Huisjesmelker van het jaar verkiezing: poep aan de muren en boterzuur in de gang | De Utrechtse Internet Courant Huisjesmelker van het jaar verkiezing: poep aan de muren en boterzuur in de gang | De Utrechtse Internet Courant

Huisjesmelker van het jaar verkiezing: poep aan de muren en boterzuur in de gang

Huisjesmelker van het jaar verkiezing: poep aan de muren en boterzuur in de gang

Tweede Kamerlid voor de SP Renske Leijten is vanmiddag in Utrecht om de lokale zoektocht naar de ‘Huisjesmelker van het Jaar’ af te trappen. Dit gebeurt om 13:30 bij de stand van ROOD, de jongerenvereniging van de SP, op de infomarkt van de Utrechtse Introductie Tijd. Huurders kunnen hun huisjesmelker nomineren via www.huisjesmelkerutrecht.nl of roodutrecht@sp.nl.

ROOD gaat jaarlijks op zoek naar lokale huisjesmelkers. Uit deze winnaars wordt vervolgens een landelijke huisjesmelker gekozen. De Utrechtse Betty Chang won de landelijke titel tweemaal en is daarmee de enige huisjesmelker met een oeuvreprijs. Chang is echter niet de enige huisjesmelker in Utrecht, door het grote tekort aan woningen kunnen huisjesmelkers rustig hun gang gaan.

Poep aan de muren

Huisjesmelkerij kent vele vormen. ROOD-woordvoerder Michiel Brouwer: “De ‘klassieke’ huisjesmelker, zoals mevrouw Chang, heeft een enorm aantal panden, onderhoud die slecht en vraagt veel meer dan de wettelijke toegestane huurprijs. Maar er zijn ook verhuurders die zomaar kamers binnendringen of hun huurders op andere wijzen terroriseren. Brouwer: “Zo kennen veel meneer Vloet, die poep op muren smeert om huurders weg te pesten en is er recent nog elders boterzuur bij huurders in de gang gegooid.”

Tekort aan kamers

Brouwer vervolgt: “De reden dat deze huisjesmelkers hun gang kunnen gaan is altijd hetzelfde: door het enorme tekort aan kamers en woningen in Utrecht kunnen huurders geen kant op en kunnen huisjesmelkers doen en laten wat zij willen.” Op dit moment is er volgens ROOD Utrecht een tekort van 9.000 kamers en woningen voor studenten in Utrecht. De jongerenpartij vindt dat de gemeente, studentenhuisvester SSH en de woningbouwverenigingen meer moeten doen om dit tekort snel op te lossen.

Verbeteringen afdwingen

Toch kunnen studenten hun situatie ook zelf verbeteren. “Veel huurders zijn inmiddels op de hoogte van het bestaan van de Huurcommissie om hun huur te verlagen, maar ook andere problemen met huisjesmelkers zijn op te lossen, als je maar samenwerkt,” aldus Brouwer. “Samen om onderhoud vragen maakt meer indruk dan alleen, en een nieuw slot op de deur monteren houdt de ongewenste bezoeken van de huisbaas tegen.” ROOD wil dan ook niet alleen nominaties verzamelen, maar ook huurders helpen zich te organiseren om samen verbeteringen af te dwingen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).