Huurprijzen in Utrecht wederom gestegen; gemiddeld 16,44 per vierkante meter | De Utrechtse Internet Courant Huurprijzen in Utrecht wederom gestegen; gemiddeld 16,44 per vierkante meter | De Utrechtse Internet Courant

Huurprijzen in Utrecht wederom gestegen; gemiddeld 16,44 per vierkante meter

Huurprijzen in Utrecht wederom gestegen; gemiddeld 16,44 per vierkante meter
De huurprijzen in de vrije sector in het tweede kwartaal in Utrecht zijn gestegen. Dat blijkt uit cijfers van verhuurbemiddelaar Pararius.

De huurprijzen in de vrije sector in het tweede kwartaal in Utrecht zijn gestegen. Dat blijkt uit cijfers van verhuurbemiddelaar Pararius.

De prijzen in Utrecht zijn gemiddeld 16,44 per vierkante meter. Vooral in Noordoost is Utrecht duur om te huren: gemiddeld 18,73 per vierkante meter. In de binnenstad (18,70) is het goedkoper.

Utrecht is daarmee de op drie na duurste Nederlandse stad om te huren. “De prijzen in Utrecht stegen de afgelopen jaren explosief. Als er geen maatregelen worden genomen, wordt ook Utrecht in de toekomst onbetaalbaar”, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot tegen nu.nl.

De gemeente is al langer bezig om huurprijzen in de vrije sector te begrenzen. Beleggers mogen bijvoorbeeld pas huren vanaf 710 euro vragen bij appartementen van 50 vierkante meter of meer.

6 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    Onbetaalbaar? Wat een populistische kreet. Er zijn meer dan genoeg mensen die de huurprijzen eenvoudig kunnen opbrengen. Drie rijen dik, echt, geen probleem.

    Dhr de Groot bedoelt natuurlijk dat huurwoningen onbetaalbaar worden voor lagere inkomens die het zich niet langer kunnen veroorloven om op een gewilde absolute a-locatie te wonen. That’s life! We zouden ook allemaal graag liever in een Porsche willen rijden dan een Opel Astra. In de randgemeentes zijn meer dan genoeg prima woningen beschikbaar die beter passen bij het kleine budget.

    Deze prijsstijging is nog niets. Het echte klimwerk moet nog beginnen, want door de inmenging van de gemeente in de huurprijzen (zoals de absurde ‘pas 710 huur vanaf 50m2’) zal het aanbod de komende jaren ook niet groeien (geen boterham te verdienen) waardoor de markt alleen maar verder op slot komt te zitten. De huurprijzen gaan dankzij de gemeente alleen maar omhoog en omhoog! De sky is the limit.

  2. Bert

    Alle prijzen stijgen, dus ook de huur. Zeker bij de 4e grote stad, die zeer gewild is.
    Verder neem ik aan dat de heer de groot ook een “marktconform” salaris krijgt als algemeen directeur, of valt dat ook in de categorie onbetaalbaar?

    “De gemeente is al langer bezig om huurprijzen in de vrije sector te begrenzen. Beleggers mogen bijvoorbeeld pas huren vanaf 710 euro vragen bij appartementen van 50 vierkante meter of meer.”

    Wat aardig, alleen het rijk wil vervolgens wel 1,2% van je zuurverdiende geld (waar al een keer belasting over is betaald). Dankzij de Draghi is rente verschrikkelijk laag en dus ook de obligaties. Dus dan blijft er niet veel over om rendement te halen.

  3. Oma Francien

    Bert: fact check jezelf even, over het rendement op jouw zuurverdiende geld heb je nog géén belasting betaald. En dat doe je op die manier wel, terecht ook lijkt me, bijvoorbeeld omdat de belasting over écht zuurverdiend geld, door te werken, vele malen hoger is.

    En de vergelijking huis – Porsche (normaal gesproken Lamborghini toch Schermridder?) kennen we nu wel, vermoeiend verhaal. Mensen als Scherpschutter staan wel vooraan om te klagen dat er 8-baans snelwegen naar elke windrichting aangelegd moeten worden, maar wie arm is kan verrekken in Zeeland of waar ze de Porsche-bezitters dan ook maar niet in de weg lopen. Ga in vredesnaam op de site van de Bussumse courant reageren, waar je thuishoort.

  4. Tony

    De gemeente Utrecht kan beter beginnen het tot Woerden vol te bouwen. En snel ook als zij een probleem ziet in hoge huren. Echter de gemeente heeft ook baat met hoge huren. Hoge huren is hoge koopprijzen en hoge gronduitgifte prijzen, kassa voor de gemeente.

  5. hans van maaren

    uit de berichtgeving is niet duideijk of het geheel gaat over kale huurprijzen of prijzen exclusief gebruikerskosten

  6. Lezer

    @Tony: je geeft het inderdaad al aan wat de afwegingen van de gemeente kunnen zijn. Haar melkkoe in stand houden of mensen op veel grotere schaal helpen in het voorzien in hun basisbehoefte.
    Helaas zijn er twee enorme hinderpalen 1) De EU staat alleen sociale woningbouw toe voor mensen onder een inkomensgrens (33:000 uit mijn hoofd). Wat daarboven uit gaat is marktverstoring: EU klinkt neutraal maar het is ook op dit gebied hetzelfde als VVD. De conclusie hoor ik veel te weinig als het gaat om de grote groep mensen die tussen wal en schip vallen. 2) Het Groene Hart: om begrijpelijke redenen ingesteld maar zorgt voor stijging van de woongrondprijs die overblijft. Ik vind dat als daardoor mensen niet meer kunnen wonen, althans niet op reisafstand van hun werk, dat het Groene Hartbeleid herzien moet worden. 3) Op Scherpschutter’s bijdrage ga ik maar deels in: een combinatie van liberale turbotaal en borrelpraat. Dat hij zelf het onderscheid niet maakt tussen een primaire levensbehoefte en een Porsche weet hij zelf ook wel, dus een heel klein beetje getrol, vind ik.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).