Huurprijzen in Utrecht nagenoeg gelijk, landelijk juist daling te zien Huurprijzen in Utrecht nagenoeg gelijk, landelijk juist daling te zien

Huurprijzen in Utrecht nagenoeg gelijk, landelijk juist daling te zien

Huurprijzen in Utrecht nagenoeg gelijk, landelijk juist daling te zien
De huurprijzen in Utrecht zijn er vorig jaar niet op voor- of achteruit gegaan, ten opzichte van 2019. De gemiddelde huurprijs van huurwoningen in de vrije sector bleef zo goed als gelijk. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

De huurprijzen in Utrecht zijn er vorig jaar niet op voor- of achteruit gegaan, ten opzichte van 2019. De gemiddelde huurprijs van huurwoningen in de vrije sector bleef zo goed als gelijk. Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius.

Nieuwe huurders betaalden vorig jaar in Utrecht 17,81 euro per vierkante meter per maand. In het vierde kwartaal van 2019 was dit 17,80 euro. Utrecht is daarmee als enige van de vijf grootste steden van Nederland niet op voor- of achteruit gegaan. Dat zou komen vanwege de hoge druk op de woningmarkt.

Daling

In Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Rotterdam, daalden de huurprijzen per vierkante meter juist. “Landelijke ontwikkelingen op de huurmarkt zijn meestal als eerst zichtbaar in de hoofdstad”, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius.

“Na de crisis stegen de woningprijzen in Amsterdam als eerste, gevolgd door Rotterdam en Den Haag. Pas later zagen we ook in de rest van het land de huurprijzen in de vrije sector stijgen. Nu gebeurt andersom hetzelfde.”

Landelijk is de gemiddelde huurprijs van huurwoningen in de vrije sector in het vierde kwartaal van 2020 gedaald. Een nieuwe huurder betaalde 16,16 euro per vierkante meter per maand voor een vrije sector huurwoning. Dat is 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019.

5 Reacties

Reageren
 1. Henk

  Huurprijsdaling vanwege corona? Dan wordt tijd om ook huiseigenaren te gaan compenseren!

 2. Rens

  Wat wilt u nou eigenlijk zeggen? Verdienen huiseigenaren niet al genoeg? De huurprijzen zijn de afgelopen jaren al absurd hard gestegen, dit lijkt mij meer dan voldoende compensatie.

 3. WvR

  @Rens:
  Verdienen? Ik verdien helemaal niks aan mijn huis. De lasten zijn wat lager door de hypotheek aftrek, en dan weer iets verhoogd door het eigenwoningforfait, maar ik verdien er niks op.

  Sterker nog: Binnenkort verwacht ik geen hypotheekschuld meer te hebben (hard werken, hard aflossen), maar dan gaat het mij geld kosten dat omdat ik een woning bezit zonder hypotheek. Dat is het globale streven van de overheid (minder woningschuld), maar als je er aan meewerkt gaat het je geld kosten.

  Ik verdien welgeteld 0 euro aan mijn woning.
  In de toekomst is mijn beste optie een 2e woning te kopen en deze te verhuren, Dan worden mijn huidige fictieve woninginkomsten tenminste nog daadwerkelijk gecompenseerd.

 4. jan

  tja als de koop-prijzen gigantisch stijgen. dan gaan de huur-prijzen ook omhoog.

 5. W.

  @WvR: Het artikel gaat over huurprijzen. Lijkt mij dat Rens doelt op huiseigenaren die woningen/woonruimte verhuren en daar logischerwijs aan verdienen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).