Ruim 1600 nieuwe woningen moeten er komen aan de Archimedeslaan in Utrecht. Er wordt al vele jaren over geschreven maar ondertussen staat nog steeds het oude schoolgebouw overeind. Tot 2007 zat hier de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht, waarna er tussen 2010 en 2019 tijdelijk studenten woonden. Sindsdien staat het gebouw leeg.
Archimedeslaan 16 in Rijnsweerd werd gebouwd in 1975 en was destijds in gebruik als schoolgebouw. Tot juli 2007 was hier de lerarenopleiding gevestigd, toen werd Aprisco eigenaar. Na een aantal jaar nam Stichting Tijdelijk Wonen (STW) het gebouw in beheer en kwamen hier honderden tijdelijke studenten te wonen. In het gebouw zat ook een andere tijdelijke huurder: HAL16. Een club die uiteindelijk de deuren moest sluiten vanwege betalingsachterstanden en overlast voor omwonenden. Op 31 juli 2019 moesten ook de 400 studenten die er woonden plaatsmaken voor de sloop en nieuwbouw.
Ondertussen verkocht Aprisco de grond in 2020 aan KondorWessels Projecten voor ruim 20 miljoen euro. KondorWessels Projecten was als ontwikkelaar sinds 2016 ook al betrokken bij de nieuwbouwplannen. Er moeten ongeveer 1600 (studenten)woningen, een supermarkt, horeca en zorgvoorzieningen komen. 45 procent van de woningen is bedoeld voor studenten en valt in de categorie sociale huur, 25 procent van de woningen valt in het middensegment en 30 procent van de huizen in de vrije sector.
Tracebesluit A27/A12 Ring Utrecht
In de loop van de tijd bleek er nog wel een addertje onder het gras te zitten. Dat heeft te maken met het ondertussen beruchte Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht – dat te kampen heeft met jarenlange vertraging en flinke weerstand. De nieuwbouwplannen hielden namelijk rekening met een onderdeel van dat Tracébesluit, waarbij er een geluidswal zou komen en de Varkensbocht zou verdwijnen. Als dit niet zou gebeuren zou er namelijk te veel geluidsoverlast zijn. Ondertussen staat het gebouw alweer enkele jaren leeg. Het is twee keer kort gekraakt geweest en tegenwoordig gebruiken verschillende overheidsdiensten het pand voor het geven van trainingen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
We vroegen de ontwikkelaar wat de status is van de nieuwbouwplannen, want er is nog steeds veel onduidelijkheid over het Tracébesluit. “Het wel of niet doorgaan van het Tracébesluit heeft uiteraard impact op het project maar met technische maatregelen kan het plan zowel met het Tracébesluit als zonder het Tracébesluit gerealiseerd worden. Daarnaast willen we benadrukken dat wij slechts kijken naar een deel van het Tracébesluit in plaats het volledige Tracébesluit. De aanpassingen aan het verkeersknooppunt Rijnsweerd zullen van grote (positieve) impact zijn, de overige onderdelen van het Tracébesluit zullen in mindere mate relevant zijn voor het project.”
Tekst gaat verder onder afbeelding
Afgelopen september werd er nog een informatieavond georganiseerd voor de bewoners. Duidelijk is dat de ontwikkelaar snel wil bouwen. “Wij zijn echter afhankelijk van de nadere afstemming met de gemeente Utrecht en kunnen nog geen zekerheid geven over een start bouw en/of oplevering van de eerste woningen. Als het aan ons ligt, hoe eerder hoe liever gezien de woningnood in Utrecht. Wij verwachten echter dat we helaas niet eerder kunnen starten met bouwen dan eind 2024 / begin 2025 aangezien we ook nog de procedure voor de bestemmingsplanwijziging moeten doorlopen en daarvoor afhankelijk zijn van de afspraken met de gemeente Utrecht.”
12 Reacties
ReagerenMooi. 150 lullige boompjes tov 1600 woningen. Eens kijken wat men in Utrecht belangrijker gaat vinden.
De varkensbocht aanpassen kan ook met 2×6 rijbanen in de bestaande bak. Rijkswaterstaat kan dat alternatief uitwerken maar blijft hartnekkig aan haar eigen plan vasthouden. Maar blijkt nu geen showstopper voor bouw bij AL16 te zijn, alleen de gemeente Utrecht moet nu opschieten.
Dat complex had gewoon nog steeds, al dan niet tijdelijk, bewoond moeten zijn tot ze echt werkzaamheden gaan uitvoeren daar. Leegstand is zonde.
Jammer dat die krakers ook echt zo cliché zijn met die mondkapjes buiten (!). Zullen wel ontzettende baudet haters zijn 🤡😂🐑
Kwamen hier niet ook tijdelijke woningen te staan?
Kortom, als de A27 niet uitgebreid wordt, kunnen er woningen gebouwd worden? Lijkt me een winwin scenario.
Als ze hier nu studentenkotten neerzetten: goedkoop en de studenten uit de stad trekken.. graag. dan kunnen mensen weer normaal leven in de stad, En hier d estudenten allemaal bij elkaar in woontorens: veel goedkoper en efficienter !
Als ze hier nu studentenkotten neerzetten: goedkoop en de studenten uit de stad trekken.. graag. dan kunnen mensen weer normaal leven in de stad, En hier d estudenten allemaal bij elkaar in woontorens: veel goedkoper en efficienter !…..p
Het lijkt me het beste om er iets tijdelijks neer te zetten. Om asielzoekers op te vangen, zodat ze deze zomer niet meer in de maïsvelden van Ter Apel hoeven te bivakkeren.
@Massegast — Ik ben benieuwd hoe Rijnsweerd zich gaat verzetten tegen je asielzoekerscentrumidee. Het zou de eerste keer zijn dat die wijk er mee te maken krijgt.
Dus er hadden al lang 1600 woningen met studentenhuisvesting kunnen staan, als die duurzaam groene rakkers de bomen niet belangrijker hadden gevonden (en nog steeds vinden) dan woningen?
Klinkt als een bekende Utrechtse strategie.
Er ligt nog een polder braak, al vele jaren te wachten op woningen…. voor de bloemekes, bijtjes en windmolens…
@Massegast 28/1/2023 – 12:47
Die asielzoekers hadden zelf gekozen om in de buitenlucht te slapen .
De bussen die klaar stonden om ze naar elders te brengen hebben ze geweigerd.
@Hekelsteeg, dat valt wel mee. Op hemelsbreed nog geen kilometer afstand (loft 88) zitten al geruime tijd een fors aantal asielzoekers(+350). Deze dolen nu al af en toe door Rijnsweerd.