aldus de groep.

De kern van de ongelijkheid ligt volgens de organisatie in het feit dat de gemeente in 1989 heeft besloten dat één keer afbetalen voldoende was. “Inwoners met een huis gebouwd voor dat jaar hebben geen reële mogelijkheid gehad om van die regeling gebruik te maken en hebben daardoor geen financiële zekerheid op de lange termijn en betalen tot honderdduizenden euro’s meer voor dezelfde grond.”

Draagvlak

Bij de raadsinformatieavond heeft de organisatie voorgesteld om een gedeelte van de afkoopsom vast te klikken en een gedeelte te betalen. Een aanwezige spreker zegt dat er voor het eerst breed gedragen politieke wil lijkt te zijn om opnieuw naar de regeling te krijgen: “De wethouder blijft terughoudend, maar er is nu zoveel draagvlak voor, ook van de andere fracties, dat het wel anders zal moeten.”

Een belangengroep van gedupeerden meldde gisteren ook de gang van zaken onrechtmatig te vinden en naar de rechter te stappen als de politiek geen draai zal maken. Op 29 september worden de eventueel aangepaste plannen bekendgemaakt.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Toine Goossens

  Hoe de Utrechtse bevolking over de oplossing van de erfpachtcontracten denkt is via DUIC bekend. De meerderheid is van mening dat de erfpachters zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie.

  Die eigen verantwoordelijkheid is vergelijkbaar met de eigen verantwoordelijkheid die ouderen en langdurig zieken hebben om zelf voor oplossingen te zorgen. Het is niet meer de overheid die alles regelt.

  Een verdere aanpassing van de afkoopregeling ten gunste van de erfpachters is strijdig met het principe om gelijke gevallen gelijk te behandelen. De woning erfpachters zijn identiek met de woning eigenaren. Die gelijkenis verbiedt economische bevoordeling.

  De raad mag zich niet via de vorm van een Raads Informatie Avond door een pressiegroep op andere gedachten laten brengen. De raad dient de beginselen van behoorlijk bestuur als uitgangspunt te kiezen. Doet zij dat niet dan tast zij die beginselen in essentie aan. Dat is strijdig met de grondslagen van de democratie.

 2. Rottebert Peermans

  Oh dus omdat een paar huizenbezitters een grote bek hebben moet de rest van Utrecht opdraaien om belastinggeld bij te leggen zodat zij de grond in bezit krijgen? Ze wisten toen ze het kochten dat het erfpacht was en hebben daardoor veel minder betaald voor de woning. Vergeet niet dat het afkoopbedrag gewoon in de gemeentekas komt, dus als zij minder betalen moet de rest meer betalen.

 3. Nina

  Beetje raar om te denken dat, als je als erfpachter bij de notaris voor een regeling tekent die je helemaal niet blijken te kennen, je vindt dat anderen daarvoor verantwoordelijk zijn?!

  Én nog raarder is het dat, als de verpachter je tegemoet komt met een bedrag dat de helft lager ligt dan de regeling waarvoor je hebt getekend, je nog steeds vindt dat je groot onrecht wordt aangedaan?!

  Ik vraag mij af of deze mensen ooit tevreden zijn met welk voorstel dan ook?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).