Van de vier grootste steden in Nederland zijn de prijzen van koopwoningen in Utrecht het hardst gedaald. Het gaat om een daling van 8,1 procent in het afgelopen kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de provincie Utrecht staat bovenaan het ranglijstje in vergelijking met de andere provincies.
Jaren op rij bleven de prijzen van koopwoningen maar stijgen, maar sinds dit jaar is er elk kwartaal een daling te zien in vergelijking met dezelfde kwartalen het jaar ervoor. De daling is afgelopen kwartaal, met 8,1 procent, wel minder groot dan de daling in het tweede kwartaal. Toen waren de woningprijzen 12,3 procent lager ten opzichte van het tweede kwartaal in 2022.
Afgelopen kwartaal werden er ook minder woningen verkocht dan in het derde kwartaal van 2022. Het gaat om daling van 6,8 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS heeft gepubliceerd.
In alle provincies lager
Niet alleen in Utrecht daalden de prijzen. In het derde kwartaal van 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen in alle provincies lager dan een jaar eerder. Verder waren er in alle provincies minder woningtransacties.
Bestaande koopwoningen in heel Nederland waren in het derde kwartaal van dit jaar 4,6 procent goedkoper dan in het derde kwartaal van 2022. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 stegen de prijzen echter wel met 1,2 procent.
Gekoppelde berichten

Bouw van nieuwe woningen in Utrecht loopt vast
Nieuwbouw heeft anno 2023 een goede naam als het gaat om energiezuinigheid. Daarentegen is nieuwbouw…

Woningbouw Utrecht (1): Tekort aan woningen in Utrecht in 2040 opgelost?
Het vinden van een woning is een lastige opgave in Utrecht. Voor de meeste mensen…

Woningbouw Utrecht (2): Waarom wonen in Utrecht duur is, maar ook goedkoop kan zijn
Het kopen of huren van een huis in Utrecht is peperduur. In dit artikel zoeken…

Woningbouw in Utrecht (6): Wethouders nemen maatregel na maatregel tegen woningnood, maar bouw stagneert
Als afsluiting van onze reeks over de Utrechtse woningmarkt gaan we in gesprek met de…
33 Reacties
ReagerenJe snapt toch niet dat er zoveel mensen klagen dat ze geen huis kunnen vinden. Stijgende lonen (+10%) en dalende prijzen (-8.1%) zou het toch een eitje moeten maken om in 030 een huis te kopen.
@JdV, Haha!
En een verdrievoudiging van de hypotheekrente.
Tot zover de meest recente zinvolle bijdrage van @JdV.
@ JdV
Uhhhhh, nee, alle hoogopgeleide starters hebben de afgelopen jaren verplicht een studieschuld moeten opbouwen door die schuld komen ze niet in aanmerking voor hypotheken die je nodig hebt. Mensen die geen HBO-functie of WO-functie en bijbehorend salaris hebben verdienen sowieso te weinig om doorgaans in Utrecht te kopen.
Daar weer naast, een gemiddelde rijtjeswoning in Utrecht kost 450.000 euro (in Oost 600.000 en hoger), terwijl de meeste tweeverdieners met modaal of zelfs hoger dan modaal slechts in aanmerking komen, op basis van hypotheek, voor koophuizen tot 350.000 euro en deze zijn slechts sporadisch in Utrecht te vinden. Of de woningen zijn in zeer slechte staat (niet iedereen kan klussen of een ton bijlenen om te laten klussen) of liggen gewoon in slechte onveilige wijken, waar je de kinderen niet wil laten opgroeien.
Alleen met een welgestelde familie die bereidt zijn geld te schenken ligt een aanschaf van 450.000 euro in het verschiet, of er moeten al eerdere huizen in bezit zijn geweest die voor veel meer geld verkocht zijn dan de aanschafprijs. Of een erfenis heeft zich voorgedaan. Voor anderen kansloos.
Dat er een groep mensen is die kan kopen is een feit, de meerderheid van de mensen niet en ook dat is een feit.
De markt heeft verder in Utrecht gebouwd voor expats of voor mensen die extra huizen kopen als investeringen, kleine luxe hokken in torenflats die ver overprijsd zijn en alleen door een specifieke groep aangeschaft worden. Daarmee ga je de woningtekorten in het grootste deel van de “markt” niet oplossen.
