GroenLinks wil garanties over minimale oppervlakte van koopwoningen in Merwedekanaalzone GroenLinks wil garanties over minimale oppervlakte van koopwoningen in Merwedekanaalzone

GroenLinks wil garanties over minimale oppervlakte van koopwoningen in Merwedekanaalzone 

GroenLinks wil garanties over minimale oppervlakte van koopwoningen in Merwedekanaalzone 
Impressie van Merwede
De ‘betaalbare’ koopwoning die worden gebouwd in de Merwedekanaalzone moeten een vastgelegd minimaal woonoppervlak krijgen. Daarvoor pleit GroenLinks raadslid Floor de Koning vandaag in de Utrechtse gemeenteraad. Er is wel een afgesproken maximum koopprijs voor deze huizen – die staat dit jaar op 325.000 euro – maar er is geen minimale grootte vastgelegd.

De ‘betaalbare’ koopwoning die worden gebouwd in de Merwedekanaalzone moeten een vastgelegd minimaal woonoppervlak krijgen. Daarvoor pleit GroenLinks raadslid Floor de Koning vandaag in de Utrechtse gemeenteraad. Er is wel een afgesproken maximum koopprijs voor deze huizen – die staat dit jaar op 325.000 euro – maar er is geen minimale grootte vastgelegd.

In de Merwedekanaalzone worden de komende jaren duizenden woningen gebouwd in een groene, grotendeels autovrije wijk. Zo komen er in de nieuwe wijk Merwede zo’n 6000 woningen voor 12.000 inwoners, waarvan 2.700 vrije sector, 1.800 sociale huur, 900 middenhuur en zo’n 600 huizen die vallen in de categorie betaalbare koop.

Minimale oppervlakte

GroenLinks-raadslid De Koning: “Voor GroenLinks is betaalbaarheid het allerbelangrijkste. Ik ben er trots op dat in de Merwedekanaalzone 30 procent sociale huurwoningen komen en 25 procent woningen voor middeninkomens.” Voor de huurwoningen is in de plannen een minimum aantal vierkante meters vastgelegd. “Ik vind dat dat ook voor de koopwoningen moet gelden. Als je daar nu heldere afspraken over vastlegt met de ontwikkelaars, vermijd je het risico dat je achteraf moet concluderen dat de woningen te klein zijn.”

Voor de nieuw te bouwen huurwoningen voor middeninkomens ligt een oppervlakte-eis van gemiddeld 60 vierkante meter vastgelegd. Met het voorstel van de Koning zouden deze eisen ook voor koopwoningen worden vastgelegd in de afspraken met de ontwikkelaars. Zij pleit daarom vandaag in de gemeenteraad voor harde afspraken, waarbij voor koopwoningen kan worden aangesloten bij de eisen die gelden voor middenhuur: een oppervlakte tussen de 40 en 80 vierkante meter, met een gemiddelde van minimaal 60 vierkante meter.

Inkomenseisen versoepelen 

Ook vraagt De Koning aandacht voor de mogelijkheden van mensen met een middeninkomen om een huurwoning te bemachtigen. “Op dit moment wordt daarbij gevraagd om een jaarinkomen van 48 keer de maandhuur. Dat is voor veel mensen een te grote hobbel, ik vind het een onnodig hoog bedrag. We willen die inkomenseis omlaag brengen naar 36 keer de maandhuur; dat geeft de verhuurder voldoende financiële zekerheid en het maakt het voor veel meer mensen mogelijk om een woning te huren.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. cas

  te laat, te laat en nog eens te laat. Waarom lopen ze bij de gemeente steeds weer achter de feiten aan. het is toch om te huilen inmiddels.

 2. JdV

  Ha ha ha. Je hebt jaren geleden een overeenkomst getekend met projectontwikkelaars. En nu bedenk je : shit, we hebben wel een prijs maar geen aantal m2 afgesproken. Laten we dat dan alsnog maar even snel doen, dat zullen die lieve mensen vast niet erg vinden. Proest.
  Wederom geklungel eerste klas van ambtenaren die geen verstand van vastgoed hebben. Hoe is het afgelopen met de groots aangekondigde rechtszaak tegen de huurverhogingen aldaar? De gemeente ging Kondor Wessels wel even voor de rechter slepen toch?
  Laten we gewoon eerlijk zijn, incompetente ambtenaren en bestuurders hebben Utrecht qua woningbouw al heel veel geld gekost. Gelukkig verdiend de gemeente dat wel weer terug door 100 miljoen winst te maken op bouwgrond. Waarna ze heel hypocriet gaan brullen dat woningen veel te duur zijn. Zo’n wethouder die stamelend en liegend een interview door moet komen, het blijft grappig om te zien.

 3. Scherpschutter

  “Op dit moment wordt daarbij gevraagd om een jaarinkomen van 48 keer de maandhuur. Dat is voor veel mensen een te grote hobbel, ik vind het een onnodig hoog bedrag. We willen die inkomenseis omlaag brengen naar 36 keer de maandhuur; dat geeft de verhuurder voldoende financiële zekerheid en het maakt het voor veel meer mensen mogelijk om een woning te huren.”

