Huizenprijzen Utrecht blijven stijgen; minder woningen verkocht - De Utrechtse Internet Courant Huizenprijzen Utrecht blijven stijgen; minder woningen verkocht - De Utrechtse Internet Courant

Huizenprijzen Utrecht blijven stijgen; minder woningen verkocht

Huizenprijzen Utrecht blijven stijgen; minder woningen verkocht
Archieffoto
De huizenprijzen in Utrecht blijven stijgen. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. 

De huizenprijzen in Utrecht blijven stijgen. Dat blijkt uit gegevens die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. 

Sinds eind 2015 stijgen de woningprijzen in de gemeente gestaag met minimaal twee procent per jaar. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de woningprijzen met gemiddeld 2,2 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor, even hard als in dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2016 is er zelfs een stijging van ruim twaalf procent. De woningprijzen in Rotterdam en Amsterdam stegen dit kwartaal harder, met allebei 13,4 procent.

Minder woningen verkocht

Uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt ook dat het aantal verkochte woningen juist lichtelijk daalt. Sinds het laatste kwartaal van 2016 worden er elk kwartaal minder woningen verkocht. In het tweede kwartaal van 2017 waren dat er zo’n 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal van het jaar ervoor.

7 Reacties

Reageren
 1. Cico

  Iets wordt duurder en nu er wordt minder van verkocht! Wat is dat voor een magie?

 2. Yo

  BUBBEL (de zoveelste want de markt, de politiek, de banken en met name de VVD, hebben niks geleerd van de vorige crisis). Huizen zijn en worden overprijsd. Geld groeit niet uit zichzelf. De markt wordt kunstmatig in stand gehouden met kunstmatig lage rentes en oneindig veel miljarden die in de markt gepompt worden. Het alsmaar lenen wordt gestimuleerd door de overheid en je moet haast wel lenen. Alleen maar zodat de rijken steeds rijker kunnen worden. Ik denk dat er weer veel huizen (en hypotheken) onder water staan. Iedereen is er weer ingetrapt. U heeft lucht gekocht, beste mensen, gebakken lucht!

 3. Fred

  Leuk al die duurdere huizen. Totdat straks de hogere ozb-belasting op de mat ploft. Om nog maar niet te spreken van de gevolgen van een fiscale verschuiving van de eigen woning naar Box 3. Onze verzorgingsstaat moet natuurlijk ergens van betaald worden.

 4. Gregor

  De huizen zijn in prijs gestegen, en wel met een paar tienden procent boven de inflatie. Waar maakt men zich druk om? Jarenlang is er niets verkocht tijdens de crisis. Die stuwmeer breekt nu open. So what?!? Mensen hebben jarenlang geen cent uitgegeven, dat geld wordt nu geïnvesteerd in huizen. Met scherpere leenregels en aftoppings percentages. Het lijkt mij een gezonde markt. Echter kan de tweede golf uit het stuwmeer niet opgevangen worden, Utrecht zal dus flink en snel moeten bijbouwen! En dat hoeft zeker niet in polder Rijnenburg, Er liggen genoeg prachtige plekken in de bestaande stad/wijken. Genoeg animo!

 5. BW

  @Cico
  Jij doelt op prijselasticiteit (hogere prijs leidt tot afname van vraag en andersom), maar hier is toch iets anders aan de hand. De huizen die te koop worden aangeboden zijn simpelweg “op” en schaarste heeft een prijsopdrijvend effect. Dat is zo’n beetje de oudste economische wet. De huizen die nog wel te koop worden aangeboden zijn in no time verkocht, dus de hogere prijs als argument gaat echt niet op.

 6. Prof. Fetze Alsvanouds

  Euh Gregor, ik lees dat de huizenprijzen in het afgelopen jaar met 12% zijn gestegen. De gemiddelde inflatie in 2017 (verrekend naar jaarbasis) is tot nu toe 1,39% (bron: CBS), en in de tweede helft van vorig jaar nog lager, waardoor de gemiddelde inflatie tussen Q2 2016 en Q2 2017 nog iets lager zal liggen.

  Hoe jij tot de conclusie komt dat de huizenprijzen zijn gestegen met ‘een paar tienden procent boven de inflatie’ is me dus een raadsel. Je zou kunnen doelen op de 2 procent per jaar sinds eind 2015, maar aangezien de inflatie in die periode steeds rond de 1% (historisch laag) is geweest is ook dat verschil niet direct ‘een paar tienden procent’, maar is de stijging van de huizenprijzen over die periode gewoon twee keer zo hoog als de inflatie.

  Over de vraag of dat gezond is: Peter Boelhouwer, hoogleraar TU Delft, spreekt over ‘droogkoken’ van de markt in de randstad. Zie ook wat BW hierboven zegt. Bovendien is het niet alleen zo dat huizen gekocht worden door braveriken die hebben zitten wachten in de crisis en nu een hypotheek nemen; Utrecht volgt Amsterdam ook in de trend dat huizen steeds vaker contant afgerekend gaan worden door investeerders (Nederlandse rijken, maar ook Russen en Chinezen) die zien hoe makkelijk het is om geld te verdienen met de hoge huurprijzen nu. Noem het maar gezond.

 7. TP

  Het echte probleem zit bij Mario Draghi die door de Europese economische stimuleringsprogramma’s de rente kunstmatig laag houdt. Hier profiteren met name de zuidelijke europese landen van. In ons land leidt het tot overkreditering. Het lenen van geld is eigenlijk te goedkoop en hierdoor stijgen de huizenprijzen. Als de geldkraan maar een beetje dicht gaat en de rente weer omhoog zal het snel afgelopen zijn met de prijsstijgingen. Afhankelijk van wat de ECB dus doet zal het ‘feestje’ over een tijdje weer zijn afgelopen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).