Grondeigenaren willen starten met betaalbare woningen in Rijnenburg | De Utrechtse Internet Courant Grondeigenaren willen starten met betaalbare woningen in Rijnenburg | De Utrechtse Internet Courant

Grondeigenaren willen starten met betaalbare woningen in Rijnenburg

Grondeigenaren willen starten met betaalbare woningen in Rijnenburg
Polder Rijnenburg
Beleggers, ontwikkelaars en corporaties roepen de gemeente op om de polder Rijnenburg snel te ontwikkelen tot een duurzaam en betaalbaar woon- en energielandschap. De partijen werken samen in een zogenoemd consortium en zijn voor 70 procent grondeigenaar van het gebied.

Beleggers, ontwikkelaars en corporaties roepen de gemeente op om de polder Rijnenburg snel te ontwikkelen tot een duurzaam en betaalbaar woon- en energielandschap. De partijen werken samen in een zogenoemd consortium en zijn voor 70 procent grondeigenaar van het gebied.

Als het aan de gemeente ligt wordt Rijnenburg een plek waar voor minimaal 15  jaar energie wordt opgewekt met zonnevelden en windmolens. Het besluit om geen woningbouw in het gebied toe te staan komt uit 2013 en werd opnieuw bekrachtigd in 2016.

De provincie Utrecht heeft Rijnenburg in de ‘Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028’ namelijk tot een ‘pauzelandschap’ verklaard. Dit betekent dat in Rijnenburg in de periode tot en met 2028 geen woningbouw zou kunnen plaatsvinden.

Appèl

Afgelopen donderdag heeft Harm Janssen, Directeur BPD regio Noord-West, namens het Consortium Grondeigenaren Rijnenburg het ‘Appèl voor Rijnenburg’ aan wethouders Klaas Verschuure en Lot van Hooijdonk van de gemeente Utrecht aangeboden.

In deze oproep wordt aan de gemeente gevraagd om gezamenlijk Rijnenburg te gebruiken om de uitdagingen op de woningmarkt en de energietransitie aan te pakken. Dus naast het opwekken van energie ook ruimte voor woningen “Samen kunnen de partijen de gemeente helpen meerdere doelstellingen te realiseren door hier een duurzaam en betaalbaar woon- en energielandschap te creëren”, aldus Harm Janssen.

Hij licht verder toe: “Als consortium werken wij aan een plan voor Rijnenburg dat recht doet aan de uitdagingen op het gebied van de energietransitie en aan de wensen van woningzoekenden uit de stad en de regio. Door Rijnenburg alleen aan te wijzen als energielandschap, kan woningbouw in de huidige plannen van de gemeente op zijn vroegst pas na 2040 plaatsvinden. Terwijl het tekort en de druk op de woningmarkt elk jaar groter wordt.”

Betaalbaar wonen

Rijnenburg zou volgens de grondeigenaren volop ruimte bieden voor betaalbaar wonen. In de oproep wordt gesproken van 25.000 woningen, waarvan 35 procent sociale huur en 25 procent middelduur.

Daarnaast kan het een wijk worden waar een energielandschap zorgt voor energieopwekking voor 60.000 – 80.000 huishoudens en kan worden gekozen voor klimaatadaptieve, energieneutrale en circulaire woningbouw.

Het consortium van grondeigenaren in Rijnenburg wordt gevormd door: AM, Amvest, Ballast Nedam Development, Bouwinvest, BPD, Bunnik Projekten, GroenWest, Latei, Mitros, Portaal, Slokker, Synchroon en Timpaan.

Roeivereniging

Er moet volgens het Appèl voor Rijnenburg naast woningbouw aandacht komen voor snelle fietsverbindingen en hoogwaardig openbaar vervoer en ook kan er ruimte worden geboden aan roeiverenigingen.

De Utrechtse roeiverenigingen ondersteunen de oproep van de grondeigenaren van Rijnenburg alvast. “Als aanvulling op het Merwedekanaal komt extra roeiwater als kern van een nieuw, grootschalig, groen-blauw recreatiegebied in Rijnenburg tegemoet aan de grote vraag naar (water)sportaccommodatie, recreatieve buitenruimte en meer natuur dichtbij de stad”, aldus Mats Vervoorn, voorzitter USR Triton.

18 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Graag ook kavels beschikbaar stellen (betaalbaar) waarop individuen of groepen zelfbouw kunnen uitvoeren. Niet alles hoeft door de commerciele aannemers te worden volgebouwd, 1 Leidse Rijn is meer dan voldoende wat mij betreft. Meer ruimte voor particulier initiatief, minder grote bouwers svp.

  2. X

    Er zijn genoeg zelfbouwkavels in Leidsche Rijn te vinden. Waar heb je het over JdV?

  3. Katja

    Zonde van al het groen.