  Allereerst ga je niet over privebezit van anderen. Waar bemoei je je mee? Neem een positie in het bestuur van Venezuela. Ten tweede; prima dat De Koning de persoonlijke opvatting heeft dat 36x bruto jaarinkomen wel voldoende is (geen idee waar die luchtfietserij op gebaseerd is, het is niet op de realiteit in ieder geval), maar dan heeft hij er ook vast geen bezwaar tegen om hoofdelijk aansprakelijk gesteld te kunnen worden bij huurders die in gebreke blijven neem ik aan? Kunnen we prima inhouden op zijn salaris.

  Mijn hemel, links, heb je er nog niet genoeg schade aangericht aan de woningmarkt? Wanneer leren jullie de les nou eens?

 4. Leon

  Welja, geef de lucky few die de ruime appartementen onder de marktprijs kunnen kopen nog maar een gratis ton dan.

 5. Koel Hoofd

  De wethouder wonen van GL heeft anders aardig wat blunders op zijn conto wat het tegendeel bewijst.

 6. Fred

  @JdV Er valt werkelijk geen speld tussen uw betoog te krijgen. Zo zit het inderdaad precies. En de samenleving blijft zich maar laten foppen met fopverhalen van de overheid.

 7. Wim

  Je bent een beetje verward JdV. Dit is geen ambtelijk voorstel maar weer zo’n GL-jonkie dat geen benul heeft maar wel wil scoren.

 8. wollie

  hoog tijd om erfpacht weer in te voeren.

 9. Don

  Groen links wil helemaal geen betaalbare woningen. Groen links wil zo veel mogelijk knetter dure appartementen. Met de jaarlijks te verhogen OZB belasting kan dan weer allerhande artistieke en culturele kul gefinancierd worden en kunnen de faalprojecten bekostigd worden waar dit college in grossiert.

 10. JdV

  @Wim: GL heeft, als onderdeel van het college, mede de overeenkomsten ondertekent met de projectontwikkelaars. Het opstellen en uitvoeren daarvan heeft het college en dus GL belegd bij de ambtelijke staf. Daarmee is GL dus (mede) verantwoordelijk voor de nu ontstane problemen en gaat een jonkie binnen GL deze proberen op te lossen door een utopisch beroep te doen op dezelfde projectontwikkelaars waar de gemeente al eerder fout op fout mee heeft gemaakt.
  U bent verward, niet ik.

 11. TP

  Er is juist behoefte grote behoefte aan kleine (en dus betaalbare) woningen voor eenpersoonshuishoudens. Het gemiddeld woonoppervlak per persoon is in NL juist heel hoog. Wat ook weer niet heel duurzaam schijnt te zijn, want meer verbruik van energie en bouwmaterialen. Niet erg slim doordacht dus. Of makkelijke symboolpolitiek oid.

 12. W

  Daar zijn ze wel véééél te laat mee!
  Maart 2022 nieuwe verkiezingen! Zou dit de reden van deze draai nu zijn?
  Veel meer waardering voor Bülent Isik, raadslid PvdA, die al jaren voor behoud van goedkopere/betaalbare woningen vecht! Maar bij zijn verstandige huisvestingsvoorstellen was het huidige college helaas nooit thuis!!!

 13. Isabelle

  OMG, dit is zo ontzettend amateuristisch van Utrecht!!

 14. GeeWee

  Geen subsidie of korting geven op koophuizen. Tenzij de koper bij verkoop alle winst teruggeeft aan het collectief.

 15. Onnodige schenking van gemeente tenzij…

  Prima. Maar dan wel een extra beding in het koopcontract over de winstverdeling bij verkoop.

  Zoals Leon al aanstipte: als je geen beding opneemt schenk je met dit plan tienduizenden euro’s aan een paar lucky few.

  Dus: bij verkoop ook maar recht op deel van de winst, na rato van koopprijs/marktwaarde.

  Nog beter: ook verkoop alleen aan zelfde doelgroep én zo’n verkoopbeding. Alleen dan hou je die goedkope woningen voor de doelgroep beschikbaar.

 16. Jeroen

  Over de brug staat in Rivierenwijk (toch hardly Witte Vrouwen of Vogelbuurt) een huisje van 71m2 te koop voor 389.000 euro. Met overbieden gaat dat vast voor pak em beet 425 van de hand. In redelijke staat van onderhoud maar niks bijzonders. In welke droomwereld leef je dan als je gloednieuwe appartementen van 80m2 wilt gaan verkopen voor 325.000?

 17. Paul

  @ Jeroen, je hebt helemaal gelijk ! Ze missen helaas realiteit zin.
  In tuinwijk liggen de m2 prijzen inmiddels nu tussen 6.000 / 7.000 euro per m2.
  Kleiner wonen wordt de norm in grote steden bovendien.Iets wat mondiaal plaats vindt al jaren. TINY HOUSE zijn ook in zwang.
  Wat men lijkt te ontbreken in Merwede is Studenten kamers….!

 18. wollie

  van 48 naar 36x de maandhuur… dan kan de huur met 33% omhoog 😄

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).