@Jdv, ja want dat zijn de enige twee indicatoren die van toepassing zijn op het kopen van een huis.
@JdV
De huizenprijzen zijn dan wel gedaald, maar de maandlasten niet. De rente is gestegen en waar een paar jaar terug je met weinig moeite minder dan 2% voor een hypotheek betaalde, zit je nu al snel op 4,5%.
https://www.hypotheker.nl/actueel/historische-rentestanden/
Kortom, die daling komt m.i. alleen maar door de gestegen hypotheekrente. Mensen kunnen een kleinere hoofdsom lenen bij dezelfde maandlasten.
Het klinkt positief. Alleen er is niks fatsoenlijks te vinden voor 500000 euro. En dat kunnen de meesten niet eens opbrengen. De meeste huizen van die prijs vereisen minimaal een verbouwing van 50000 euro. En dan hebben we het nog niet over de isolatie en vergroening.
@wim: oke, dus de hypotheekrente is de schuldige? Toen de rente 1,5% was kon iedereen een huis kopen begrijp ik? Dan hoeven we dus niet extra te bouwen want de hypotheekrente gaat vanzelf wel weer een keer dalen. Wachten we daar op, scheelt een hoop gedoe.
@ JdV
Nu probeert JdV’tje er zich weer eens uit te lullen, hilarisch als het niet zo triest was. Het is zwaar om reaguurder te zijn!
@janssen: gelukkig leef ik geheel gratis tussen uw oren als ik uw reactie lees. Top!
Grappig hoe JdV de doelpalen altijd weer verschuift wanneer zijn geklets in de ruimte weer eens ontmanteld wordt.
Grappig hoe wim niet op de inhoud ingaat maar uitsluitend op de persoon . Wellicht zijn Wim en Janssen een en dezelfde gezien hun identieke bijdrages.
Te verwachten is dat over ongeveer 18 maanden de rente weer iets zal dalen.
De groei van de economie is dan zo gering dat het waarschijnlijk wordt.
De huizen prijzen waar hier al erg hoog vergeleken met Rotterdam en Den Haag, en daardoor is een daling niet vreemd.
Desalniettemin blijft kopen uiterst problematisch door veel te weinig aanbod waardoor je heel vaak moet u schrijven en dan nog naast het net vist.
Kijk voor de aardigheid eens op Funda wat je voor pakweg 200.000,- / 225.000,- kan kopen. Daar zit niks fatsoenlijks bij, enkel kamer-hokken. Stel dat je alleenstaand bent met een inkomen van 45.000,- per jaar, toch niet echt een karig salaris maar misschien ook wél in deze tijd dan kom je in Utrecht niet aan de bak. The naked truth.
Als de huizenprijzen vorig kwartaal 12 procent waren gedaald tov jaar ervoor en nu 8 procent gedaald tov jaar ervoor, dan zijn prijzen toch juist weer gestegen over de afgelopen twee kwartalen? En vrij fors ook…
Bromsnor denkt dat het dumpen van pandjes door domme beleggers ook niet helpt (aanbodkant). Aan de vraagkant zijn het vooral de studieschulden, het wegvallen van de jubelton en de hoge hypotheekrente die de markt onderuit halen. Utrecht en dan met name Oost is vooral een markt voor goedopgeleide tweeverdieners. Komt er eindelijk wat beschikbaar, kunnen ze geen hypotheek krijgen :-(. Bummer.
Overigens kent Nromsnor wel een aantal starters die hun slag geslagen hebben, die kwamen er tot twee jaar geleden niet aan te pas, nu wel.
Daling komt inderdaad alleen door de hypotheekrentestijging. Maandelijkse lasten worden daardoor te hoog. Huizenzoekers zullen daardoor genoegen moeten nemen met minder / kleiner huis dan vooraf gedacht. Het enorme woningtekort jaagt uiteindelijk toch de prijzen op. Vandaar dat de daling vermoedelijk maar tijdelijk zal zijn.