  4. Joost

    Beter eerst in de stad verdichten dan de buitenstedelijke groene plekken vol bouwen…

  5. Scherpschutter

    Je blijft jezelf toch achter de oren krabben bij het lezen over zonnevelden en windmolens. Waar zijn ‘we’ nou toch mee bezig jongens? We naderen het moment dat kernfusie op grootste schaal uitgerold kan worden met rasse schreden…We gaan sterren op aarde scheppen! Vrijwel oneindige energie.

    En daarmee wordt iedere investering die nu gedaan wordt in deze spreekwoordelijke holbewonertechnologie op voorhand eigenlijk compleet overbodig en zinloos, want goedkoper, stabieler en overvloediger en schoner dan energie uit kernfusie bestaat niet.

  6. JdV

    @X: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/leidsche-rijn/woningaanbod/vrije-kavels/

  7. Ro

    De grondeigenaren willen geld verdienen door hun grondposities te ontwikkelen. Hoe onverwacht…

    Laat Utrecht zich eerst eens richten op het ontwikkelen van binnenstedelijke ontwikkelingen en het afronden van Leidsche Rijn etc. En eventueel daar wat hogere dichtheid toepassen voor we weer een stuk groen volbouwen met slechte ontsluitingsmogelijkheden per OV…

  8. GeenStijl@Utrecht

    Ja je mag zelf bouwen,maar wel zoals de gemeente Utrecht dit faciliteert.

  9. Harry

    Laagste punt van Utrecht in de regio, de grond is 20 jaar geleden veels te duur ingekocht en knooppunt Ouderijn komt dan helemaal vast te staan. Woningen hier ontwikkelen is vragen om problemen dus NIET DOEN! Laat de speculatieve eigenaren zelf maar op de blaren zitten. Maak er maar mooie natuur.

  10. Berk

    @Joost: ik weet niet of je het een beetje volgt, maar Utrecht is als een dolle aan het verdichten:

    Merwedekanaalzone
    Wisselspoor
    Kruisvaartkade
    Carthesiusdriehoek
    etc

    Gezien de woningnood moet je nu ook gewoon buiten de stad gaan bouwen

  11. Utrechter2

    Vermoedelijk: een ruzie tussen de gemeente en grondeigenaren die ten koste gaat van de vele woningzoekenden. Ik kan me voorstellen dat (sommige) grondeigenaren aan winstmaximalisatie doen en dat kan zoals zo vaak ten koste gaan van meer algemene belangen. En dat de gemeente dit wil pareren door de grondeigenaren duidelijk te maken dat Rijnenburg ook een windmolenpark kan worden.

  12. Arjan Verhoeven

    @Katja, Joost,

    In mijn beleving is waardevol groen een bos. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om ‘s fijn te gaan wandelen in Rijnenburg.

    Daarnaast kunnen we verdichten wat we willen, maar dat betekent minder groen in de stad en nog meer flats. Varkensflats worden met argusogen bekeken, maar voor mensen is het blijkbaar nastrevenswaardig.

    Met een kleine aanpassing is dit een heel prima plan. Maak flinke kavels, waarvan maximaal 10% bebouwd mag worden. De eigenaren moeten zelf maar zien wat ze met de rest doen. Ongetwijfeld wordt dat een meertje hier en bomen daar. Als vanzelf ontstaat er dan een fijn bos om in te wandelen.

  13. Fred

    Utrecht zocht onder zware tekorten aan woningen en dan wil GL Rijsenburg volplempen met windmolens. Hoe bestaat het?? Gauw volbouwen die polder en graag met minder sociale (zwaar gesubsidieerde) huur en meer koopwoningen!

  14. Dakhaes

    En hoe lang willen we dit bouwen volhouden. Nu Rijnenburg, straks gebied rond om Houten, over 10 jaar is dit ook niet voldoende. Zo wordt het ene na het andere stuk groen in beslag genomen door stedebouw. Zolang we toestaan dat bevolking blijft groeien.
    Uiteindelijk wordt de Randstad echt een aaneen geschakeld stedebouwkundig gedrocht.

  15. Reguurder

    Minder, minder, mensen is de beste oplossing.

  16. M jansen

    Ik ben tegen windmolens in dit gebied Daar wordt geen melding van gemaakt Geluidsoverlast en slagschaduw ook niks over gelezen Zonnepanelen zijn wel welkom!

  17. JE

    Rijnenburg is het laatste stukje Utrecht waar veel Duurzame Energie nog mogelijk is. Nederland is tenslotte een windland. Woningbouw kun je overal realiseren. Bijvoorbeeld tussen Leidse Rijn en Harmelen. Maak van Rijnenburg een recreatieve polder.

  18. Arjan Verhoeven

    Wat is een recreatieve polder?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).