@Claire Obscur: Kijk voor de aardigheid eens op Funda wat je voor pakweg 200.000,- / 225.000,- kan kopen. Daar zit niks fatsoenlijks bij, enkel kamer-hokken. Stel dat je alleenstaand bent met een inkomen van 45.000,- per jaar, toch niet echt een karig salaris maar misschien ook wél in deze tijd dan kom je in Utrecht/Amsterdam centrum/Wassenaar/Bosch en Duin etc etc etc. niet aan de bak.
Dus ga je ergens anders zoeken. Veenendaal. Amersfoort. Vianen. Maarssenbroek. Of wat verder weg. Emmen. Heerlen. Den Helder.
Een dak boven je hoofd is het belangrijkste. De plek waarop dat staat? Dat hangt af van wat je kunt betalen. The naked truth.
Als ik de prijzen van de huizen bekijk in Utrecht Stad dan daalt het niet zo hard als aangegeven in dit artikel.
Ik denk dat de grootste daling in omliggende gemeentes zoals Vianen, Nieuwegein, IJsselstein, Houten plaats vind.
De prijzen zijn daar de afgelopen jaren redelijk meegestegen met de stad, maar dat gaat er nu weer als eerste af.
@JdV
Niet zo grappig hoe JdV op inhoud aangepakt wordt en dan anderen verwijt op de man te spelen, iets wat hij doorgaans zelf doet.
Vriendin van Bromsnor
@Kloek
Hoe gaat u het wél oplossen? Uw larmoyante socialistische klaagzang blijft amusant maar begint ook wel extreem eentonig te worden.
Verklaar u derhalve nader en wel nu direct; wat is volgens u dan wél de oplossing? Wat stelt u voor?
Wonen is niet alleen maar een markt, dat is het deels. Volkhuisvesting is een publieke zaak, omdat het ons allemaal aan gaat. Volkshuisvesting hoort weer een eigen minister en een eigen staatssecretaris te krijgen die puur en alleen die taak heeft met een heel eigen apparaat daar aan vast. Gemeentes horen ook weer met deze taak aan de slag te gaan. Publieke taak en markt moeten samen de problemen op de markt te lijf gaan. Problemen op de markt los je niet op met de kapitalistische oorzaken van de problemen.
Er is een heel pallet van mogelijkheden mogelijk, maar de markt bouwt grotendeels alleen maar voor de voor haar gunstige markt en dat is niet waar de meeste behoefte aan is in ons land, maar waar de hoogste bieder op biedt (waardoor veel woningen half leeg staan, omdat ze een beleggingsobject zijn)> zie hier de overprijsde studio’s in torenflats.
Eén van landst bekendste architecten/ stedenbouwkundige gooit de handdoek in de ring, omdat hij niet meer mag ontwerpen naar behoefte, maar moet ontwerpen volgens eisen van de hoogste bieder. Hert artikel is helemaal geen linkse agenda, maar iemand met kennis van zaken die de problemen beschijft, itt een roeptoeterende reaguurder zonder verifieerbare kennis van zaken. Iedereen kan wel wat roepen. Dat doet Soetaers dus niet. https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?id=55657
Zo links zijn mijn gedachte overigens niet, maar dat is wat anders kneiterhard neo-liberaal beleid.
Leg me verder geen woorden in de mond.
@ JdV
Wat een giller: Amersfoort noemen. Hahahahahaha. De populairste toevluchtsstad vanuit Amsterdam tegenwoordig en het stedelijk gebeid waar mensen uit het Gooi en Baarn en Soest heen trekken, net als mensen uit Gelderland. Amersfoort is enorm populair en echt heel erg duur om te wonen. Wat een gillerreacties gooi jij er toch uit. Hahahaha
Vlak de populariteit van een gemeente als Veenendaal, dat zich als woonoord van de stad Utrecht (een soort Tuinstad, net als Ede) afficheert ook niet uit.
Heerlen, en Den Helder zijn periferie/ periferie met veel sociale problemen en geen werk. Emmen doet het ietsje beter de afgelopen jaren, maar nog steeds periferie. Wat hebben mensen daar te zoeken die in de omgeving Utrecht werken?
Het is heel simpel, daar waar de meeste banen en beste carrière mogelijkheden en stedelijke voorzieningen zijn zijn ook de woningen het duurst. Daarbij komt, zo is mij ervaring met airbn gasten dat Utrecht geroemd wordt door haar positieve moderne energie, en betrokkenheid.
Waar je woont doet jvd voorkomen dat niet veel uitmaakt… het maakt echter alles uit.
Zie hoe de toekomst verwachtingen in de periferie van bewoners veel minder positief is gemiddeld genomen. Zelfs in steden buiten de Randstad als Arnhem/ Nijmegen stagneert de economie.
@Kloek: hoezo hebben studenten zich verplicht in de studieschuld moeten steken? Lenen kon, het hoefde niet. Er zullen toch ook ouders zijn geweest die een bijdrage deden? En je kon toch ernaast gaan werken? En je kon toch ook de tering naar de nering zetten? Daarmee kon je misschien niet alles doen, maar wel je studieschuld beperken.
Met studenten die dachten dat de stufi gratis geld was, en die dus maximaal leenden om ver boven hun stand te leven, heb ik geen medelijden. Studeren is ook: leren met je beschikbare budget om te gaan.
Jdv: jij gaat de wekker zetten om 03.30 om uit Heerlen naar Utrecht te gaan en in de avond weer terug? Woon werkverkeer weet je? The naked truth.
@ Niet Thuis
Lekker gechargeerd weer, lekker weer op de onderbuik inspelen aan de hand van allerlei aannames, lekker het overversimpelen van een maatschappelijk iets. Staat ver van de werkelijkheid af.
Feit is dat mensen verplicht werden een schuld aan te gaan, want van alleen de bijdrage van pappie en mammie en van het salaris van een bijbaan naast de studie kon het gros van de Nederlandse studenten de maandelijkse collegegelden, studiematerialen en een eventuele kamer echt niet betalen.
Het is wel wel weer een über neo liberaal iets om mensen leningen aan te smeren, krediet levert namelijk weer geld op voor anderen. Het is een verdienmodel en een bedrijfsmodel, gesponsord door de overheid onder leiding van de VVD.
Verder: zelfs zonder studieschuld kom je moeilijk in aanmerking voor een hypotheek waarmee je daadwerkelijk iets kan. Je moet dus al een eigen zak geld meenemen. Dat kan slechts een enkeling in dit land. Of er moet sprake zijn van een erfenis.
@ClaireObscur: Nooit geweten dat iedereen die in Heerlen woont in Utrecht werkt. Nu snap ik dat het dagelijks zo druk is richting Randstad. Dank voor deze inzichten.
Sja JdV, als je altijd in Utrecht hebt gewoond en er ook werkt ga je niet in Heerlen zoeken naar een woning. Grappig hoe dat bij jou tussen de oren werkt.
@Dirk in de wijken met vooral oude panden (zoals Oog in Al en Utrecht Oost) zie ik wel degelijk dat de prijzen zijn gedaald. Dat is ook niet zo gek gezien de prijzen + de kosten die hierbij komen om deze huizen gasloos te krijgen.
Het overbieden is in deze categorie wel weg dat scheelt soms ook al 50k/100k
Huizen tot/met 5 ton in Utrecht en omgeving zie ik nog wel steeds makkelijk verkopen maar huizen boven de 7 ton zijn wel lastiger verkoopbaar. Ook huizen die opgeknapt moeten worden verkopen lastiger.
@ Martin D
Welke wijken zijn al gasloos? alleen de zeer geliefde wijk Overvecht (bijna)
Oude karakteristieke woningen behouden hun waarde en zijn zeer goed te te isoleren en van het aardgas af te gaan en waar de bewoners ook de financiële middelen hebben om dit te verwezenlijken
Ik bespeur in u een potentiële koper die zijn droom huis niet kan verwezenlijken in bovengenoemde wijken
@Anne-Fleur, dat een post met alleen maar aannames op dit forum mag worden geslingerd, man man man.
@anne-fleur zeker niet. Ik woon zelf in oog in al en huizen gaan gewoon voor minder geld weg. Er werd extreem overboden dat is gewoon weg. Een vriend mij woont in Vleuten in een gasloze a label woning die verkoopt gewoon beter. Het is wel totale onzin om te zeggen dat oude woningen makkelijk te verduurzamen zijn dat is gewoon onzin. Vraag dit maar eens aan bouwkundige / constructeur want ik besmeur in uw post wat onkunde over dit onderwerp.